Waarom Huawei verstek liet gaan aan Google

Waarom Huawei verstek liet gaan aan Google

Vanavond is het zover: dan onthult Google hoogstwaarschijnlijk de Google Pixel en Google Pixel XL. Huawei had naast de zoekmachinegigant op de bühne kunnen staan om de vlaggenschepen aan te kondigen, maar besloot toch om hiervoor te bedanken. Waarom eigenlijk? Gegarandeerd dat de verkoop van beide toestellen een aardig zakcentje zal opleveren voor de Chinese smartphonemaker. Een anonieme bron vertelt tegenover Android Police hoe de vork in de steel zit en waarom Huawei uiteindelijk bedankte voor de eer.

Toegang tot de Amerikaanse markt

Google en Huawei zijn al enige tijd partners in crime. Zo presenteerden beide partijen vorig jaar oktober vol trots de Huawei Nexus 6P, een toestel dat momenteel zeer populair is onder consumenten door de terugroepactie van de Samsung Galaxy Note 7. Het vlaggenschip zou daar alle vier de grote providers in de Verenigde Staten verkocht worden. Daarmee ging een langgekoesterde droom van Huawei in vervulling: toegang tot de Amerikaanse consumentenmarkt. Ze spraken af dat ze ieder enkele honderden miljoenen dollars aan reclamegeld zouden uitgeven om de Nexus 6P te promoten. Een droom die uitkomt en ieder krijgt wat hij wil.

Toch liep het niet zoals gepland. Contracten met de vier grote providers bleven uit en de Nexus 6P was in de VS aanvankelijk alleen via de Google Play Store te koop. Pas op een later tijdstip verscheen het toestel bij de retailers. Als pleister op de wond mocht Huawei het toestel via zijn eigen website te koop aanbieden in de VS. Hierdoor kreeg de fabrikant dus niet de toegang tot de Amerikaanse markt waarop het zijn zinnen had gezet. De toegezegde promotiegelden werden ook niet uitgegeven.

Google Pixel

Vlak na de lancering van de Nexus 6P gingen Google en Huawei opnieuw om tafel zitten (mogelijk als goedmakertje voor de gang zaken?). De zoekmachinegigant wilde samen met de Chinese telefoonmaker drie nieuwe smartphones uitbrengen, waarvan we er overigens vandaag maar twee te zien krijgen. Google stelde ditmaal echter harde eisen aan de samenwerking. Zo zou de rol van Huawei zich beperkten tot productie en zouden de toestellen met Google als merknaam op de markt worden gebracht. De naam en het logo van Huawei kwamen nergens in het verhaal voor, zowel op de behuizing niet als in de promotie van het toestel.

Dit was een dictaat waar Huawei niet mee kon leven. Richard Yu, de CEO van Huawei, kreeg hier lucht van en beëindigde eigenhandig de onderhandelingen met Google. Google stond dus met lege handen. Gelukkig had de zoekmachinegigant een plan B: HTC. De Taiwanese smartphoneproducent kon wel leven met de voorwaarden die Google oplegde aan de samenwerking. Het resultaat hiervan krijgen we vanavond te zien.

Toch is de samenwerking nog altijd hecht en sterk, zo zegt de bron tegenover Android Police. Google en Huawei werken samen om de volgende generatie HiSilicon Kirin chipsets Daydream VR compatibel te maken. Ook zouden er nu al gesprekken lopen over de mogelijke productie van een nieuwe mobiele telefoon die voor de tweede helft van 2017 gepland staat. Volgens de tipgever gaat het om een midrange toestel die mogelijk niet als Pixel-smartphone wordt uitgebracht. Meer details hierover had hij niet.

Huawei heeft tot op heden niet gereageerd op het bovenstaande verhaal.

Bekijk het laatste nieuws over Huawei:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones