Xiaomi test handbewegingen in nieuwe update

Xiaomi test handbewegingen in nieuwe update

Xiaomi test in de nieuwe MIUI update de toepassing van bedienen door middel van handbewegingen. Zodoende kun je bijvoorbeeld door van onder naar boven te vegen naar je thuisscherm gaan. Wanneer de definitieve update uitrolt, is nog niet bekend.

Xiaomi lijkt van plan te zijn spoedig een nieuwe manier van bediening toe te passen. Deze methode werkt op basis van handbewegingen, ook wel ‘gestures’ genoemd. In de bètaversie van MIUI 7.12.28 test Xiaomi de toevoeging van handbewegingen voor diverse toestellen, waaronder de onlangs geïntroduceerde Redmi 5 (Plus), Mi Mix en Mi Mix 2. Gemene deler van al deze toestellen is dat ze een 18:9 beeldverhouding hebben welke vrijwel de gehele voorzijde bestrijkt, en zodoende weinig ruimte laten voor het inpassen van fysieke besturingsknoppen. De nieuwe toevoeging moet dan ook vooral dienen als alternatief voor mensen die wél een edge-to-edge display willen, maar niet willen inboeten op functionaliteit.

Nieuwe manier van bediening: handbewegingen

Dankzij de nieuwe update kun je dus op een nieuwe manier je toestel besturen. Zodoende wordt het mogelijk om bijvoorbeeld middels een veeg van onder naar boven bij het thuisscherm terecht te komen. Voorheen diende je hiervoor op de fysieke of virtuele knop hiervoor te drukken. Door de intrede van grote beeldschermen zijn deze knoppen veelal verleden tijd. Virtuele knoppen zijn steeds vaker gemeengoed, alhoewel op deze manier niet helemaal de toepassing van een 18:9 beeldverhouding benut wordt. Indien je in het midden van het scherm je vinger laat rusten, open je het recente-apps scherm. Indien je van links naar rechts veegt kun je wisselen tussen recent geopende apps. Zodoende vervang je dus de fysieke en virtuele knoppen dankzij handbewegingen.

Wanneer de definitieve update verschijnt, is nog niet bekend. Naast de toevoeging van bovenstaande biedt de update ook enkele bugfixes, die vooral de stabiliteit van het systeem moeten verbeteren. De toevoeging van handgebaren is overigens niks nieuws in de smartphonewereld. Eerder introduceerde bijvoorbeeld Apple al een dergelijke methode op diens apparaten waaronder iPads en iPhones. Gaan we nog verder terug in de tijd dan dienen we te kijken naar WebOS van Palm, welke over soortgelijke functionaliteit beschikte.

Over de Xiaomi Redmi 5

De Xiaomi Redmi 5 en Xiaomi Redmi 5 Plus werden afgelopen jaar geïntroduceerd. Voorlopig komen de toestellen enkel in China uit, maar het is aannemelijk dat ze op den duur wel in Nederland uitkomen. Diens voorganger, de Xiaomi Redmi 4X, is immers ook in ons land uitgekomen, hetzij via parallelimport. De Xiaomi Redmi 5 heeft een 5.2″ beeldscherm voorzien van Full-HD resolutie. Onder de motorkap wordt hij aangestuurd door een Snapdragon 450 processor met 2 of 3 GB aan werkgeheugen en 16 of 32 GB aan interne opslag. De primaire camera heeft een resolutie van 12 megapixels terwijl de selfie-camera het met 5 megapixels te stellen heeft. De vingerafdrukscanner is aan de achterzijde geplaatst. Omgerekend kost het toestel zo’n 100 euro.

Bekijk het laatste nieuws over Xiaomi:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones