Sony rolt Android Nougat uit voor Xperia Z5

Sony rolt Android Nougat uit voor Xperia Z5

Na de Sony Xperia X–reeks is het nu de beurt aan de Sony Xperia Z5 en Sony Xperia Z5 Premium. De high-end vlaggenschepen van 2015 krijgen momenteel de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem: Android 7.0 Nougat.

Dat melden diverse lezers aan Xperia Blog, de welbekende blog over Sony smartphones.

Android Nougat is inmiddels al weer een tijdje op de markt. Na vijf verschillende bètaversies vond Google het vorig jaar augustus de hoogste tijd om de nieuwste Android-versie uit te rollen. Jammer genoeg is het nieuwe besturingssysteem nog altijd maar mondjesmaat beschikbaar voor smartphones, zo blijkt uit de meest recente distributiecijfers van de zoekmachinegigant. Volgens de laatste peiling draait bijna een half jaar na de lancering slechts 0,5% van alle smartphones en tablets die de Google Play Store bezoeken op Android Nougat.

Beetje bij beetje zien we steeds meer vlaggenschepen verschijnen waar een update naar Android Nougat wordt uitgerold. Vlak na de officiële onthulling van het nieuwe besturingssysteem maakte Sony haar updateplannen bekend. Daarin noemde het Japanse elektronicaconcern verschillende toestellen die konden uitkijken naar Android 7.0 Nougat. Het ging om de volgende toestellen:

Sony Xperia Z5

De Sony Xperia X Performance was het eerste vlaggenschip van Sony waarvoor Android 7.0 Nougat werd uitgerold. Dat was in november vorig jaar. Afgelopen maand volgden de Sony Xperia X en Sony Xperia X Compact. Nu is het de beurt aan de Sony Xperia Z5 en Sony Xperia Z5 Premium.

Diverse lezers hebben schermafbeeldingen gestuurd over de update aan Xperia Blog. Zodoende hebben we dus een goed inkijkje in wat de update voor ons in petto heeft. Sony trapt af met multi-window support. Dat betekent dat je meerdere apps naast elkaar op het scherm kunt toveren zonder dat je tussen ze hoeft te schakelen. Zo zoek je bijvoorbeeld met het ene venster informatie over een bepaald restaurant (foto’s, recensies) en met het andere het adres en de route naar de eetgelegenheid.

Daarnaast belooft Sony dat de levensduur van de batterij wordt verbeterd. Dat komt door de combinatie van Doze en STAMINA, de energiebesparingsmodi van Google en Sony. Hiermee kun je nog langer met je smartphone vooruit als hij helemaal is opgeladen. Verder heeft Sony een nieuwe self-timer toegevoegd aan de selfiecamera en de camera interface een nieuw likje verf gegeven. Tot slot wordt het eenvoudiger om video’s, foto’s en andere media te versturen naar je contacten met de messaging apps van Sony en is Google Now geïntegreerd in de Xperia Launcher.

Sony Xperia Z5 Android 7.0 Nougat

Android 7.0 Nougat

Voordat je direct aan het downloaden slaat, moet je rekening houden met de grootte van het installatiebestand. Android 7.0 Nougat is volgens de schermafbeeldingen bijna 1.3 GB groot. Zorg er dus voor dat je voldoende schijfruimte hebt voordat je de nieuwste Android-versie binnenhaalt en installeert. En dat je uiteraard met een WiFi-netwerk verbonden bent. Daarnaast moet je toestel minimaal 50% zijn opgeladen, of je moet de telefoon aan de oplader hangen voordat je kunt beginnen met downloaden en installeren. Tot slot is het verstandig om van tevoren een back-up te maken van je foto’s, video’s, muziek en andere persoonlijke bestanden. Als er iets misgaat tijdens de installatie ben je in ieder geval niet je gegevens kwijt.

Als de update voor je klaarstaat, krijg je daar vanzelf een melding van. Kun je dat geduld niet opbrengen? Dan kun je van tijd tot tijd zelf controleren of hij al beschikbaar is. Daarvoor ga je naar Instellingen > Over telefoon > Software-update.

Wanneer de Sony Xperia Z5 Compact, Sony Xperia Z4 Tablet en Sony Xperia Z3+ Android 7.0 Nougat kunnen verwachten, is niet bekend. Persoonlijk denk ik dat dit niet lang meer zal duren.

Bekijk het laatste nieuws over Sony:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones