Weinig toestellen draaien op Android 5.0 Lollipop

Weinig toestellen draaien op Android 5.0 Lollipop

Dat Android 5.0 Lollipop eindelijk is gepresenteerd, wil niet zeggen dat elk Android-toestel hier meteen op draaien. En dat wordt maar eens fijntjes duidelijk uit cijfers van Google: maar 1,6 procent van alle Android-apparaten draait op het nieuwe besturingssysteem. De grootste blijft vooral Jelly Bean, met een aandeel van 44,5 procent.

Duurt even

Bij Jelly Bean gaat het om de versies 4.1, 4.2 en 4.3, zoals af te lezen in Google’s cijfers hieronder:

google cijfers

Het ligt dan ook voor de hand dat Android 4.4 KitKat de eerstvolgende grote in deze cijfers zal zijn. Het aandeel van Android 4.4 KitKat ligt nu op 39,7 procent. Intussen zal Android 5.0 Lollipop geleidelijk groter worden. Het nieuwe besturingssysteem is dan ook nog maar beschikbaar voor een klein deel van de huidige smartphones.

Eigen interface

Het duurt altijd even voor fabrikante hun eigen userinterface over een nieuw besturingssysteem hebben gelegd. Daarbij focussen ze zich vooral op hun nieuwste toestellen, met name duurdere high-end telefoons zoals de Samsung Galaxy S5 of HTC One M8.

Zo zie je dat oudere toestellen vaker worden overgeslagen. De groep smartphones die 5.0 Lollipop nu ondersteunt, is simpelweg nog veel te klein.

De cijfers dateren van 2 februari 2015 en zijn terug te lezen bij Google.

Cijfers verscheepte smartphones in 2014

Eerder deze week schreven we dat er op ruim 80 procent van alle verscheepte smartphones het afgelopen jaar een Android-besturingssysteem is geïnstalleerd. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Strategy Analytics. Van die 1,28 miljard smartphones draaien 1,04 miljard telefoons op Android.

Bij diezelfde cijfers staat Apple’s iOS op de tweede plaats, met een aandeel van 15 procent. Windows Phone volgt als derde, met een aandeel van 3 procent.

Bekijk het laatste nieuws over Android:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones