‘Tweede terugroepactie Galaxy Note 7 dreigt’

Overheid app Galaxy Note 7

Opnieuw dreigt Samsung flink in de problemen te komen. De Federal Aviation Administration (FAA) en Consumer Product Safety Commission (CPSC) onderzoeken gezamenlijk het incident waarbij een nieuwe Samsung Galaxy Note 7 vlam vatte in een passagiersvliegtuig. De onderzoekers houden rekening met dat het scenario dat een tweede terugroepactie een kwestie van tijd is.

Dat zegt een van de medewerkers tegen persbureau Bloomberg.

Samsung bevindt zich op dit moment in een achtbaan met allerlei ups en downs. We weten inmiddels allemaal wat er de afgelopen weken is gebeurd. Na de lancering van de Samsung Galaxy Note 7 kwamen er tientallen meldingen binnen van klachten wiens toestel in vlammen was opgegaan. Uit onderzoek bleek dat de accu van een deel van de reeds verkochte exemplaren verkeerd was ontworpen en zodoende mogelijk in brand kon vliegen. Begin september ondernam Samsung direct actie en zette een wereldwijde terugroepactie op touw.

Daarmee was het verhaal nog niet over en uit. Ook de nieuwe toestellen zouden hun eigen problemen hebben. Aanvankelijk hoorden we verhalen van warm wordende toestellen en een accu die erg snel leeg zou lopen. Toen werd het verhaal van Brain Green, een man die een vlucht van Louisville naar Baltimore wilde maken, ineens wereldnieuws. Terwijl hij aan boord van zijn vliegtuig stapte, begon zijn Galaxy Note 7 ineens te roken. Hij haalde hem snel uit zijn broekzak en gooide hem op de grond. Het personeel van de luchtvaartmaatschappij evacueerde onmiddellijk het vliegtuig. Later bleek dat het toestel een gat in de vloer had gebrand. Saillant detail: het toestel dat vlam vatte, was volgens Green een veilig exemplaar.

Tweede terugroepactie

Dit incident is aanleiding voor de FAA en CPSC om een onderzoek in te stellen naar het voorval. Als blijkt dat het inderdaad om een nieuwe, ‘veilige’ Samsung Galaxy Note 7 gaat, dan is het denkbaar dat de consumentenveiligheidsorganisaties een terugroepactie eisen. Dat zou de tweede zijn in een korte tijd. Dan moet echter wel eerst aangetoond worden dat het inderdaad om een nieuw vlaggenschip gaat.

Pamela Gilbert, het voormalig hoofd van de CPSC, zegt tegenover Bloomberg dat de belangrijk is dat het onderzoek snel wordt verricht. “Je wilt immers niet dat de kwestie blijft hangen”, aldus Gilbert. Volgens haar zou een beslissing over een tweede terugroepactie begin volgende week al kunnen vallen.

Verzending

Naast een tweede terugroepactie moet Samsung zich tevens zorgen maken om andere zaken. Zo zouden enkele koeriersbedrijven en postkantoren weigeren om de Samsung Galaxy Note 7 of andere producten van de Zuid-Koreaanse fabrikant te vervoeren. UK Mail zou één van die bedrijven zijn, zo meldde Android Authority eerder deze week.

Ook de Amerikaanse provider AT&T zou aan het nadenken zijn om Samsungs nieuwste vlaggenschip helemaal niet te verkopen, zo meldt een anonieme bron aan Bloomberg. Dat zou behoorlijk wat financiële consequenties kunnen hebben voor Samsung. AT&T behoort tot de grootste telecombedrijven van de VS. Als zij de verkoop van de Galaxy Note 7 staakt, dan zal dat Samsung fors raken in de bedrijfsvoering.

Ondanks alle kopzorgen die de Galaxy Note 7 veroorzaakt, verwacht Samsung dat het vlaggenschip hogere winstcijfers zal brengen. Maar wellicht dat deze door heel het gedoe rondom het toestel toch minder hoog uitvallen dan verwacht.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones