Xiaomi Mi 5 blijkt heethoofd

Xiaomi Mi 5 blijkt heethoofd

Hoewel de Xiaomi Mi 5 nog niet lang te koop is en voornamelijk Europese klanten nog nagelbijtend rondkijken op het web naar aanbod, lijkt er onder Aziatische gebruikers van het toestel een stelselmatig hitteprobleem voor te komen. De telefoon zou bij normale activiteit al zeer warm worden.

Tot het kookpunt

“De telefoon voelt erg warm aan, zelfs als er geen extra applicaties draaien”, aldus een gebruiker op het officiële MIUI-forum. Gebruiker Dylonek wordt daarin gevolgd door een reeks andere users, die melding maken van klachten over oplopende temperaturen als men video kijkt, bezig is met de camera of de GPS in gebruik heeft. De temperaturen zouden daarbij tussen de 55 en 65 graden schommelen.

Dat is opvallend, de Xiaomi Mi 5 is namelijk een van de eerste telefoons met een Qualcomm Snapdragon 820-processor. Bij de ontwikkeling van deze SoC heeft Qualcomm lering getrokken uit de problemen waardoor de vorige generatie, de Qualcomm Snapdragon 810 in onder meer de LG V10, geplaagd werd. Daar zorgde een gebrek aan warmtedissipatie er voor dat de processor snel tegen de temperatuurdrempel aan liep en zichzelf langzamer moest laten lopen om de hitte kwijt te kunnen. Dit terugklokken sloeg een deuk in de gebruikservaring bij intensieve applicaties.

Onduidelijke oorzaak

De Qualcomm Snapdragon 820 is ten opzichte van de vorige generatie veel kleiner door het productieproces en heeft de chipfabrikant maatregelen genomen om deze vorm van prestatievermindering te voorkomen. Hiermee zouden we met vrij grote zekerheid deze oorzaak uit kunnen sluiten. Maar waar ligt het dan wel aan? Een aantal mensen zien een potentiële hint in de levering van een QuickCharge 2.0-lader door Xiaomi, terwijl de Qualcomm Snapdragon 820 al het QuickCharge 3.0-laadprotocol ondersteunt. Het laden gaat door deze minder moderne lader langzamer, maar een aantal gebruikers maken al melding van een bloedhete telefoon tijdens het laden. QuickCharge 3.0 optimaliseert het oplaadproces zodat het minder stroom verliest en daardoor de accu sneller volraakt, maar deze optimalisatie kan in principe leiden tot een nog hogere temperatuur. Tot deze problemen zijn opgelost, lijkt opladen met een QuickCharge 3.0-oplader dan ook geen goed idee.

Voorlopige oplossing

Eén verbindende factor onder de gebruikers is de versie van het MIUI-besturingssysteem. De meeste klachten lijken voor te komen bij toestellen die draaien op de MIUI 7.2.2.0 Global ROM, waarbij een update naar de meest recente MIUI 7.2.4.0-ROM de problemen grotendeels zou moeten verhelpen. Totdat de problemen definitief opgelost zijn, zouden Europese gebruikers er verstandig aan doen een potentiële aankoop van de Xiaomi Mi 5, die nu voor het eerst in de openbare verkoop is, nog even aan te kijken.

Bekijk het laatste nieuws over Xiaomi:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones