11 mei 2014 door in Blackberry.

BlackBerryOok dit kwartaal is de verkoop van BlackBerry-telefoons weer gedaald. In het derde kwartaal van 2013 werden er nog 4,3 miljoen toestellen verkocht. Het vierde kwartaal van dat jaar daalde die verkoop naar 3,4 miljoen, en het aantal verkochte telefoons is het eerste kwartaal van 2014 gekelderd naar een aantal van 1,3 miljoen.

Dat blijkt uit gegevens van het onderzoeksbureau ABI. Van de 1,3 miljoen verkochte exemplaren zijn er 550.000 BlackBerry 10-toestellen. De andere 750.000 verkochte telefoons zijn toestellen met een oudere BlackBerry OS.

Slechte tijden voor BlackBerry

Het gaat al een tijd lang slecht met de verkoop van BlackBerry-toestellen. Twee kwartaals geleden verkocht het Canadese bedrijf nog ruim 4,3 miljoen toestellen. In nog geen zes maanden tijd is dat aantal gereduceerd naar slechts 1,3 miljoen. Begin april stelde CEO John Chen in een interview met Reuters dat BlackBerry overweegt om de smartphonetak stop te zetten als de verkoopcijfers niet beter worden. Enkele weken later kwam hij terug op zijn uitspraken, maar het geeft wel aan hoe zorgelijk de situatie bij BlackBerry momenteel is.

Smartphoneverkoop gestegen

De verkoopgroei van andere smartphones gaat echter onverminderd door. Er zijn zo’n 100 miljoen meer smartphones verkocht in het eerste kwartaal van 2014 dan in het eerste kwartaal van 2013. De totale toestelverkoop is met 1% afgenomen. Dat ligt vooral aan een sterke afname van de zogenaamde ‘basic phones’, de niet-smartphones. Volgens onderzoeksbureau ABI ligt dat vooral aan de steeds goedkoper wordende smartphones, waardoor die aantrekkelijker zijn geworden.

Besturingssystemen

Nog steeds is Android heer en meester in de smartphonemarkt. Met een groei van 5% draait nu maar liefst 44% van alle smartphones op het besturingssysteem van Google. Concurrent Apple levert zijn besturingssysteem iOS aan 10% van de smartphones.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones