Xiaomi nu beperkt te koop in Nederland

Xiaomi nu beperkt te koop in Nederland

Xiaomi is een grote speler op de smartphonemarkt, maar het succes beperkt zich voornamelijk tot thuisland China en contreien. De telefoonmaker heeft echter grotere ambities en brengt zijn toestellen nu ook naar Nederland. Het gaat vooralsnog om een handjevol modellen, maar wellicht dat dit er in de toekomst meer worden.

Chinese smartphones

Gaat er bij het horen van de naam Xiaomi geen belletje bij je rinkelen? Dat is niet zo vreemd: je zult hier op straat maar weinig tot geen mensen aantreffen die met een toestel van de Chinese smartphoneproducent rondlopen. Dat komt omdat het in ons land geen toestellen verkoop, noch via een eigen webwinkel zoals bijvoorbeeld Apple, noch via een van de vele officiële verkoopkanalen. Om een mobiele telefoon van de fabrikant te bemachtigen zul je het toestel dus moeten importeren. En aangezien China buiten de EU ligt, loop je het risico dat je pakketje wordt aangehouden door de douane en je importheffing en belastingen aan de grens moet betalen.

De Chinese smartphonemarkt is heel anders dan de Nederlandse. Zo kent het land een groot aantal spelers dan alleen landelijk actief is, of waarvan de afzetmarkt zich beperkt tot China en de omliggende landen. Denk bijvoorbeeld aan partijen als Oppo, Gionee, Vivo en ga zo maar door. Een aantal Chinese telefoonmakers is al internationaal doorgebroken en verkopen hun toestellen ook in Nederland en Europa, waaronder Huawei, Honor, Lenovo en OnePlus. Wellicht dat we in de nabije toekomst een naam aan dit gezelschap kunnen toevoegen: Xiaomi.

Xiaomi in Nederland

Chinese telefoons zijn interessant: ze hebben een premium design, high-end specificaties en zijn veelal een stuk goedkoper dan de toestellen van concurrerende merken met reeds een gevestigde naam. Xiaomi heeft een vergelijkbare reputatie, maar beperkt zich zoals gezegd nog voornamelijk tot China en de omliggende regio. Het klonk dan ook als muziek in onze oren om te horen dat de fabrikant zijn vleugels uitspreidt en toestellen in ons land gaat aanbieden.

Maar wie hoopt een keuze te kunnen maken uit het gehele assortiment van de Chinese telefoonmaker, komt bedrogen uit. Op dit moment zijn slechts een klein aantal toestellen via de Nederlandse verkoopkanalen beschikbaar gesteld.

Het goedkoopste model is de Xiaomi Redmi 3s. Deze heb je al vanaf 199 euro en dan krijg je onder meer een 5 inch LCD-scherm met een resolutie van 720 bij 1280 pixels, Qualcomm Snapdragon 430 octa-core processor, 3GB werkgeheugen, 32GB intern geheugen, 13 en 5 megapixelcamera en 4100 mAh batterij.

Xiaomi Mi Max

Een ander interessant toestel dat vanaf nu in ons land te koop is, is de Xiaomi Mi Max. Dit toestel heeft een reusachtig 6 inch scherm met een Full HD-resolutie en wordt aangedreven door een Snapdragon 650 met 3GB RAM en 64GB aan opslaggeheugen. En dat alles voor 319 euro.

De duurste en krachtigste smartphone van Xiaomi die bij ons in de schappen ligt is de Xiaomi Mi 5. Deze gaat voor 429 euro over de toonbank en dan krijg je een toestel met een 5.2 inch LCD-scherm met FHD-resolutie, Snapdragon 820, 3GB RAM, 32GB intern geheugen, 16 en 4 megapixelcamera en 3000 mAh batterij.

Aandachtspunten

De toestellen zijn op dit moment alleen via Belsimpel verkrijgbaar. De webshop levert de toestellen met twee jaar fabrieksgarantie. Een puntje om rekening mee te houden is dat ondersteuning voor Nederlandse 4G-netwerken ver te zoeken is. Dat is iets waar Xiaomi in de toekomst aan zal moeten werken om echt te kunnen doorbreken, want steeds meer Nederlanders maken gebruik van razendsnel mobiel internet. Een ander aandachtspuntje is de vormgeving van het besturingssysteem. De schil van de smartphonemaker lijkt in geen velden of wegen op stock Android. Zoiets zien we ook bij Huawei en Honor en hun EMUI Android-skin. Dan is voor de meesten een kwestie van gewenning. Mocht je de interface echt drie keer niks vinden, dan kun je een van de vele launchers in de Google Play Store downloaden en installeren, zoals Action Launcher 3, Arrow Launcher, Nova Launcher of Google Now Launcher.

Bekijk het laatste nieuws over Xiaomi:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones