Tips voor op vakantie: voorkom te hoge rekening

Bellen-op-vakantie-150x150De bouwvak staat op het punt om te beginnen en de meeste scholen hebben vanaf deze week of volgende week zomervakantie. De vakantie staat voor de deur en het wordt daarom tijd voor een aantal zomertips. Wil je weten hoe je jouw telefoonrekening omlaag houdt? Lees hieronder wat je hier zoal aan kan doen.

Je gaat op vakantie en je neemt mee: Je smartphone! Iets waar de meeste mensen echt niet zonder kunnen. Helaas zijn de kosten van data en bellen in het buitenland hoger dan in Nederland. Daarnaast vallen de kosten vrijwel altijd buiten je bundel. Veel mensen houden hier geen rekening mee en krijgen bij thuiskomst een torenhoge rekening van hun provider. Als je veel gebruik maakt van data kunnen de kosten namelijk enorm oplopen. Om dit te voorkomen hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.

Algemene tips voor op vakantie

Gratis Wifi
In de meeste hotels, appartementen en campings wordt tegenwoordig gratis wifi aangeboden. Vaak moet je dan bij de receptie om een wachtwoord vragen waarmee je kan inloggen op het draadloze netwerk. Hiermee kan je gratis mobiel internetten zolang je binnen het bereik blijft van dit wifi netwerk. In een enkel geval moet je betalen om gebruik te maken van een wifi punt. In dat geval ligt het eraan wat de kosten hiervoor zijn, maar is de kans groot dat je als nog goedkoper uit bent dan wanneer je internet via je eigen abonnement. Op de meeste websites en reisbureaus kan je tegenwoordig per vakantiebestemming zien wat de wifi mogelijkheden zijn.

Data Roaming moet altijd uit staan
Controleer voordat je op reis gaat altijd of je roaming diensten zijn uitgeschakeld. Dit voorkomt dat je toestel automatisch verbinding maakt met internet en je kosten maakt terwijl je dit niet door hebt. Je kan roaming uitzetten door naar de instellingen van je telefoon te gaan. Weet je niet hoe dit moet? Lees het dan even terug in je handleiding.

Koop een prepaidkaart in het buitenland
Wil je graag bellen in het buitenland? Bekijk dan vooraf even of je telefoon simlock vrij is. Als dit het geval is kan je in het buitenland een prepaid kaart kopen waarmee je tijdelijk via een ander nummer op lokale kosten kunt bellen. Prepaidkaarten zijn vrijwel altijd te koop in je hotel, appartement of camping.

Tarieven voor bellen en mobiel internet in het buitenland

Hoewel de kosten voor bellen en internetten in Europa sinds 1 juli behoorlijk zijn verlaagd, betaal je nog steeds meer dan een gesprek in het binnenland. Hieronder vind je een overzicht van de actuele tarieven voor bellen, sms en mobiel internet binnen Europa:

Tot 1 juli 2013 Vanaf 1 juli 2013 Vanaf 1 juli 2014
Belkosten per minuut €0,35 €0,29 €0,23
Gebeld worden per minuut €0,10 €0,08 €0,06
SMS per bericht €0,11 €0,10 €0,07
Mobiel internet per MB €0,83 €0,54 €0,24

Mogelijkheden voor bellen in het buitenland per provider

Er zijn verschillende abonnementen beschikbaar bij providers waarbij rekening wordt gehouden met de kosten in het buitenland. Heb je één van onderstaande providers, dan kan je waarschijnlijk goedkoper bellen of internetten binnen Europa. Let er wel op dat je meestal een optie moet activeren en dit dus niet standaard in je abonnement zit inbegrepen.

KPN
Heb je een abonnement van KPN? Dan biedt KPN een mogelijkheid om tot 70% goedkoper gebruik te kunnen maken van mobiel internet binnen Europa. Daarnaast krijg je korting op je kosten voor bellen en sms’en. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken sms je “OPREIS AAN” naar 1266. Voor vragen en voorwaarden kan je het beste van te voren contact opnemen met KPN.

Hi
Als je een telefoon abonnement van Hi hebt zijn er ook mogelijkheden om voordeliger te bellen. SMS “TARIEF AAN” naar 1266 en bespaar op de kosten voor lange telefoongesprekken in het buitenland. Als je dit gedaan hebt wordt je starttarief hoger, maar worden de kosten die daarna volgen lager. Dit is dus niet interessant voor korte gesprekken. Ook hiervoor geldt, neem contact op met Hi voor vragen en voorwaarden.

T-Mobile
Bij T-Mobile abonnementen zijn ook verschillende vormen mogelijk om voordeliger te bellen en internetten in het buitenland. Je kan onder andere dagpassen aanvragen waarmee je een bepaalde hoeveelheid MB’s vrijmaakt voor internet in het buitenland.

Bij iedere provider zijn er soortgelijke mogelijkheden, behalve bij Telfort en hollandsnieuwe. Wil je meer te weten komen over de mogelijkheden van jouw provider? Bekijk dan hun website of neem contact op met de klantenservice.

Meer nieuws en tips over telefoonabonnementen nalezen?
Op Telefoonabonnement.nl lees je het laatste nieuws over telecom.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 8 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones