Samsung neemt MediaTek in de arm voor low-end lijn

Samsung neemt MediaTek in de arm voor low-end lijn

In de markt circuleerde al een gerucht over de eventuele overname van MediaTek door het Koreaanse Samsung. Nikkei meldt nu dat de voorzitter van MediaTek, Tsai Ming-kai, aangeeft dat Samsung klant is van zijn bedrijf.

In Nederland is het bedrijf niet zo bekend, maar het levert processors aan bijna alle Chinese smartphone fabrikanten. De Chinese fabrikanten kiezen bewust voor een voordelige processor met gedegen snelheid. Samsung wil voor zijn vlaggenschepen minder afhankelijk zijn van Qualcomm en zijn eigen Exynos processor hoger positioneren. Het liefst ziet het merk zijn vlaggenschepen zoals de Samsung Galaxy S7 alleen met Exynos CPU´s. Daarvoor wil de Samsung zijn low-end smartphones niet meer met Exynos processors uitrusten maar MediaTek CPU’s.

Samsung klant van MediaTek

Nikkei bracht het nieuws dat Samsung een klant van MediaTek is. In een interview tijdens een tech conferentie werd onlangs aan MediaTek voorzitter, Tsai Ming-kai, gevraagd om zijn mening te geven over de Samsung Note 7 kwestie. Samsung heeft een enorm aantal Galaxy Note 7’s moeten terugroepen in verband met de vlambaar accu. Hierop antwoordde dat hij geen commentaar kan geven over de kwestie aangezien Samsung klant is.

Ming-kai geeft echter niet aan welke onderdelen de chipmaker aan Samsung verkoopt. Maar het lijkt erop dat Samsung een deel van de chips voor zijn smartphones wil uitbesteden. GSMArena noemt een paar mogelijke redenen. Samsung wil minder afhankelijk zijn van Qualcomm. Daarnaast wil Samsung zijn Exynos chips voornamelijk gaan produceren voor de high-end toestellen. In dat geval is de samenwerking met de chipfabrikant uit China logisch. De Helio-lijn processors kunnen de leegte in de budget smartphones perfect opvullen.

MediaTek processor

Hoe verhouden de MediaTek processors zicht met de andere processors? Antutu levert al jaren interessante smartphone data. De benchmark heeft de beschikbare processors in april 2016 onderzocht. Kijk je naar de top 10 processors van april 2016, dan zien we de CPU’s van het bedrijf twee keer staan. Eén vinden we op nummer 6 en de Helio X20 op nummer 8. De toplijn, de Helio X25, is een deca-core processor.  Zijn voorganger, de Helio X20, is ook een deca-core processor. Waarmee MediaTek de eerste fabrikant was met een drie-cluster processor met tien kernen. In april 2016 waren de nieuwste processors van Qualcomm en Apple nog niet op de markt, de Snapdragon 821 en de A10 fusion.

MediaTek Antutu performance

Her positionering Samsung Exynos

Op dit moment lanceert Samsung zijn vlaggenschepen als de Galaxy Note 7 met twee processor types. Je hebt zowel een Exynos processor als een Qualcomm processor versie. Het Koreaanse bedrijf wil zijn Exynos chips in het midden tot hogere segment positioneren. Door MediaTek in de arm te nemen voor zijn budget telefoons houdt Samsung meer ontwikkelingsbudget over voor de ontwikkeling van de high-end Exynos processors.

10nm proces

Net als Qualcomm en Samsung is ook MediaTek van plan om zijn toekomstige vlaggenschip processor de Helio X30 te fabriceren door middel van het 10nm proces. Met Samung als klant krijgt het bedrijf nu ook de mogelijkheid om nog meer marktaandeel te vergaren in markten buiten China.

Wie weet zien we over een aantal jaar een verschuiving in leidende processors in het voordeel van de Chinese chipfabrikant.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones