Verkoop iPhone 7 valt een stuk lager uit

Verkoop iPhone 7 valt een stuk lager uit

Het is nog maar twee maanden geleden dat de iPhone 7 en iPhone 7 Plus werden gelanceerd. Vol enthousiasme werden ze verwelkomd door de media en Apple-liefhebbers. Deze liefde blijkt echter van korte duur te zijn. Ming-Chi Kuo, analist bij KGI Securities, voorspelt dat de vlaggenschepen hun hoogtijdagen al achter zich hebben liggen.

Recordomzet

Eind oktober maakte Apple haar financiële resultaten over het derde kwartaal bekend. Deze pakten niet al te rooskleurig uit. Zo verkocht het Amerikaanse technologiebedrijf voor het derde kwartaal op rij minder iPhones: 45,5 miljoen om precies te zijn. Ook andere producten uit het portfolio van Apple gingen minder vaak over de toonbank dan verwacht. Hierdoor kelderden de omzet en winst met respectievelijk 9% en 18,9%.

Maar Tim Cook, CEO van Apple, was hoopvol. De iPhone 7 en iPhone 7 Plus waren namelijk nog niet meegenomen in de verkoopcijfers. Waarom niet? Omdat de vlaggenschepen pas sinds eind september in de winkels liggen. De verkoopaantallen en dus de populariteit van de toestellen worden pas in de volgende kwartaalcijfers weerspiegeld. Dat, plus het feit dat er verschillende feestdagen in het laatste kwartaal vallen, is voor Cook reden om optimistisch te zijn. Hij voorspelt dan ook dat zijn bedrijf in de laatste drie maanden van het jaar een omzet tussen de 76 en 78 miljard dollar gaat behalen. Dat zou een recordomzet zijn.

‘Over het hoogtepunt heen’

Apple staat dus op korte termijn dus betere tijden te wachten. Analist Ming-Chi Kuo denkt daar heel anders over. De marktonderzoeker voorspelt dat de iPhone-verkoop in november en december met 5% tot 15% lager uitvalt dan voorspelt. Volgens Kuo liggen de beste dagen van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus al achter ons. In een notitie die gericht is aan aandeelhouders schrijft de Apple-kenner dat het gebrek aan innovatie en de heftige en felle concurrentie in China ervoor zorgen dat er minder exemplaren van de iPhone 7 over de toonbank gaan. Het feit dat de wachttijden vlak na de lancering zo hoog waren had volgens hem niets te maken met de populariteit van het toestel: dat komt omdat Apple over een beperkt aantal exemplaren beschikt als de nieuwe vlaggenschepen in de verkoop gaan.

Specificaties iPhone 7

Net als zijn voorganger heeft de iPhone 7 een 4.7 inch Retina HD-scherm  met een resolutie van 1334 bij 750 pixels en een pixeldichtheid van 326 ppi. Onder de motorkap heeft Apple een A10 Fusion chip met M10-bewegingscoprocessor geplaatst. Het is de eerste keer dat Apple zijn instapmodellen uitrust met 32GB intern geheugen. Voorheen moest je genoegen nemen met de helft (16GB). Naast de 32GB-variant zijn er tevens uitvoeringen met 128GB en 256GB geheugen.

De iPhone 7 heeft een 12 megapixelcamera met autofocus, viervoudige True Tone LED-flitser. Naast extra flitsers en groter diafragma (f/1.8) is de camera tevens uitgerust met de nieuwe Image Signal Processor (ISP). De FaceTime HD-camera is eveneens vernieuwd en heeft voortaan een resolutie van 7 megapixels.

In tegenstelling tot zijn voorgangers is de iPhone 7 waterdicht of IP67 gecertificeerd. Dit houdt in dat je het toestel geruime tijd op beperkte diepte onder water kunt dompelen. Apple raadt dit echter niet aan, omdat de waterbestendigheid na verloop van tijd kan afnemen als gevolg van slijtage. Zodoende valt vloeistofschade niet onder de garantie. Ook de fysieke Home-knop is vervangen door een nieuwe aanraakgevoelige thuisknop. De 3.5mm audio jack is weggelaten. Om muziek te luisteren moet je gebruikmaken van de lightning-naar-mini-jack-adapter, of wachten totdat de Apple AirPods te koop zijn. Volgens de laatste berichten verschijnen deze pas begin volgend jaar en kosten ze 179 euro.

De iPhone 7 Plus heeft nagenoeg dezelfde specificaties. Het scherm is groter (5.5 inch) en heeft een Full HD-resolutie. Grootste verschil is echter de dubbele camera. De iPhone 7 Plus heeft een dual-camerasysteem dat bestaat uit twee 12 megapixelcamera’s. De een heeft een groothoeklens, de ander is uitgerust met een telelenscamera. Met het nieuwe camerasysteem schiet je naar eigen zeggen niet alleen mooiere foto’s, maar kun je tevens beter zoomen. Zo beschik je over 2x optische zoom en 10x digitale zoom.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones