Sony verlengt onderhoudsperiode smartphones tot twee jaar

Sony verlengt onderhoudsperiode smartphones tot twee jaar

Als je vanaf nu een telefoon van Sony koopt, krijg je nog langer ondersteuning. Het Japanse elektronicaconcern belooft in haar Android Upgrade Policy dat premium vlaggenschepen voortaan twee jaar software-ondersteuning krijgen. Dat was anderhalf jaar.

Xperiablog.net ontdekte de wijziging in het document.

Als je een nieuwe smartphone koopt, kijk je waarschijnlijk naar een groot aantal zaken. De een vindt specificaties belangrijk, de ander heeft liever een voordelige prijs. Volgens analisten vinden steeds meer consumenten het updatebeleid van de fabrikant belangrijker dan de specificaties. Onlangs maakte de New York Post een rondje langs een aantal analisten en allemaal kwamen ze tot deze conclusie. Eén van hen zegt dat het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is om vier tot vijf jaar met één-en-dezelfde smartphone rond te lopen. Zolang deze van updates wordt voorzien, zien velen geen aanleiding om hem te vervangen door een nieuwe telefoon. Of zoals een ander het zo fraai uitdrukte: “Software-upgrades zorgen ervoor dat oude toestellen langer nieuw blijven.” In het onderstaande artikel vind je de belangrijkste argumenten van de analisten op een rij.

Updatebeleid belangrijker dan specs bij aanschaf telefoon

Updatebeleid bij Android-telefoons

Het bovenstaande verhaal heeft voornamelijk betrekking op iPhones. Apple heeft haar zaakjes goed op orde. Telkens als het een nieuwe iPhone op de markt brengt, weet je als koper dat je gegarandeerd een aantal jaar software-updates ontvangt. Ondersteuning van vier of vijf jaar is iets waar we niet van opkijken.

Bij Android-telefoons ligt het anders. Daar verloopt het updatebeleid langzaam en stroef. Het is een tijdrovend en arbeidsintensief proces waarbij vele partijen betrokken zijn (smartphoneproducent, chipfabrikant, providers en belangenorganisaties). Er zijn letterlijk honderden miljoenen Android-apparaten in omloop (volgens de laatste schatting meer dan 1,5 miljard). Ieder toestel heeft zijn eigen specificaties. Daarnaast gieten smartphonemakers hun eigen sausje over het besturingssysteem van Google. Alles tezamen genomen duurt het gemiddeld drie tot zes maanden voordat een update uitgerold wordt. Het is dan ook niet vreemd dat bijna een half jaar na de introductie van Android Oreo slechts 0,7 procent van alle toestellen momenteel op de nieuwste Android-versie draait.

Google doet al jaren haar best om het updateproces te versnellen. Het laatste initiatief heet Project Treble. Telefoons die met Android Oreo worden geleverd kunnen hierdoor sneller updates uitrollen. Dit omdat het updateproces uit twee blokken bestaat: de hardwarekant enerzijds en het Android framework anderzijds. Door beide aspecten te splitsen hoeft een smartphonemaker dus niet per se te wachten op de chipfabrikant om veranderingen aan te brengen aan het besturingssysteem. Tot op heden heeft het er niet toe geleid dat updates veel sneller worden uitgerold.

Langer ondersteuning

Er zijn een aantal producenten die hun toestellen regelmatig updaten. Bovenaan de lijst staat natuurlijk Google, de maker van het besturingssysteem Android. Ook Samsung, Nokia en LG nemen deze zorgplicht serieus en rollen regelmatig nieuwe software-updates uit. Deze dienstverlening beperkt zich veelal tot de high-end modellen.

Sony past haar update policy aan. Net als Samsung belooft het Japanse technologiebedrijf voortaan om twee jaar lang updates uit te rollen voor haar telefoons. Dat staat in de vernieuwde Android Update Policy van de fabrikant. Daar vinden we echter wel een duidelijk voorbehoud. Er staat namelijk dat alleen ‘premium apparaten’ -telefoons als de Sony Xperia XZ Premium– twee jaar lang software-ondersteuning biedt nadat ze op de markt zijn gebracht. Bij mid-range telefoons ligt het anders. Daarbij kijkt Sony of het toestel in de testfase goed presteert na de update. Als deze niet aan verwachtingen voldoet, rolt Sony de software-update niet uit. Letterlijk staat er: “als tijdens het testen blijkt dat hij niet voldoet aan onze veeleisende standaarden, hebben we het gevoel dat de hardware niet in staat is om een stabiele gebruikservaring te bieden.” Goed om te weten: beveiligingsupdates staan hier los van.

Het is gebruikelijk dat Android-fabrikanten twee jaar lang updates bieden voor hun vlaggenschepen. We zijn dan ook blij dat Sony de ondersteuningsperiode verlengt van anderhalf jaar naar twee jaar. Overigens is Google de enige uitzondering op deze regel. De zoekmachinegigant belooft gebruikers drie jaar updates. Maar daarvoor betaal je wel de hoofdprijs. De goedkoopste Pixel-telefoons gaan in ons land over de toonbank tussen de 900 en 1.000 euro.

Bekijk het laatste nieuws over Sony:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones