27 september 2014 door in Sony.

SonySony verwacht dit lopende gebroken boekjaar een aanzienlijk groter verlies te lijden dan eerder nog werd voorspeld. Dat meldt het Japanse elektronicabedrijf in een persbericht op haar website. In juni ging Sony nog uit van een verlies van 50 miljard yen. Die verwachtingen zijn echter negatief bijgesteld naar een verwacht nettoverlies van maar liefst 230 miljard yen. Dat komt neer op zo’n 1,7 miljard euro.

Oorzaken

De toename in het verlies komt vooral door een afschrijving van 180 miljard yen op de mobiele tak van het bedrijf. Als de negatieve verwachtingen kloppen, lopen de verliezen van Sony sinds 2010 op tot ruim 1 biljoen yen.

De bijstelling in de verwachtingen betekenen ook een tegenvaller in de vooruitzichten voor het volledige boekjaar. Sony rekent nu op een operationeel verlies van 40 miljard yen voor dit gebroken boekjaar (tot eind maart 2015). Eerder werd er nog een operationele winst verwacht van 130 miljard yen. Het nettoverlies wordt nu geschat op 230 miljard yen.

Consequenties

Sony heeft gelijk consequenties getrokken uit de bijgestelde verwachtingen en geeft aan geen interim of finaal dividend meer te zullen betalen. De voorspellingen hebben echter nog de grootste gevolgen voor de mobiele tak van Sony.

Het technologieconcern is namelijk van plan om 15 procent van het huidige personeelsbestand te laten afvloeien. Dat komt neer op ongeveer 1000 arbeidsplaatsen. Ook verandert Sony zijn strategie. Het bedrijf verwachtte aanvankelijk winst te gaan maken met de mobiele tak, maar nu dat flink tegenvalt, wil de fabrikant zich meer gaan richten op high-end smartphones. Als gevolg van deze strategieverandering hoopt Sony ook voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten, waar de vraag naar high-end smartphones groot is.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones