Smartphones van Lenovo krijgen voortaan stock Android

Smartphones van Lenovo krijgen voortaan stock Android

Lenovo heeft besloten om toekomstige telefoons niet langer haar eigen Vibe Pure UI mee te geven, maar op stock Android te laten draaien. En dat is goed nieuws voor ons allemaal. Waarom? Dat lees je in dit artikel.

Android is er in allerlei soorten en maten. Dan bedoelen we niet zozeer de verschillende versies -KitKat, Lollipop, Marshmallow of Nougat- maar de vormgeving van de user interface (UI). Vrijwel alle fabrikanten gooien een eigen sausje over het besturingssysteem van Google. Op deze manier willen ze zich van anderen onderscheiden. Een eigen interface gaat meestal gepaard met fabrikantspecifieke functies. Zo heeft LG onder meer QSlide aan haar toestellen toegevoegd. Daarmee kun je bepaalde apps over andere apps leggen, zoals je wellicht wel eens met Windows doet.

Lenovo is er klaar mee en heeft besloten om haar eigen Android-skin te laten voor wat het is. Toekomstige smartphones draaien straks allemaal op stock Android, de meest pure vorm van Google’s besturingssysteem. Dat vertelt topman Anuj Sharma tegenover de techsite Gadgets 360. Hij zegt dat Lenovo het afgelopen jaar haar schil kritisch tegen het licht heeft gehouden en goed heeft geluisterd naar feedback van haar klanten. Zodoende heeft het bedrijf besloten om haar telefoons niet langer haar Vibe Pure UI mee te geven.

De smartphones van Lenovo werden altijd standaard geleverd met Vibe UI. Deze schil kreeg afgelopen jaar een flinke onderhoudsbeurt. Daarbij werd Vibe UI omgedoopt tot Vibe Pure UI. De toevoeging van de term ‘Pure’ was een verwijzing naar Lenovo’s poging om minder bloatware naar het toestellen te brengen. Om de gebruikerservaring te verbeteren heeft het bedrijf besloten om met stock Android te werken. Deze Android-variant -die ook wel Android Vanilla wordt genoemd- kennen we alleen van de Nexus- en Pixel-telefoons.

Voordelen stock Android

Het besluit van Lenovo om voortaan stock Android op haar telefoons te installeren, komt als een aangename verrassing. Om te beginnen is het besturingssysteem minder ‘vervuild’ met allerlei apps (bloatware) en veelal overbodige functies. Dat betekent dat je meer kostbare opslagcapaciteit voor eigen gebruik overhoudt. Maar nog veel belangrijker: het besturingssysteem draait een stuk soepeler. Tot slot worden updates sneller uitgerold. Een fabrikant hoeft immers niet uitvoerig te testen of een update van het besturingssysteem geen rare dingen doet met de schil. Deze tijdsbesparing resulteert in snellere updates. Daardoor is telefoon niet alleen beter up-to-date, maar ook een stuk veiliger. Ook beveiligingsupdates kunnen immers sneller beschikbaar worden gesteld.

Lenovo K8 Note

De eerste smartphone van Lenovo die met stock Android wordt geleverd, is de Lenovo K8 Note. Wanneer we deze telefoon te zien krijgen is nog een raadsel. Het zou ons echter niet verbazen als dat binnenkort al het geval is. Eind augustus en begin september vindt in Berlijn namelijk de IFA-beurs plaats, de grootste technologiebeurs van Europa. We verwachten dat onder meer Sony en Huawei één of meerdere nieuwe smartphones presenteert.

Bekijk het laatste nieuws over Lenovo:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones