T-Mobile en Tele2 gaan fuseren

T-Mobile en Tele2 gaan fuseren

Nederland kent straks nog maar drie spelers in telecomland. T-Mobile en Tele2 gaan hun krachten bundelen om het op te nemen tegen KPN en ZiggoVodafone. “Door onze krachten te bundelen met Tele2 kunnen we veel efficiënter concurreren en Nederlandse klanten een alternatief bieden”, aldus Søren Abildgaard, de CEO van T-Mobile Nederland, tegenover het Algemeen Dagblad.

Providers hebben het zwaar. Ze hebben de grootste moeite om nieuwe klanten te vinden en huidige klanten aan zich te binden. Ons land kent vier grote spelers die ieder hun eigen mobiele netwerk hebben: KPN, ZiggoVodafone, T-Mobile en Tele2. Van deze vier is KPN de grootste. T-Mobile en Tele2 zijn de kleinste.

Door de overname van Tele2 door T-Mobile worden ze de derde speler in Nederland. T-Mobile heeft naar eigen zeggen 3,7 miljoen leden. Als je daar de 800.000 leden van Tele2 bij optelt, kom je op een totaal van 4,5 miljoen abonnees. Doordat beide partijen de krachten bundelen krijgt Tele2 toegang tot het snelle en stabiele 4G-netwerk van T-Mobile. En T-Mobile profiteert hiervan doordat ze nu het vaste net mist. Een ander voordeel is dat ze meer geld kunnen investeren in het snellere 5G-netwerk en IoT-toepassingen. Gezamenlijk hebben de bedrijven een omzet van zo’n 2 miljard euro.

Over de fusie

In een tweet legt topman Abildgaard uit waarom de fusie noodzakelijk is. In de bijgevoegde video vertelt hij dat hij met deze zet de concurrentie wil aangaan met het huidige duopolie. Volgens Abildgaard is de overname in het voordeel van de klant, omdat ze hierdoor een groter aandeel krijgen in de vaste en mobiele markt. Ze krijgen hierdoor ‘een beter alternatief’, aldus de topman.

T-Mobile legt een bedrag van 190 miljoen euro op tafel voor de overname. Het Zweedse moederbedrijf van Tele2 krijgt 25 procent van de aandelen van het nieuwe bedrijf dat door de fusie ontstaat. De resterende aandelen komen in handen van Deutsche Telekom, de eigenaar van T-Mobile Nederland.

De fusie zit nog niet in kannen en kruiken. De Europese Commissie moet haar fiat nog geven voordat de overname definitief is. In theorie kan de Commissie bezwaar indienen en een streep door de fusie zetten, bijvoorbeeld als ze meent dat de overname schadelijk is voor de klant of de machtsconcentratie te groot wordt. Aangezien KPN en ZiggoVodafone twee machtige concurrenten vormen, gaan we er van uit dat de Eurocommissaris voor Mededinging, de Deense politica Margrethe Vestager, geen bezwaar zal aantekenen tegen de fusie. Mogelijk stelt ze wel enkele aanvullende voorwaarden om te garanderen dat de klant niet de dupe wordt van de fusie.

Totdat de Europese Commissie officieel toestemming verleent voor de overname, blijven T-Mobile en Tele2 voorlopig onder eigen vlag opereren. De klant merkt op dit moment nog niets van de overname.

Bekijk het laatste nieuws over T-Mobile:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones