Samsung versterkt positie, mega succes Oppo Q2 2016

Samsung versterkt positie, mega succes Oppo Q2 2016

Samsung bezit 21% van de smartphonemarkt, Apple ziet aandeel bijna 15% dalen en underdog uit China, Oppo, verdubbelt zijn verkopen ruim. Wij presenteren u de nieuwe top 5 smartphone merken van het tweede kwartaal 2016: Samsung, Apple, Huawei, Oppo en Vivo. Saillant detail is dat Oppo en Vivo van één eigenaar zijn, BBK Electronics Corporation.

Counterpoint is een wereldwijde marktanalyse bureau uit Azië. Een van de markten waar het bureau zich op richt is de smartphone markt. Vandaag geeft het bureau zijn inzichten van deze markt in een persbericht.

Smartphone verkopen meer dan verwacht

Trendforce liet ons afgelopen week al de verwachting zien dat er veel smartphones verkocht zijn in Q2 van 2016. Er zijn 360 miljoen smartphones verzonden afgelopen kwartaal. Daarmee ondervindt de wereldwijde vraag naar smartphones een bescheiden groei na een vlak eerste kwartaal van 2016. Zeven smartphone merken in de top 10 zijn van Chinese origine en samen hebben de Chinese fabrikanten één derde van de smartphone markt in handen. Volgens het onderzoek van Counterpoint’s Market Monitor service stijgt het aantal smartphones dat verscheept is circa 3% in Q2 2016.

Top 10 Q2 2016

Top 5 Smartphone merken Q2 2016

Apple analist Steven Milunovich waarschuwde ons als, Apple’s bedreiging komt uit China. De huidige top 5 smartphone merken bevestigd zijn woorden. In de top 5 weten het Koreaanse Samsung en het Amerikaanse Apple de drie Chinese fabrikanten nog maar net te bedwingen. Het zal voor de twee tech-reuzen een grote kluif worden de drie Chinese merken op afstand te houden. Vooral als je kijkt naar de groeicijfers van Oppo, 135% en Vivo 62%.

Reactie Counterpoint analisten

In reactie op de smartphone verkoopcijfers vertelt Tarun Pathak, Sr. Analyst bij Counterpoint Research, ons dat het eerste helft van 2016 voor de gehele smartphone-industrie een uitdaging was. Groei in de belangrijkste landen stagneerde waardoor de smartphonevraag vertraagde. Steeg de vraag nog in percentage van dubbele cijfers eind vorig jaar, dit jaar daalde deze percentages naar enkele cijfers. Pathak schrijft dit toe aan het zwakke economische klimaat in veel van de opkomende landen. In ontwikkelde markten ziet het onderzoeksbureau vertraging in de upgrade cycli van smartphones. Een ander gevolg voor het stagneren van de markt, is de Taiwanese aardbeving in februari dit jaar. De aardbeving zorgde voor tekorten in belangrijke component en vertraagde levering tot bijna tot en met mei. Toch had het Chinese merken trio ‘Oppo, Vivo en Huawei’ hier geen last van. Het drietal groeide sneller dan ooit te voren en samen claimen ze bijna één vijfde van de smartphone-markt.

Succes Oppo en Vivo

OppoJames Yan, Research Director bij Counterpoint, merkte op dat het groeiverhaal van Oppo en Vivo iedereen in de industrie heeft verrast. Al is dit groeiverhaal wel het resultaat van een jarenlange investeringsprogramma en opbouwen van sterk offline distributiekanaal, een slimmer productportfolio met agressieve marketing en promoties door de BBK-groep. De groep is eigenaar van zowel Oppo als Vivo en daarmee technisch ’s werelds derde smartphone fabrikant, met meer dan 39 miljoen verscheepte smartphones.

Smartphone trends Q2 2016

De top 10 smartphone merken verschepen circa 70% van het totaal aan smartphones in Q2 2016. Samsung had sterke momentum met zijn Galaxy S7 lijn terwijl het merk in de opkomende markten ook goed presteerde met zijn Galaxy J-lijn. Apple verscheepte 15% minder smartphones in vergelijking tot in 2015. Huawei blijft op de derde plaats en mede door het succes van de Huawei P9 ziet het bedrijf zijn marktaandeel stijgen met circa 9%. Oppo laat de hoogste jaar op jaar stijging zien, circa 135%. Oppo heeft een eenvoudige maar zeer effectieve strategie, het richt zich op de offline verkooppunten in China. Die verkoop punten maken 70% uit van de gehele Chinese markt.

Kijk je naar omzetcijfers dan is Apple de nummer een gevolgd door Samsung.
Revenue share Q2 2016

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding