Trobla review: de elegante klankversterker

Trobla review: de elegante klankversterker

Telefoonabonnement.nl heeft de hand weten te leggen op een wel heel uniek product: de Trobla. Hij ziet eruit als een houten speaker, maar het is toch een wezenlijk ander product. Hij versterkt niet alleen het geluid van je mobiele telefoon, maar ziet er bovendien ook nog eens prachtig uit. Is dit alles zijn vraagprijs van 99 euro waard? Wij legden de Trobla op de pijnbank. Onze bevindingen lees je in deze uitgebreide review. We hebben de Trobla getest met de OnePlus One en iPhone 6

Geschiedenis van de Trobla

De Trobla is een product dat zijn wortels heeft in Slovenië: Trobla is het Sloveense woord voor ‘hoorn’. Martin, Andrej en Matej delen één passie: unieke, modieuze en duurzame meubelstukken maken. De vrienden slaan de handen ineen en blazen het oude houtbewerkingsatelier van Andrej’s grootvader nieuw leven in, een werkplaats die er semi-verlaten bij lag. Hard werken, doorzettingsvermogen, toewijding en met wat hulp van het crowdfundingplatform Kickstarter was de oprichting van Tok Tok een feit.

De naam Tok Tok is te herleiden naar een oude folklore. Wellicht ken je de uitdrukking dat je iets moet afkloppen. Het is een gezegde dat betekent dat je door op hout te kloppen naderend onheil kunt afwenden. Bovendien zou je door ‘even af te kloppen’ geluk afdwingen. Sommigen geloven dat door afkloppen de goede geesten die in het hout leven ons zullen helpen.

Tok Tok is tevens een verwijzing naar het materiaalsoort waar het Sloveense trio hun meubels van maken: hout. Door de overheid gecertificeerd hardhout om precies te zijn. Dat is niet alleen ecologisch verantwoord en duurzaam, maar geeft tevens een warme en natuurlijke uitstraling. In een wereld die zich laat domineren door elektronica een welkome afwisseling als je het ons vraagt.

Martin, Andrej en Matej hebben diverse producten op hun naam staan die inmiddels in verschillende Europese landen te koop zijn: van kasten en bijzettafels tot aan tv-meubels en bureaus.

Eén product dat onmiddellijk opvalt in deze verscheidenheid is de Trobla. Het ziet er op het eerste oog uit als een houten speaker, maar is in werkelijkheid een akoestische klankversterker voor je smartphone. Over de vormgeving is lang en goed nagedacht door de makers. Inmiddels zijn we aanbeland bij de vierde generatie, wat een teken is dat ze voortdurend bezig zijn met innoveren en reviseren.

Trendy, Sloveens design

Zonder enige bescheidenheid is de Trobla te typeren als een prachtig stukje Sloveens design. Waar wij hem ook mee naar toe namen, overal kon de Trobla rekenen op verbazing en bewondering. Je krijgt maar één kans op een eerste indruk en die kan maar beter positief zijn. In die opzet is Tok Tok zeker geslaagd.

In een oogopslag zie je dat de Trobla niet een product is dat uit één brok hout is gemaakt. Hij is samengesteld uit zes lagen*. Dat geeft hem niet alleen een sierlijk en opvallend jasje, maar heeft ook een functioneel oogmerk. De lagen zijn aan de binnenkant op verschillende manieren uitgesneden. Op deze manier wordt een klankkast aan de binnenkant gecreëerd. Je kunt deze klankkast het beste vergelijken met een akoestische gitaar: het versterkt de trillingen die via de speakers van je smartphone binnenkomen. Dat geeft de Trobla zijn uitzonderlijke geluid.

Het uitsnijden van verschillende lagen heeft nog een tweede doel: hierdoor kunnen er aan de binnenkant kleine magneten worden geplaatst. De Trobla bestaat namelijk uit twee losse elementen: een adapter en standaard. De magneetjes zorgen ervoor dat deze onderdelen op hun plaats blijven zitten en je ze niet kwijtraakt als je de Trobla vervoert. Laat je niet misleiden door het formaat van de magneten: ze zijn dermate krachtig dat de componenten moeiteloos op hun plek blijven zitten, zelfs als je hard schudt of er mee gooit.

Aan de voorzijde van de Trobla is een inkeping vrijgelaten zodat het geluid kan ontsnappen. In het midden is een kegelvormige uitstulping of cone geplaatst: hierdoor lijkt de Trobla wel als twee druppels water op een muziekbox. De standaard waarop de Trobla rust is in de behuizing geïntegreerd. Je schuift hem eenvoudig naar buiten en de magneet klikt het statief op zijn plaats. Op de achterkant zien we tot slot de naam van de makers gebrandmerkt: Tok Tok.

Gibson en Fender

De Trobla is in twee verschillende gecertificeerde houtsoorten verkrijgbaar: walnoot- en esdoornhout. Of je nu kiest voor de lichtgekleurde esdoorn of het donkere walnoothout, de Trobla past bij ieder interieur. Om een glimmende en fonkelende uitstraling te creëren, kun je een laagje bijenwas aanbrengen. Dit heeft geen enkele invloed op de klankkleur of geluidsproductie, zo verzekerde de distributeur ons.

De walnoot- en esdoornuitvoering hebben niet alleen hun eigen look and feel: ze brengen ook ieder een unieke sound voort. Om dit uit te leggen gebruiken we een metafoor die gitaarliefhebbers wel zullen begrijpen en waarderen. De walnoot-uitvoering kun je vergelijken met een Gibson gitaar, de esdoorn-variant met de Fender.  Voor wie het niet weet: Gibson en Fender zijn twee gevestigde namen in de gitaarbranche die synoniem staan voor kwaliteit en klasse. Beide klinken net even iets anders, maar doen zeker niet voor elkaar onder. Dat geldt ook voor de Trobla. Is het verschil in klankkleur te horen? Ja, maar je moet er wel enorm je best voor doen en zeer aandachtig luisteren.

Een adapter voor enkele telefoons

Om je smartphone stabiel in de Trobla te plaatsen, gebruik je een adapter. Dit is het koppelstuk tussen je telefoon en de Trobla dat ervoor zorgt dat de geluidstrillingen die je uit je mobiele telefoon komen naar de klankkast worden geleid en versterkt. Iedere smartphone heeft zijn eigen, unieke adapter. Dat heeft niet alleen met de dikte en breedte van je mobiele telefoon te maken, maar ook met de grootte, aantal en plaatsing van de speakers.

Om de Trobla te gebruiken moet je over een smartphone beschikken waar de speakers aan de onderkant van het toestel zijn geplaatst. Daar leggen we de vinger op de zere plek: het aantal mobiele telefoons waar de speaker of speakers op deze plek zijn geplaatst is gering. Zodoende is de Trobla compatibel met slechts een beperkt aantal telefoons. Momenteel zijn er adapters voor de volgende modellen:

 

Zoals de bovenstaande lijst aantoont is de Trobla zowel met oudere modellen als de allernieuwste vlaggenschepen te gebruiken. Ook in de toekomst zal Tok Tok adapters blijven maken voor de volgende generatie toptoestellen. Dus mocht de volgende generatie iPhones niet één, maar twee speakers aan de onderzijde krijgen, dan gaan de makers aan de slag om een nieuwe adapter te ontwerpen.

Geluidsvolume dik in orde

We hebben al veel gezegd en geschreven over de Trobla, maar nog niets over het geluid dat hij voortbrengt. Te beginnen bij het volume. We hebben de Trobla al meer dan eens een akoestische klankversterker genoemd. Maar maakt hij deze reputatie ook waar?

Om te meten in hoeverre de Trobla het geluid versterkt, hebben we gebruik gemaakt van een decibelmeter die geluidsvolumes van 40dB tot 130dB registreert met een meetonnauwkeurigheid van +/- 1.5dB. Om een eerlijke meting te nemen hebben we de meetapparatuur, mijn OnePlus One en de Trobla op een halve meter van elkaar geplaatst. Tot slot experimenteerden we met zacht en middelmatig volume, en tevens het geluid op mijn telefoon volledig open gegooid. En dat alles in een open kamer van 20m².

Als het geluid via de telefoon zacht wordt afgespeeld (ongeveer een kwart van de maximale geluidsniveau), wordt het volume versterkt van circa 48dB tot 52dB. Zetten we de volumeschuif halverwege, dan neemt het volume toe van ongeveer 52dB tot 62dB. En zodra we de volumeknop helemaal open gooien, schiet het geluidsniveau omhoog van 58dB tot 68dB, met pieken tot boven de 70dB. Bedenk dat bij iedere stijging van 10dB de kracht van het geluid met een factor 10 toeneemt!

Sfeervol, maar ietwat schel geluid

In het begin van deze review schreven we dat iedereen die de Trobla zag enthousiast was over het design. Over de geluidskwaliteit waren ze eveneens unaniem in hun oordeel, maar niet in de positieve zin van het woord. Onafhankelijk van elkaar omschreven ze het geluid als schel of onzuiver. Een bevinding die wij, tot op zekere hoogte, onderschrijven.

Als het gaat om de geluidskwaliteit stuiten we onherroepelijk op het verschil tussen Bluetooth-speakers en de Trobla. De eerste productcategorie geeft audio niet alleen een boost: de ingebouwde technologie zorgt er tevens voor dat de verschillende frequenties in het geluid worden geïntensiveerd en onderling afgestemd. Het enige dat de Trobla doet is de klanken van je smartphone versterken. Als de speakers van je smartphone van nature geen geweldige geluidskwaliteit voortbrengen, dan zal de Trobla dat ook niet doen.

Geheel eerlijk is de vergelijking tussen Bluetooth-speakers en de Trobla dus niet. De een is volgepropt met allerlei elektronica, de ander vertrouwt enkel op de kracht van natuurlijke materialen. Het is net alsof je zegt dat een granny smith zuurder smaakt dan een conference peer. Het zijn beide fruitsoorten, maar daar houdt de vergelijking ook op. In dit voorbeeld zou je de granny smith moeten vergelijken met een andere appelsoort. Hetzelfde geldt als je Bluetooth-speakers met de Trobla vergelijkt: in feite vergelijk je dan appels met peren.

Tips voor een beter geluid

Het schelle geluid kun je in beperkte mate aanpakken zodat je favoriete muziek beter klinkt als je hem afspeelt met de Trobla. We noemen er vier.

  1. Zet het volume niet open: naarmate je het volume van je smartphone harder zet, des te scheller en onzuiverder het geluid is dat uit de Trobla komt. Voor de beste geluidskwaliteit adviseren we om je mobiele telefoon niet harder te zetten dan 50% tot 75% van het maximale geluidsniveau.
  2. Plaats de Trobla op een afstandje: ga niet pal naast de Trobla zitten, maar zet hem op enige afstand. Dan klinkt de audio een stuk beter.
  3. Zorg dat je de juiste adapter bestelt: iedere adapter heeft zijn eigen vormgeving en past bij een specifieke telefoon. Als de inkepingen in de adapter te klein zijn, dan wordt een deel van de trillingen tegengehouden. Zo krijg je dus nooit een mooi, vol geluid. Als je dus bijvoorbeeld een nieuwe iPhone koopt, doe je er verstandig aan om ook meteen een nieuwe adapter aan te schaffen. Deze zijn los te bestellen voor slechts 10 euro.
  4. Installeer een equalizer op je smartphone: zowel in de App Store als de Google Play Store zijn allerhande gratis en betaalde equalizers te vinden. Daarmee regel je voor iedere frequentie afzonderlijk de output. Vind je dat te veel werk? Maak dan gebruik van een van de voorgeprogrammeerde geluidsprofielen.

Voordelen van de Trobla

Hoewel de geluidsproductie van de Trobla zich niet laat vergelijken met Bluetooth-speakers, kunnen we wel op andere vlakken een vergelijking trekken. De Trobla is klein en compact en weegt bovendien slechts 306 gram**. We kunnen niet hetzelfde zeggen van alle Bluetooth-speakers.

Daarnaast heeft de laatstgenoemde productcategorie verschillende nadelen ten opzichte van de Trobla, afgezien van het gewicht en formaat. Zo werken draadloze speakers met een accu. Deze raakt vroeg of laat leeg en dan moet je hem enkele uren aan de lader hangen. Met de Trobla heb je dit niet.

Het feit dat de Trobla geen elektronica bevat, heeft nog meer praktische voordelen. Stel dat je naar het zwembad gaat waar je voortdurend in aanraking komt met water. Water en elektronica gaan niet samen. Door opspattende druppels loop je het risico dat je je speaker onherstelbaar beschadigt. Een plons in het water is ronduit funest. Als hout nat wordt, droogt het vanzelf op, zonder eventuele nadelige effecten.

En wat als je een dagje naar het strand gaat? Als zandkorrels in je elektronica gaan zitten, kan je Bluetooth-speaker eveneens kapot gaan. Bij de Trobla veeg je zand of modder eenvoudig weg en hij is weer schoon. Bovendien loop je geen enkel risico op beschadiging. En mocht je toch onverhoopt merken dat hij averij heeft opgelopen, geen paniek: Tok Tok biedt maar liefst 10 jaar garantie op zijn producten.

Conclusie

De Trobla is een stijlvolle akoestische klankversterker waarmee je een fashion statement in huis haalt. Of je nu de donkere walnoot of lichtgekleurde esdoorn in huis haalt, dit modieuze product past in ieder interieur.

Geluid wordt flink versterkt met de Trobla, maar helaas klinkt de audio niet direct zuiver. Gelukkig zijn er enkele maatregelen die je kunt treffen om de geluidskwaliteit te verbeteren. Doordat de Trobla  geen elektrische componenten bevat, heeft het op sommige vlakken duidelijk een streepje voor ten opzichte van Bluetooth-speakers.

Of de Trobla zijn prijskaartje van 99 euro waard is, moet ieder voor zich uitmaken. Een fashion statement en akoestische klankversterker in één mag immers wat kosten. De een is bereid om hiervoor meer geld op tafel te leggen dan de ander.

Wij zijn in ieder geval enthousiast over de Trobla.

Pluspunten Trobla

+ Prachtig stukje Sloveens design
+ Klein, licht en compact
+ Geen elektronicaonderdelen die kunnen beschadigen
+ Bestand tegen water, zand en modder

Minpunten Trobla

– Geluid klinkt aanvankelijk schel
– Werkt slechts met een handjevol smartphones

Prijs en beschikbaarheid

De Trobla is via de webshop van de distributeur te bestellen voor 99 euro. Tevens zijn er een aantal fysieke verkooppunten voor als je de Trobla eerst wil testen, waaronder in Amsterdam, Utrecht en Maastricht. Verder is de Trobla twee zondagen per maand te bewonderen op de Sunday Market in Amsterdam: iedere eerste zondag in het Westerpark en iedere derde zondag op het Museumplein.

De verzending is geheel gratis naar Nederland, België en Duitsland. Als je de Trobla voor 17:00 bestelt, heb je hem in principe de volgende dag in huis. Verder heb je 14 dagen bedenktijd. De adapter voor je smartphone krijg je er gratis en voor niets bij. Een tweede of nieuwe adapter is apart verkrijgbaar voor 10 euro. Tot slot krijg je maar liefst 10 jaar garantie op je aankoop.

 

 

* De Trobla is in het tweede kwartaal van 2016 een nieuw jasje aangemeten. De nieuwe lichting bestaat niet uit zes, maar uit vijf lagen. Ook is de inkeping aan de voorzijde minder langwerpig en breder gemaakt. Zodoende komt er een nog mooier geluidje uit de Trobla. De afmetingen –lengte, breedte en diepte– zijn identiek aan zijn voorganger. Wel is hij met een gewicht van 326 gram iets zwaarder dan de derde generatie, maar desalniettemin nog altijd even mobiel.

** De vierde generatie Trobla –dus met vijf in plaats van zes lagen hout– is net iets zwaarder dan zijn voorganger: 326 gram tegenover 306 gram.

Bekijk het laatste nieuws over Uitgelicht:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones