Smartphonebezit in Nederland stijgt

Smartphonebezit in Nederland stijgt

Steeds meer Nederlanders kiezen er voor om een smartphone aan te schaffen. Volgens een recente peiling is het smartphonebezit in Nederland gestegen naar 86%. Met name onder ouderen en senioren stijgt het bezit in rap tempo.

Dat blijkt uit de laatste berekeningen van Telecompaper, zo valt te lezen in het ‘Dutch Smartphone User Q1 2016’ rapport.

Ouderen

Volgens de marktonderzoeker liep in het eerste kwartaal van het jaar 86% van de Nederlanders rond met een smartphone. Dat is een stijging van vijf procentpunt in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het stijgende smartphonebezit is voornamelijk toe te schrijven aan vijftigplussers. Maar liefst 84% van de 50- tot 64-jarigen gaf aan in de eerste drie maanden een smartphone te bezitten. Een jaar eerder was dat nog twee derde (67%). Onder senioren (65- tot 80-jarigen) groeide het smartphonebezit van 54% naar 63%. Omdat deze leeftijdsgroep veelal minder online winkelt, verklaart dat wellicht waarom in het eerste kwartaal meer mobiele telefoons via fysieke winkels werden verkocht. Vorig jaar lag dit aandeel op 47%, in de laatste peiling is dat gedaald naar 42%.

Apple vs. Samsung

Samsung is nog altijd heer en meester op de Nederlandse smartphonemarkt. Bijna de helft van de respondenten (45%) zei een smartphone van het Zuid-Koreaanse bedrijf te bezitten. Apple volgt op gepaste afstand met een marktaandeel van 28% en stijgt daarmee met drie procentpunt ten opzichte van afgelopen jaar.

Ook meldt Telecompaper dat het marktaandeel van Apple leeftijdgebonden is: naarmate gebruikers ouder zijn, des te kleiner het aantal mensen is dat met een iPhone rondloopt. Bij Samsung is dat precies omgekeerd: naarmate men ouders is, is men eerder geneigd om voor Android te kiezen in plaats van iOS.

Apple Samsung

Android vs. iOS

De toenemende populariteit van Apple in Nederland wordt duidelijk weerspiegeld als we kijken naar het aandeel van de verschillende besturingssystemen in ons land. Twee derde van de ondervraagden (67%) gaf aan met een Android-smartphone rond te lopen in de eerste drie maanden van het jaar. Een jaar  geleden was dat nog 71%. Apples iOS stijgt daarentegen naar 28%.

Apple-bezitters zijn het meest tevreden over hun mobiele telefoon, zo blijkt uit de Net Promoter Score (NPS). Dat is het percentage gebruikers dat hun telefoon aanbeveelt aan een ander ten opzichte van de groep die dat niet doet. Apple scoort een NPS van +27. Ondanks de overweldigende populariteit van Samsung komt de Zuid-Koreaanse smartphonemaker niet verder dan een NPS-score van +9. Ook de eigenaren van een toestel van Sony, HTC en Huawei zijn uitermate tevreden: zij behalen een NPS-score van respectievelijk +23, +18 en +17 punten.

Camera

De meestgebruikte feature van een smartphone is volgens Telecompaper de camera. Ook communicatie blijkt een veelgebruikte functie. Acht op de tien smartphonegebruikers zegt zijn apparaat te gebruiken om sms-berichten te versturen. Twee derde van de ondervraagden geeft aan e-mails te bekijken en versturen met hun smartphone.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Reacties (2)
Vivian Hertzberger schreef op 24 mei 2017 om 09:24

Hi! Wat zijn jullie bronnen als ik mag vragen? (Van het onderzoek) Dat kan ik wellicht weer voor mijn eigen onderzoek gebruiken 🙂

René Dekker schreef op 30 mei 2017 om 14:24

Hallo Vivian, de informatie is afkomstig uit een onderzoek van Telecompaper. Succes met je eigen onderzoek! 😉

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones