TCL brengt exclusief nieuwe BlackBerry’s uit

TCL brengt exclusief nieuwe BlackBerry’s uit

BlackBerry is gestopt als hardwarefabrikant, maar dat wil niet zeggen dat we geen nieuwe BlackBerry’s meer hoeven te verwachten. De voormalige Canadese smartphonemaker heeft een langetermijnafspraak gemaakt met TCL Communications dat deze partij exclusief het recht krijgt om nieuwe mobiele telefoons onder de noemer BlackBerry op de markt te brengen in Europa.

Dat schrijft BlackBerry in een persbericht.

Van hardware naar software

BlackBerry was jarenlang een van de dominantste spelers op de smartphonemarkt. Waar je ook kwam of stond, er was altijd wel iemand in de buurt die met een telefoon van het Canadese technologiebedrijf rondliep. Bezitters waren verzot op het fysieke toetsenbord en pingen: een berichtenapplicatie waarmee je gratis boodschappen kon uitwisselen met mede BlackBerry-gebruikers. Inmiddels is dat verleden tijd en is iedereen overgestapt op WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger. Daarnaast werken we allemaal tegenwoordig met een touchscreen en een virtueel toetsenbord in plaats van qwerty-keyboard.

BlackBerry probeerde nog een comeback te maken op de smartphonemarkt met de BlackBerry Priv, een toestel dat een touchscreen met fysiek toetsenbord combineert. Bovendien draaide het toestel niet op BlackBerry OS, maar op Android. Jammer genoeg voor de fabrikant sloeg het toestel niet aan. Eind september was voor de Canadezen het moment waarop ze bekendmaakten niet langer mobiele telefoons te produceren. In plaats daarvan ging het bedrijf zich richten op de verdere ontwikkeling van zijn eigen beveiligingssoftware en –apps.

‘Natuurlijke keuze’

Dat betekent echter niet dat het einde oefening is en we nooit meer een BlackBerry-telefoon zullen aantreffen in de schappen. De smartphones zijn alleen niet langer afkomstig van de Canadese fabrikant zelf, maar worden door een andere partij ontworpen en geproduceerd. Zij nemen een licentie af om hun producten onder de noemer BlackBerry te mogen promoten.

Voor de Europese markt neemt TCL deze taak op zich. Het Chinese bedrijf heeft afspraken gemaakt met BlackBerry dat het voor langere termijn exclusief nieuwe BlackBerry-smartphones mag uitbrengen. Het bedrijf, bekend van de telefoons van Alcatel, was eerder al verantwoordelijk voor de productie en lancering van de BlackBerry DTEK50 en BlackBerry DTEK60.

TCL-topman Nicolas Zibell zegt door de samenwerking hun positie op de smartphonemarkt te zullen versterken. Ook BlackBerry is trots op deze partnership en noemt het “een belangrijke stap” om haar beveiligingssoftware in smartphones te integreren. Volgens COO Ralph Pini is TCL de “natuurlijke keuze” voor BlackBerry als samenwerkingspartner.

Nog ééntje: BlackBerry Mercury

BlackBerry is dus smartphonemaker af, maar heeft nog één verrassing voor ons in petto. Volgend jaar brengt het bedrijf nog één nieuwe smartphone op de markt. Topman John Chen bevestigde afgelopen maand in een interview met Bloomberg TV dat het toestel een fysiek toetsenbord krijgt. Meer details wilde hij niet prijsgeven.

Vermoedelijk heeft hij het over een toestel die we momenteel kennen als de BlackBerry Mercury. Volgens de geruchten heeft dit toestel een 4.5 inch scherm met een resolutie van 720 bij 1280 pixels (HD), Qualcomm Snapdragon 625, 3GB RAM, 32GB intern geheugen, 18 en 8 megapixelcamera, 3.400 mAh batterij en Googles besturingssysteem Android (waarschijnlijk Android Nougat). Het toestel zou in februari 2017 in de winkels moeten liggen.

Bekijk het laatste nieuws over Blackberry:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones