Samsung krijgt patent op vingerafdruksensoren en irisscanner

Samsung krijgt patent op vingerafdruksensoren en irisscanner

Samsung heeft een tweetal patenten toegewezen gekregen: één die betrekking heeft op vingerafdruksensoren, en één voor een irisscanner. Of we deze patenten in toekomstige telefoons van de Zuid-Koreaanse smartphonemaker te zien krijgen is vanzelfsprekend de vraag, maar we mogen in ieder geval niets uitsluiten.

De patenten zijn onder de aandacht gebracht door Patently Mobile.

Vingerafdruksensor

Eén van de patentaanvragen heeft betrekking op een nieuwe vingerafdrukscanner. Volgens de bijgevoegde schets heeft deze een ronde vormgeving en heeft zodoende wel iets weg van Apples Touch ID, die we onder meer tegenkomen op de iPhone 6S en iPhone 6S Plus. Op de ene tekening is de vingerafdruksensor aan de onderkant opgenomen –zoals we dat van zo veel smartphones kennen– op de andere schets zien we hem daarentegen bovenin.

In een derde schets heeft Samsung de vingerafdrukscanner op de achterkant geplaatst. Echter, niet vlak onder de camera zoals je wellicht gewend bent van toestellen als de Huawei P9 of  de LG G5, maar helemaal bovenin het toestel op bijna dezelfde hoogte als de camera. Hierdoor zou de sensor makkelijker te vinden moeten zijn dan in het midden op de backpanel.

Samsung patent vingerafdruksensor

Samsung patent vingerafdruksensor

Irisscanner

Naast de bekende en vertrouwde vingerafdrukscanner heeft Samsung mogelijk ook plannen om een irisscanner in te bouwen in zijn smartphones. Het gerucht gaat dat de nog te verschijnen Samsung Galaxy Note 7 uitgerust wordt met een irisscanner. Deze techniek zien we enkel bij een handjevol tablets van Dell en smartphones van andere fabrikanten. Zo ondersteunen de Lumia 950 en Lumia 950 XL van Microsoft bijvoorbeeld Windows Hello.

Volgens de bijgevoegde schets maakt de irisscanner gebruik van drie lenzen. Deze scannen de contouren van het gezicht, het oog en de iris van de gebruiker. Een uitgebreide en zodoende hopelijk ook veilige vorm van biometrische beveiliging.

Samsung patent irisscanner

Toekomst

Het feit dat Samsung de bovenstaande patenten toegewezen heeft gekregen wil overigens niet zeggen dat toekomstige smartphones, tablets, convertibles of laptops hiermee worden uitgerust. Zo heeft het bedrijf ooit een patent aangevraagd op een tablet met een gat onder in de hoek. Tot op heden hebben we deze nog nooit voorbij zien komen.

Deze patenten omschrijven dure technieken om zullen zodoende niet zo maar in een mobiel apparaat verwerkt worden. Maar het feit dat het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf er druk mee bezig is, is wel een indicatie dat we ze mogelijk op termijn wel kunnen verwachten. Een andere mogelijkheid is dat Samsung de patentaanvragen gaat gebruiken om licentiekosten bij andere fabrikanten in rekening te brengen.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones