Twee derde verkochte smartphones heeft vingerafdruksensor

Vingerafdruksensor

Bijna twee derde van alle smartphones die afgelopen jaar over de toonbank gingen (64 procent), was uitgerust met een vingerafdruksensor. Dat komt neer op zo’n 920 miljoen smartphones. De komende jaren zal het aandeel alleen nog maar verder toenemen.

Dat schrijft onderzoeksbureau Digitimes Research op basis van eigen onderzoek.

Mobiele telefoons zijn al lang niet meer veredelde gebruiksmiddel die we gebruiken om mee te bellen en sms’en. Het zijn veelzijdige en multifunctionele apparaten die een blijvende stempel op vrijwel ieder facet van ons leven uitoefenen. Ze vormen de portaal tot de digitale wereld met onbeperkte hoeveelheid informatie. In ons sociale leven: we staan tegenwoordig voortdurend met elkaar in contact dankzij apps als WhatsApp, Facebook en Instagram.

Steeds vaker gebruiken we onze smartphone niet alleen voor sociale doeleinden, maar ook voor hele praktische zaken die we vroeger op onze desktop deden. Denk aan internetbankieren, online shoppen of een vliegtuigticket boeken. Daardoor bevatten onze telefoons tegenwoordig is steeds meer gevoelige privéinformatie. En wat dacht je van je persoonlijke foto- en video-albums? Een goede camera is anno 2018 minstens net zo belangrijk als bereikbaar zijn.

Vingerafdruksensor mateloos populair

Om al die redenen die we zojuist genoemd hebben, is een goede beveiliging voor onze smartphone is vandaag de dag onontbeerlijk. Vroeger waren de beveiligingsopties beperkt. Je kon een pincode, wachtwoord of tekenpatroon instellen en dat was het. Daar komt in 2011 verandering in. Dat jaar lanceert Motorola de allereerste commercieel verkrijgbare smartphone met vingerafdrukscanner: de Motorola Atrix. Deze sensor wordt pas echt populair als Apple Touch ID toevoegt aan de iPhone 5S. Andere fabrikanten nemen het goede voorbeeld over en integreren de nieuwste beveiligingstechniek eveneens in hun telefoons.

De gedachte hierachter is simpel. Een pincode, wachtwoord of tekenpatroon kun je kraken of gokken. Daardoor is je telefoon minder veilig dan je denkt. Bovendien is het maar een gedoe als je je beveiligingscode om wat voor reden dan ook vergeet. Een vingerafdruk daarentegen is persoonlijk, uniek en draag je altijd bij je. Het is dan ook niet vreemd dat vrijwel iedere telefoon een vingerafdrukscanner heeft. Alleen de low-end budgettelefoons vormen de uitzondering op deze regel.

Vingerafdruksensor

Digitimes Research heeft berekend dat er afgelopen jaar wereldwijd zo’n 920 miljoen smartphones met vingerafdruksensor zijn verkocht. Dat is bijna twee derde van alle verkochte telefoons (64 procent om precies te zijn). Bedrijven die zich in deze techniek hebben gespecialiseerd, verdienen hier grof geld mee. Zo zag het Zweedse Fingerprint Cards (FPC) haar omzet tussen 2013 en 2016 met een factor 650 toenemen. Andere fabrikanten als Goodix, Apple en Egistic probeerden hier uiteraard een graantje van mee te pikken. Daardoor is de gemiddelde verkoopprijs van vingerafdruksensoren het afgelopen jaar flink afgenomen. En dat heeft uiteraard weer zijn impact op de algehele omzet- en winstcijfers.

Biometrische beveiliging

Door de jaren heen hebben we allerlei nieuwe ontwikkelingen gezien op smartphonebeveiliging. Neem nou de vingerafdrukscanner. In de beginperiode was deze sensor in de thuisknop verwerkt. Sony verwerkte hem daarentegen in de aan/uitknop. Fabrikanten als Huawei plaatsen hem aan de achterzijde. Steeds meer fabrikanten hier tegenwoordig voor, zoals Samsung en LG. De allernieuwste trend is dat de vingerafdruksensor onder het scherm wordt verwerkt. Synaptics ontwikkelde deze techniek voor smartphones met een OLED-display. Vivo is de eerste smartphonemaker die een prototype met deze techniek demonstreerde op de Consumer Electronics Show (CES). De verwachting is dat komend jaar meerdere smartphoneproducenten deze nieuwe generatie vingerafdruksensoren in hun vlaggenschepen verwerken.

Naast de vingerafdrukscanner nemen ook steeds meer andere vormen van biometrische beveiliging -beveiliging waarbij gebruik wordt gemaakt van lichaamsunieke eigenschappen van de gebruiker- een toevlucht. Denk aan de irisscanner bij de Samsung Galaxy S8 en gezichtsherkenningstechnologie zoals Apple’s Face ID op de iPhone X en Face Unlock op de OnePlus 5T. Sommige experts beweren dat deze beveiligingsopties nog beter zijn dan de vingerafdruksensor. Het zou ons dan ook niet verbazen als minder smartphones in de toekomst met vingerafdrukscanner worden voorzien. Volgens Digitimes Research zal het niet zo’n vlucht nemen. Het onderzoeksbureau verwacht dat in 2020 meer dan 75 procent van alle verkochte telefoons een vingerafdrukscanner heeft. Het gaat dan om zo’n 1,25 miljard smartphones.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones