Wereldwijd smartphone verkopen stagneert in 2016

Wereldwijd smartphone verkopen stagneert in 2016

Technologie onderzoeksbureau Gartner verwacht dat wereldwijde smartphone verkopen zullen vertragen in 2016. Het onderzoeksbureau voorspelt een groei van slechts 7%.
Het rapport van Gartner in handen van The India Express geeft inzicht in de verwachtingen voor de smartphone verkopen van dit jaar.

Verwachte smartphone verkopen 2016

Eerder al lazen we over de bescheiden boost volgens onderzoeksbureau GfK. Uit Gartner’s onderzoek blijkt dat de smartphone markt niet meer met dubbele cijfers zal groeien zoals voorgaande jaren. Gartner Inc. is het grootste IT-onderzoeks- en adviesbureau in de wereld en analyseert dagelijks de wereldwijde smartphone verkopen. In 2015 groeide de wereldwijde markt met 14,4 procent. In 2016 verwacht het onderzoeksbureau dat het totaal aan smartphones zal eindigen op 1,5 miljard eenheden. Dat is slecht een groei van 7% en daarmee daalt de jaar op jaar groei met 50%. Anshul Gupta, research director bij Gartner, geeft aan dat de smartphone markt niet meer de groei laat zien dat het de afgelopen zeven jaar heeft laten zien. Tijdens de hoogtijdagen in 2010 groeide de markt wel 73% in vergelijking tot het vorige jaar. In het eerste kwartaal van 2016 groeide de omzet nog 3,9% vergeleken met 2015. Oppo was verre weg de beste performer.

Verzadiging smartphonemarkten

Zelfs groeimarkt China begint verzadigd te raken en Gartner verwacht dat India nog een groeikans biedt. India heeft de hoogste groeipotentieel aangezien het aandeel van smartphones in het totaal aandeel telefoonverkopen daar nog 61% is. Binnenlandse fabrikanten zoals Oppo en Huawei zien de binnenlandse concurrentie verhevigen en richten hun ogen op andere markten zoals Amerika. Huawei is bijvoorbeeld zeer succesvol met de Nexus 6P.
Volgens Gartner is de marktpenetratie van smartphones in volwassen markten zoals Noord-Amerika, Japan en West-Europa al 90%. De onderzoekers merken dat gebruikers in die regio’s hun smartphones ook nog eens minder vaak vervangen of upgraden en dit is van grote invloed op de groei.

Reden voor de smartphone verkoop stagnatie

Gartner geeft een aantal redenen voor het stagneren van de smartphone verkopen. Ten eerste ziet het bedrijf dat de levenscyclus van de premium telefoon is verlengt naar 2,5 jaar en dat zal de komende vijf jaar niet veranderen volgens Gupta. Een andere reden is de strategie wijziging van providers. Gaven zij eerder per 2 jaar een gratis mobiel weg bij hun abonnementen, steeds meer providers stappen hiervan af. Steeds vaker bieden zij Sim-Only varianten aan waardoor de upgrade cyclus gevarieerder wordt. Mensen vervangen niet meer automatisch hun smartphone elke twee jaar. Volgens Gartner is de gemiddelde levensduur van de high-end telefoons iets korter, tussen 2,2 en 2,5 jaar. Toch blijft dit goed nieuws voor de fabrikanten want de telefoons zelf hebben een gemiddelde levensduur van drie jaar en nog veel meer.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones