Sony Xperia E5 ontvangt uit het niets een beveiligingsupdate

Er rolt op moment van schrijven een update uit voor de Sony Xperia E5. Hiermee wordt de veiligheidspatch van afgelopen juli op je toestel geïnstalleerd. Zodoende past de update compleet in de kritiek die onder andere de Consumentenbond onlangs uitte aan het adres van Android fabrikanten.

Is dat eens even een verrassing. De Sony Xperia E5, een tamelijk onbekend model uit 2016, ontvangt uit het niets een beveiligingsupdate! Of je hier echter heel blij mee moet zijn, is een tweede. De update installeert immers de veiligheidspatch van afgelopen juli. Zodoende loop je nog steeds met zwaar verouderde beveiligingsstandaarden rond. Maar hey, het is beter dan niets zullen we maar zeggen. De update rolt vanaf vandaag uit in fases. Zo kan het tot ongeveer een week duren voordat je hem op jouw toestel binnenkrijgt. Naar alle waarschijnlijkheid veranderd er verder niets. Nog steeds draait het Sony budgettoestel op Android 6 Marshmallow. Ook meldden bezitters die de update al hebben ontvangen geen nieuwe functies te bespeuren.

Android en veiligheid: een heet hangijzer

De update van vandaag arriveert in een tijd waarin er een hoop te doen is rondom veiligheid van Android telefoons. Afgelopen december tikte de Consumentenbond Samsung bijvoorbeeld op de vingers, precies om deze reden. De berisping ging zelfs zo voor dat de belangenorganisatie consumenten afraadde enkele specifieke Samsung telefoons aan te schaffen. Ze doelen hierbij op de Samsung Galaxy J3, Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge. Reden van dit advies: updatebeleid. De Consumentenbond is niet blij met de termijn van 24 maanden waarin Samsung updates voor haar telefoons garandeert. Bovendien stellen zij dat het bedrijf niet goed genoeg zijn best doet om goedkopere toestellen met regelmaat van updates te voorzien. Kort hierop ontvingen ook andere Androidfabrikanten de nodige kritiek.

Android belooft beterschap

Begrijpelijk, zo vinden wij. Daar waar Apple diens telefoons steevast en consequent, tot zelfs jaren na introductie, blijft voorzien van updates, is dit bij Android absoluut niet het geval. Sterker nog: je mag blij zijn als je telefoon überhaupt elke twee maanden een beveiligingsupdate ontvangt. Enkel Google-telefoons, waaronder de Nexus- en Pixel-serie, kunnen eigenlijk maandelijks op updates rekenen. Het probleem ligt daarom ook bij de fabrikanten. Zij gaan niet tijdig genoeg aan de slag met de beveiligingsupdates die Google iedere maand distribueert. Een kwalijke zaak, want zo lopen gebruikers (en hun data) onnodig risico. Gelukkig belooft Google, de eigenaar van Android, wel beterschap. Men introduceert namelijk een nieuwe methode van distributie, met als doel om updates sneller bij de consument te krijgen.

Bekijk het laatste nieuws over Sony:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones