Smartphones vanaf volgend jaar verboden op Franse scholen

Smartphones vanaf volgend jaar verboden op Franse scholen

Frankrijk gaat vanaf begin volgend schooljaar smartphones uit de klassen weren. De nieuwe wet die zondagavond door de minister van onderwijs werd aangekondigd is geldig voor zowel basisscholen als middelbare scholen. Hoe de minister van plan is deze maatregel te handhaven, is nog niet bekend. Lerarenvakbonden reageren kritisch.

De kogel is door de kerk. In Frankrijk zijn vanaf september 2018, het begin van het academisch jaar, smartphones uit den boze. Althans, op de zogenoemde coll├Ęges en basisscholen. Coll├Ęges zijn te vergelijken met onze middelbare scholen. Kinderen in de leeftijdscategorie tussen 11 en 15 jaar gaan hiernaartoe. De beslissing is een uitbreiding op een eerdere maatregel waarin werd bepaald dat de apparaten niet tijdens de les gebruikt mogen worden. De maatregel van vandaag breidt dit verbod uit naar de pauzes. Zodoende zijn smartphones gedurende de hele schooldag streng uit den boze. Blanquer, minister van onderwijs, is verantwoordelijk voor het verbod. Hij kondigde de wet zondagavond aan tijdens een tv-programma.

Smartphones steeds vaker functioneel gebruikt in de klas

Hoe de uitwerking of handhaving op deze wet precies vormgegeven gaat worden, laat de minister in het midden. Hij voegt er wel aan toe dat smartphones bij uitzondering wel in de les gebruikt mogen worden, indien ze onderwijsdoeleinden dienen. Tegenwoordig is het steeds vaker het geval dat kinderen bijvoorbeeld via smartphones of andere elektronische apparaten als tablets lesstof tot zich nemen. Ook zijn er steeds meer apps op de markt waarin docenten bijvoorbeeld lesstof kunnen toetsen bij kinderen. Dit wordt vaak in een spelelement gegoten waarbij een onderlinge competitie tussen leerlingen ontstaat om de meeste punten te behalen.

Ook games zelf kunnen educatieve doeleinden hebben. Hierbij kunnen kinderen spelenderwijs leren. De nieuwste Apple en Samsung telefoons zijn immers gewoon draagbare computers. Ook in noodsituatie mogen smartphones uiteraard wel gebruikt worden, zo wordt gemeld.

Lerarenvakbonden zijn kritisch

Volgens Le Monde, een grote Franse krant, bezit 80 procent van de schoolgaande kinderen in het land een smartphone. Deze stijging is behoorlijk ten opzichte van vier jaar eerder, toen ‘slechts’ twintig procent een smartphone in bezit hadden. Franse lerarenvakbonden reageren kritisch op de aankondiging. Zij zijn van mening dat de minister zich met zaken bezighoudt die niet de zijne zijn. Het is volgens hen aan de ouders van de kinderen om te beslissen of zij met een smartphone mogen rondlopen, of niet. Ook zien zij moeilijkheden bij het handhaven van de wet. Leraren zijn immers al druk genoeg met doceren en het houden van orde in de klas. Zodoende krijgen ze hier nu nog een verantwoordelijkheid bij, terwijl de werkdruk voor docenten al fors is.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones