Vraag naar beeldsensoren stijgt explosief

Vraag naar beeldsensoren stijgt explosief

Vorig jaar was de markt voor beeldsensoren goed voor een omzet van ruim 10,3 miljard dollar. Daarmee groeide de vraag naar camerasensoren met 11,3%. De komende vijf jaar zien we een vergelijkbare trend. De toegenomen vraag is te danken aan het feit dat steeds meer smartphones in de toekomst een dubbele camera aan de achterkant krijgen.

Dat blijkt uit cijfers van Yole Development. De marktonderzoeker berekende de totale omzet van het aantal verkochte beeldsensoren. In 2014 kwam deze uit op 9,3 miljard dollar. Afgelopen jaar steeg de omzet naar 10,3 miljard dollar, een toename van 11,3%. De analisten van het onderzoeksbureau denken dat de markt voor beeldsensoren in 2021 goed is voor een omzet van 18,8 miljard dollar.

Sony profiteert

Sony is en blijft met zijn CMOS-sensor de grootste speler als het gaat om de verkoop van beeldsensoren voor smartphones en phablets. Het afgelopen jaar steeg de omzet met 31% naar ruim 3,6 miljard dollar. Daarmee komt het marktaandeel van het Japanse technologiebedrijf uit op 35%.

Uit de cijfers van Yole Development blijkt dat Sony niet de enige is die profiteert van de toegenomen vraag naar beeldsensoren. Het Zuid-Koreaanse SK Hynix maakte het afgelopen jaar een groei mee van maar liefst 63%. Ook Panasonic, On Semiconductor en Pixelplus kenden in een jaar tijd een groei van respectievelijk 38%, 21% en 14%.

Met gevestigde namen als Canon, OmniVision en Toshiba ging het minder voorspoedig. Het Japanse Canon moest het afgelopen jaar 16% minder omzet in de boeken noteren. OmniVision, dat onlangs nog een chipset uitbracht waarmee we in de toekomst in 1080p met 240fps slow-motion video’s kunnen opnemen, verloor in deze periode 9% van zijn omzet. Toshiba tot slot verkocht 3% minder beeldsensoren.

Omzetcijfers beeldsensoren (Yole Development, juni 2016)

Dubbele camera’s

Waar is deze explosieve groei aan te danken? Daarvoor noemen de analisten een tweetal oorzaken. In de eerste plaats verschijnen er in de toekomst meer smartphones en phablets met dual-camerasysteem op de markt. Een dubbele camera betekent dus ook twee beeldsensoren, wat zich voor fabrikanten vertaalt in een hogere afzet en omzet. Huawei was met de Huawei P9 een van de eerste fabrikanten die een high-end smartphone met een dual-camerasysteem lanceerde. Ook de LG G5 en Honor V8 hebben twee camera’s aan de achterzijde. In de toekomst zal het aantal smartphones met deze feature alleen maar toenemen, zo is de algemene verwachting. Zo krijgt de iPhone 7 Plus naar verluidt ook een dubbele camera.

De tweede reden voor de toegenomen vraag naar beeldsensoren voor camera’s is dat ze steeds geavanceerder worden en beter kunnen omgaan met weinig licht. Zo zijn de camera’s van de meeste high-end smartphones tegenwoordig standaard uitgerust met opties als optische en elektrische beeldstabilisatie (OIS en EIS), laser-autofocus en Phase Detection Autofocus (PDAF).

Een andere reden dat de explosieve groei kan verklaren is de komst van virtual reality brillen, 360 graden camera’s, Tango-smartphones als de Lenovo Phab 2 Pro, drones en zelfrijdende auto’s. De beeldsensoren in deze producten ondersteunen geavanceerde toepassingsmogelijkheden als VR gaming, augmented reality en 3D mapping. Tot slot zien we ook steeds kwalitatief hoogwaardige front-facing camera’s, zowel bij de instapmodellen als de bovenkant van de smartphonemarkt.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones