Samsung haalt de nummer 1 chipmaker Intel in

Samsung haalt de nummer 1 chipmaker Intel in

Samsung Electronics brengt dit jaar waarschijnlijk een eind aan de 24 jaar lange koppositie van Intel. ’s Werelds grootste chipmaker Intel heeft de eerste plaats al bijna een kwart eeuw in handen weten te houden. Gedreven door stijgende vraag naar en prijs van geheugenchips en de fabricage van processors, stijgt de omzet van Samsung.

Vanaf 1993 is Intel de grootste halfgeleider fabrikant in de wereld. In die tijd werd de nieuwe Pentium processor geïntroduceerd. De processor bracht de personal computer verkopen tot een nieuwe hoogte. Sinds de vraag naar geheugenchips voortdurend groter wordt en de prijs van de chips stijgen, is het Samsung die de langzaam maar zeker richting de positie stijgt. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is de grootste geheugen chipmaker in de wereld. Aan het einde van dit jaar misschien de grootste halfgeleiderfabrikant in de wereld.

Samsung haalt Intel in

Maandag voorspelde IC Insights dat de chip verkopen van Intel in dit kwartaal voor het eerst lager zijn dan die van Samsung. Het onderzoeksbureau verwacht dat Intel een omzet van 13,2 miljard euro zal hebben in het tweede kwartaal van dit jaar. Terwijl het bureau voor Samsung’s chipdivisie een omzet verwacht van 13,5 miljard euro in dezelfde periode.

De voorzitter van het Amerikaanse onderzoeksbureau IC Insights, Bill McClean, gaat bij de voorspelling uit van aanhoudende vraag van geheugenchips:
Als de prijzen binnen de geheugenmarkt gelijk blijft of stijgen in het tweede kwartaal en de rest van dit jaar, dan kan Samsung de hoogste plaats innemen van Intel, het bedrijf dat die plek sinds 1993 heeft gehouden.

Mochten de voorspellingen van IC Insights uitkomen, dan spreken we van een mijlpaal en niet alleen voor Samsung. Want alle andere concurrerende producenten van halfgeleiders hebben jaren lang geprobeerd om Intel te verdringen als grootste leverancier in de wereld.

 Samsung vs Intel

Samsung en chips

De toenemende prijs voor geheugenchips is één van de oorzaken dat Samsung Intel kan inhalen. Men verwacht dat de prijzen van DRAM en NAND flash zullen stijgen met respectievelijk 39% en 25%. De vraag naar geheugen stijgt dit jaar vooral als gevolg van een groeiende vraag vanuit China. Veel Chinese consumenten kiezen voor high-end digitale apparaten. Insights meent, dat als de geheugen prijzen niet dalen in de tweede helft van 2017, dan kan Samsung Intel ook verslaan over het volledige jaar gezien. Op dit moment koersen beide halfgeleider fabrikanten naar een omzet van 60 miljard dollar in 2017.

Samsung processors

Een andere oorzaak van de sterke omzet van de Koreaanse technologiereus is de fabricage van processors. De omzet in het eerste kwartaal van dit jaar werd ook gedreven door een record verkoop aan chips. Samsung heeft met de chipverkoop een operationele winst behaald van 6,3 biljoen won (5,5 miljard dollar). Experts voorspellen dat Samsung Electronics voor het tweede kwartaal opnieuw een recordbrekende opbrengsten zal noteren. De positieve resultaten zijn het gevolg van de gunstige marktomstandigheden van chips en natuurlijk de Galaxy S8 verkopen. Daarnaast is het de fabrikant van de Snapdragon 835 processor, de super snelle processor die we in alle nieuwe Android vlaggenschepen gaan zien.

Chung Chang-won, hoofd van het onderzoekbureau Nomura Securities verwacht een record:
De wereldwijde vraag naar geheugenchips zal blijven toenemen voor dit moment. Het is de verwachting dat Samsung 13,5 biljoen won operationele winst behaald en de chip divisie neemt daarvan 7,4 biljoen won voor rekening in het tweede kwartaal.

Invloed Samsung in de Android markt

Het mag duidelijk zijn, dat Samsung van levensgrote invloed is op de Android markt. De fabrikant uit Zuid-Korea is de fabrikant van de Snapdragon 835 processor van Qualcomm. De Snapdragon 835 processor is een van de snelste Android processors en wordt steevast gebruikt in de premium vlaggenschepen. Je vindt de Qualcomm processors in de LG G6, de Sony Xperia XZ Premium maar ook in de Xiaomi Mi 6.

Naast fabrikant van de belangrijkste Android processor is Samsung ook nog eens fabrikant van een ander belangrijk onderdeel binnen de smartphone, het geheugen. We zagen afgelopen maand de mogelijke problemen al van een tekort op geheugenchips. Het Chinese Huawei bracht zichzelf in verlegenheid toen bleek dat er binnen de Huawei P10 vlaggenschepen gebruik gemaakt wordt van verschillende types geheugen.

Een andere facet van de smartphone wereld die volledig in handen is van het Koreaanse bedrijf, is de OLED technologie. Bijna 95% van alle OLED panelen voor smartphone komen uit de fabrieken van Samsung.

De Zuid-Koreaanse gigant heeft in de juiste onderdelen geïnvesteerd en is van levens groot belang voor de smartphone markt.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Reacties (1)
Rens van den Berg schreef op 23 augustus 2017 om 08:42

Weet iemand wat het eerste product van Samsung is waarin IC’s of chips zaten?

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones