Sony maakt kwartaalcijfers bekend: afgenomen winst

Sony maakt kwartaalcijfers bekend: afgenomen winst

Sony heeft zijn kwartaalcijfers afgelopen vrijdag bekend gemaakt. De algemene omzet en winst is gedaald, uitzondering is de mobiele tak van het bedrijf: Sony Mobile. Dit concern deed het namelijk beter en boekte meer omzet én meer winst. Maar die winst is niet afkomstig uit uitstekende verkoopresultaten.

Zwarte cijfers

Sony heeft afgelopen vrijdag zijn cijfers over het eerste kwartaal van 2017 bekend gemaakt. Aangezien Sony een zeer groot bedrijf is met vele onderdelen, heeft het weinig zin om alle takken afzonderlijk te bespreken. Voor ons is uiteraard het meest interessant hoe de telefoontak van Sony, Sony Mobile, ervoor staat. Het blijkt dat deze tak het vrij goed doet: ze maken winst. Sony Mobile heeft in het eerste kwartaal van 2017 een omzet gemaakt van ruim 760 miljoen Japanse yen, oftewel omgerekend 620 miljoen euro. De winst bedroeg een ruime 8,2 miljoen euro. Voor Sony begrippen is dit een vrij mager resultaat.

De reden dat de mobiele tak van Sony nog wel winst maakt heeft daarom ook niet zoveel te maken met uitstekende resultaten, maar meer met reorganisatie besparingen. Sony kondigde vorig jaar aan de bezem door het bedrijf te halen met als doel een flinke bezuiniging bewerkstelligen. Hoeveel telefoons het Japanse bedrijf precies heeft weten te verkopen gedurende het eerste kwartaal is niet bekend. Wel is bekend dat het bedrijf in het vierde en laatste kwartaal van 2017 zo’n 2.9 miljoen toestellen wist te slijten. Dit aantal is sinds 2010, toen Sony met zijn eerste Xperia X10 Android telefoon op de proppen kwam, niet zo laag geweest.

Hoe gaat 2017 worden?

Ook maakt Sony in het verslag bekend hoe het jaar 2016 voor hen is geweest. Gedurende het hele jaar heeft het bedrijf ruim 14.6 miljoen telefoons weten te verkopen. Het is niet bekend welk toestel het grootste aandeel in dit aantal heeft. Wij vermoeden echter dat de Sony Xperia XZ een groot aandeel had. De kritieken waren namelijk zeer goed en ook de verkopen gingen goed, zo liet Sony enkele maanden geleden in een persverklaring weten. Voor het jaar 2017 verwacht Sony een ruime 16.5 miljoen telefoons te verkopen. De nieuwe Sony Xperia XZ Premium en Sony Xperia XA1 zullen waarschijnlijk de grote stuwers achter deze verwachtingen zijn. De verwachte omzet over het tweede kwartaal van 2017 bedraagt 670 miljoen euro.

Sony Xperia XA1

Bekijk het laatste nieuws over Sony:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones