Vodafone: ‘Vanaf 2020 geen 3G meer’

Vodafone: ‘Vanaf 2020 geen 3G meer’

Telecomprovider Vodafone stopt vanaf 2020 met het aanbieden van 3G-internet. Klanten krijgen dan de keuze: overstappen naar het snellere 4G-netwerk, of het langzamere 2G-netwerk. Benieuwd waarom Vodafone hier de stekker uit trekt? Lees dan snel verder.

Dat laat Vodafone weten via haar website.

4G is al weer een tijdje beschikbaar in ons land. Deze vierde generatie mobiel internet werd in 2011 en de daaropvolgende jaren ontwikkeld. In oktober 2012 hield de Nederlandse overheid een telecomveiling waar providers voor het eerst een bieding konden uitbrengen op de 4G-frequenties in Nederland. De veiling was uiterst lucratief voor de overheid en leverde de schatkast een slordige 3,8 miljard euro op. Alle telecombedrijven die de veiling hadden gewonnen mogen sindsdien 17 jaar lang 4G-diensten aanbieden in Nederland.

Zoals je waarschijnlijk al voelt aankomen is 4G de opvolger van 3G. Deze laatste techniek is inmiddels al weer zo’n vijftien tot zestien jaar oud. Providers waren destijds zeer blij met de nieuwe frequenties, omdat ze voor het eerst snel mobiel internet konden aanbieden tegen een aantrekkelijk tarief. In vergelijking met hedendaagse standaarden was 3G alles behalve snel: 4G biedt internetsnelheden die tot wel tien keer hoger liggen. Je zult dan ook wel begrijpen dat steeds meer consumenten voor de 4G-variant kiezen.

Om deze reden stapt Vodafone af van 3G-internet

Om haar klanten op hun wenken te bedienen, heeft Vodafone een rigoureus besluit genomen. Het telecombedrijf biedt vanaf 2020 geen 3G meer aan. Waarom? Om de doodeenvoudige reden dat het bedrijf haar volledige aandacht wil vestigen op het onderhouden en verbeteren van haar 4G-netwerk. Door de bestaande 3G-frequenties uit te schakelen, kunnen de vrijgekomen frequenties ingezet worden om 4G aan te bieden.

Snel mobiel internet dankzij 4G is natuurlijk iets waar iedereen voor warmloopt. Vijf jaar na de laatste telecomveiling is 4G nog altijd niet in heel Nederland beschikbaar. Op sommige plekken is er nog altijd geen bereid, of is het signaal erg zwak. Om ervoor te zorgen dat ook hier snel en stabiel mobiel internet aangeboden kan worden, zijn aanpassingen aan het huidige netwerk nodig. Hiervoor wil Vodafone de frequenties gebruiken die vrijkomen door afscheid te nemen van 3G.

Naast snel mobiel internet biedt 4G nog meer voordelen ten opzichte van 3G. Zo hoef je niet bang te zijn dat de stabiliteit van het netwerk afneemt als je met honderden of duizenden mensen tegelijkertijd via 4G op internet surft. Dergelijke capaciteits- en stabiliteitsproblemen zijn er nu wel met 3G. En daarnaast is er veel meer bandbreedte om meerdere dingen tegelijk te doen waar internet voor vereist is. Denk aan het streamen van muziek of video’s, surfen op internet, WhatsApp en FaceTime.

2G of 4G

4G heeft zoals je ziet allerlei voordelen. Maar het onderhoud en verbetering van het netwerk moet natuurlijk wel betaald worden. Abonnees met een 4G-databundel betalen hiervoor maandelijks een bedrag. Deze is in de abonnementsprijs inbegrepen. Wie weinig tot geen gebruik maakt van mobiel internet, willen hier natuurlijk ook niet voor betalen. Zij kunnen op dit moment bij Vodafone een 3G-abonnement afsluiten. Dan hebben ze wel mobiel internet, maar niet de snelheid van 4G.

Wat als zij vanaf 2020 niet willen betalen voor 4G? Hebben ze dan geen mobiel internet meer? Zover laat Vodafone het uiteraard niet komen. De provider geeft haar klanten de keuze: of ze stappen over naar 4G, of ze vallen terug naar 2G. 2G wordt in ons land niet gebruikt voor het aanbieden van internet, maar enkel om te bellen en sms’en.

Wil je toch kunnen internetten? Dan moet je dus een 4G-abonnement afsluiten. Daarnaast moet je over een toestel beschikken dat met 4G overweg kan. Als je vrij recentelijk een smartphone hebt gekocht, dan mag je er van uitgaan dat deze 4G ondersteunt. Weet je het niet zeker? Dan ga je naar de speciale van 3G naar 4G-pagina van Vodafone en doe je de toestelcheck. Het enige dat je hoeft te doen is je IMEI-nummer invullen, zeg maar het identiteitsbewijs van je telefoon. Deze vind je onder Instellingen > Over de telefoon of op de verpakking van het toestel. Als je *#06# intoetst op je telefoon en op bellen drukt, verschijnt je IMEI-nummer in beeld.

Je hebt nog twee jaar de tijd om te besluiten wat je wil: bellen en sms’en op 2G, of snel mobiel internet op het 4G-netwerk.

Bekijk het laatste nieuws over Vodafone:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones