Smartphoneverkoop stijgt in eerste kwartaal

Smartphoneverkoop stijgt in eerste kwartaal

Het gaat goed op de internationale smartphonemarkt. Uit de laatste cijfers van onderzoeksbureau Gartner blijkt dat het aantal verkochte mobiele telefoons in een jaar tijd met 3,9% is gestegen. In totaal gingen er in januari, februari en maart maar liefst 349 miljoen exemplaren over de toonbank. Een bescheiden boost voor de smartphoneverkoop.

Gisteren kwam de marktonderzoeker GfK ook met cijfers over de smartphoneverkoop op de proppen. Weliswaar wijken deze enigszins af van Gartner, maar ze laten dezelfde trend zien: stijgende verkoopcijfers.

Net als de onderzoekers van GfK stellen de analisten van Gartner dat de verkoop van low-end budgettoestellen in ontwikkelingslanden voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de stijging. Daarnaast noemt het onderzoeksbureau nog een tweede oorzaak. In steeds meer landen breiden telecombedrijven hun 4G/LTE-connectiviteit uit en weten dit goed aan de man te brengen door een goede promotie. Hierdoor zouden consumenten eerder overstag gaan om een nieuwe smartphone te kopen.

Chinese smartphoneproducenten

Grote merken als Apple, Samsung en LG slagen erin om ieder kwartaal vele miljoenen smartphones te verkopen. Maar dat gaat niet van een leien dakje doordat ze steeds minder hinder ondervinden van de toenemende concurrentie. Vooral Chinese technologiebedrijven als Xiaomi, Huawei en Oppo weten een graantje mee te pikken in de smartphoneverkoop. Dusdanig dat grote, internationale merken hun verkoopstrategie moeten aanpassen, zo meent research director Anshul Gupta van Gartner. Volgens hem worden Chinese smartphonemakers in de nabije toekomst de nieuwe internationale merken waar consumenten aankoppen als ze een nieuwe mobiele telefoon nodig hebben.

In de eerste drie maanden van 2015 stonden er twee Chinese smartphoneproducenten in de top vijf van bestverkopende bedrijven. Zij haalden gezamenlijk een aandeel van 11% op de smartphonemarkt. Inmiddels vinden we drie namen van Chinese techbedrijven in de top vijf en hebben ze tezamen een marktaandeel van 17%.

Xiaomi

Top vijf

De top vijf ziet er als volgt uit. Heer en meester op de smartphonemarkt is Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar 81,2 miljoen smartphones en behaalt hiermee een marktaandeel van 23,2%. Nieuwe toptoestellen als de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge hebben de verkoopcijfers aangejaagd. Ook in het goedkopere segment presteerde het bedrijf goed.

Op enige afstand volgt Apple. Het bedrijf verkocht in de eerste drie maanden 51,2 miljoen iPhones. Een enorm aantal, maar desalniettemin een daling van 16% in vergelijking met een jaar eerder. Voor het eerst in zijn geschiedenis viel de smartphoneverkoop lager uit dan verwacht. Het marktaandeel van Apple daalde hiermee in een jaar tijd van 17,9% naar 14,8%. In de Verenigde Staten lanceerde Apple een upgradeprogramma. Consumenten die een iPhone 6 of iPhone 6 Plus hadden konden deze tegen een vriendenprijsje omruilen tegen de nieuwe iPhone 6S of iPhone 6S Plus. Dat stimuleerde de verkoop enigszins, maar niet genoeg om de totale verkoop te compenseren. Apple onderzoekt momenteel of er animo is om tweedehands iPhones te verkopen in ontwikkelingslanden.

iphone6srose

Vervolgens vinden we een drietal Chinese smartphonemakers in de top vijf. Huawei was het beste jongetje van de klas en verkocht in januari, februari en maart 28,8 miljoen mobiele telefoons. Dat is omgerekend een stijging van 60% in een jaar tijd. Op plaats vier en vijf staan achtereenvolgens Oppo en Xiaomi. Zij verkochten respectievelijk 16,1 miljoen en 15 miljoen smartphones. Oppo maakte het afgelopen jaar de grootste groei door: het bedrijf wist de smartphoneverkoop meer dan de verdubbelen met maar liefst 144%.

Lenovo is geheel uit de top vijf verdwenen. Sterker nog, het bedrijf komt niet eens meer in de top tien voor. Het bedrijf verkocht afgelopen kwartaal eenderde (33%) minder mobiele telefoons. Vooral in thuisland China ondervond het bedrijf veel hinder van lokale spelers. Het is te hopen dat de overname van Motorola Mobility het tij kan keren voor Lenovo. In juni liggen er diverse nieuwe toestellen in ons land in de winkels: de Moto G4 en Moto G4 Plus.

Android

Wat je wellicht niet zal verbazen is dat Android het grootste aandeel heeft op de markt voor besturingssystemen voor mobiele apparaten. Van de 349 miljoen verkochte toestellen draaide 84,1% op Google’s OS (293,8 miljoen). Een jaar geleden stond het marktaandeel van Android nog op 78,8%. Wellicht dat dit aandeel verder toeneemt als Nokia in de nabije toekomst nieuwe smartphones en tablets met Android gaat aanbieden. Gartner waarschuwt dat het verre van eenvoudig wordt om merktrouwe, loyale klanten te overtuigen om voor Nokia te kiezen.

Op ruime afstand volgt iOS met een marktaandeel van 14,8%. Windows en BlackBerry OS vormen de hekkensluiters met een aandeel van respectievelijk 0,7% en 0,2%. Dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien zowel Microsoft als BlackBerry de afgelopen maanden vrij weinig nieuwe toestellen op de markt hebben gebracht.

Android 6.0 Marshmallow

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones