Smartphone verkopen China voor het eerst sinds jaren gedaald

Smartphone verkopen China voor het eerst sinds jaren gedaald

Volgens het laatste rapport van marktonderzoekers Canalys is het aantal verkochte smartphones in China voor het eerst sinds jaren gedaald. Na jaren van dubbele groeicijfers zien we nu voor het eerst rode cijfers.

China is de grootste smartphone markt in de wereld en langzaam lijkt China verzadigd te raken. Canalys heeft de verkoop cijfers onderzocht en concludeert dat het aantal verkopen in China voor het eerst sinds jaren is gedaald. De daling is met name het gevolg van een flinke daling van de verkopen in het laatste kwartaal van 2017. Huawei verkocht dat kwartaal de meeste smartphones, 24 miljoen. Oppo en Vivo zijn tweede en derde. Apple wist afgelopen kwartaal Xiaomi af te troeven en verkocht 13 miljoen Apple iPhones.

Canalys Smartphone verkopen China 2017

Smartphone verkopen in China dalen

In 2017 zijn er volgens Canalys 459 miljoen smartphones verkocht in China. Daarmee daalt het aantal met 4 procent ten opzichte van 2016. Voor het eerst sinds jaren laat de smartphone verkoop een negatieve groei zien. Vanaf 2009 groeide het aantal verkopen met indrukwekkende cijfers tot zelfs 150% in 2011. De industrie was al voorbereid op de negatieve groei cijfers en in de afgelopen jaren is de aandacht steeds meer verschoven naar India. De daling is met name in het vierde kwartaal te merken. Afgelopen kwartaal daalde de verkopen zelfs met 14 procent naar 113 miljoen telefoons.

Vierde kwartaal van 2017

De top vijf merken in China zijn respectievelijk Huawei, Oppo, Vivo, Appel en Xiaomi. Huawei zag de verkopen zelfs groeien met 9 procent jaar op jaar. De Chinese fabrikant lanceerde voor het eerst een echt premium vlaggenschip. De Huawei Mate 10 Pro wordt aangedreven door de eigen Kirin 970 processor die in snelheid vergelijkbaar is met Qualcomm’s Snapdragon 835. Eindelijk werd ook de samenwerking met Leica op waarde geschat door belangrijke camera test sites zoals DxO Mark. Het toestel behoort namelijk tot de top drie van beste camera smartphones in 2017. Oppo verkocht 19 miljoen mobiele telefoons en dat is 16 procent minder dan vorig jaar. Apple wist een plaatsje te klimmen en is nu het vierde merk van China.

Groei Huawei

Ondanks dalende smartphone verkopen in China presteert Huawei zeer goed. De Chinese fabrikant verkocht 90 miljoen smartphones in 2017. Aan het begin van 2017 verscheen de Huawei P10, een uitstekend vlaggenschip dat net onder het premium segment eindigde. Aan het eind van vorig jaar verscheen de Huawei Mate 10 Pro. Met dit prachtige toestel betrad Huawei dan eindelijk het premium podium naast Apple en Samsung. De Huawei Mate 10 Pro voldoet aan alle eisen van een premium vlaggenschip in 2017. Het toestel heeft een groot beeldscherm dat vrijwel de volledige voorkant inneemt. Een scherm met 18:9 aspect ratio. Het ontwerp van de Mate 10 is mooi en de behuizing is stof en waterdicht (IP67). De krachtbron zet de smartphone in snelheid zelfs naast de Samsung Galaxy Note 8 en in camera capaciteiten evenaart het vlaggenschip de Apple iPhone X.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones