Telefoonreparateurs krijgen eigen keurmerk

Telefoonreparateurs krijgen eigen keurmerk

Telefoonreparateurs en consumenten goed opgelet. UNETO-VNI is druk bezig om een keurmerk te introduceren voor ondernemers die smartphones repareren. Dat is volgens de branchevereniging de enige manier om goede van de slechte reparateurs te onderscheiden.

Dat vertelt Rob Wierenga, hoofd consumentenelektronica bij UNETO-VNI, in een interview met radiozender BNR Nieuwsradio.

Als een smartphone het ineens begeeft, kun je wellicht een beroep doen op de garantievoorwaarden. Deze verlopen echter op een gegeven moment. In dat geval draai je zelf op voor de reparatiekosten. In dat geval heb je een aantal opties:

  • Je loopt nog een tijdje rond met je beschadigde mobiele telefoon.
  • Je gaat op zoek naar een betaalbare refurbished smartphone.
  • Je laat de fabrikant je toestel repareren, uiteraard op eigen kosten.
  • Je laat je telefoon maken door een ander.

Als je je toestel laat maken door bijvoorbeeld Samsung of Apple, weet je dat je waar voor je geld krijgt. Je krijgt namelijk originele onderdelen en geen inferieure componenten die afkomstig zijn van derden. Maar daar hangt vaak wel een fors prijskaartje aan. Originele onderdelen en vakmensen zijn niet goedkoop. Velen kiezen dan voor één van de alternatieve telefoonreparateurs. Deze zitten namelijk door heel Nederland.

Oplichters

De meeste telefoonreparateurs verstaan hun vak en leveren goed werk af. Toch zijn er volgens Wierenga meer dan duizend malafide bedrijven die van de boel oplichten hun vak hebben gemaakt. Hij zegt dat UNETO-VNI maandelijks tientallen meldingen binnen krijgt van oplichtingspraktijken.

Om hier iets tegen te doen werkt zijn organisatie aan een keurmerk voor telefoonreparateurs. De smartphonemakers weten dan dat er van hen een bepaald kennisniveau en ervaring verwacht wordt. Consumenten weten dat ze op een bepaalde kwaliteit mogen rekenen als ze hun telefoon daar voor reparatie aanbieden. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

“Telefoons zijn fijngevoelige elektronica waar je op een goede manier mee moet omgaan. Vroeger had je een vakdiploma nodig, tegenwoordig kan iedereen met een schroevendraaier en een soldeerbout zich reparateur noemen. Ze zijn niet per se malafide, maar ze ontberen vakkennis.”

Met name kleine, onbekende winkels vormen volgens Wierenga een gevaar. Voor consumenten zijn ze aantrekkelijk omdat ze lage prijzen vragen. Wat klanten vaak niet beseffen is dat ze veelal beroerde componenten gebruiken, zoals slechte accu’s en imitatieschermen.

Keurmerk

De branchevereniging gaat de komende tijd drie- tot vierhonderd telefoonreparateurs opleiden die een keurmerk van UNETO-VNI krijgen. “Die bedrijven kunnenkort een bewijs van een erkend reparatiebedrijf verwachten”, zo stelt Wierenga.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones