22 januari 2015 door in Algemeen.

Altijd al zo graag een Xiaomi-smartphone gewild? Pech gehad: de fabrikant heeft aangegeven dat er vooralsnog geen plannen zijn op de Europese en Amerikaanse markt te betreden. Maar zeg nooit nooit. “Het duurt nog wel een paar jaar voordat we op die markten komen”, zegt Xiaomi’s vice-president Hugo Barra. Voorlopig worden de Chinese pijlers op ontwikkelingslanden gezet.

Opkomende markten

Xiaomi biedt prima telefoons aan voor een bescheiden prijs en het is dan ook jammer dat we deze telefoons niet in Europa kunnen krijgen. Barra vertelt aan de BBC dat zulke high-end telefoons alleen in ontwikkelingslanden voor de kostprijs kunnen worden aangeboden. De uitbreiding naar andere landen begon in 2013.

xiaomi-smartphones

Denk bij die ontwikkelingslanden bijvoorbeeld aan China, India en Indonesië. Deze landen zijn gewend aan Android-telefoons voor kleine prijzen. Xiaomi probeert hier de markt te veroveren door betere telefoons aan te bieden voor dezelfde prijs. Hij vreest dat de goedkope high-end telefoons niet zijn opgewassen tegen de concurrentie hier.

In 2011 zag de eerste Xiaomi-smartphone het levenslicht. Intussen verwachten analisten dat Xiaomi in 2015 zo’n 15 miljoen telefoons weet te verkopen. In vijf jaar tijd wist de Chinese start-up de derde plek op de wereldwijde smartmarkt te veroveren. Eind vorig jaar werd de fabrikant na een investeringsronde gewaardeerd op 45 miljard dollar.

‘Het Apple van China’

Two-year-old-smartphone-maker-Xiaomi-builds-more-share-in-China-than-AppleXiaomi wordt al het Apple van China genoemd. Nog zo’n dingetje wat problemen op kan leveren. In China zijn namelijk Xiaomi-telefoons in omloop die wel erg veel van een iPhone weg hebben. Zo is de nieuwe Xiaomi Note in al zijn gelijkenissen met de iPhone 6 Plus lichter, dunner en goedkoper dan Apple’s nieuwe vlaggenschip.

Niet heel verstandig dus, om met zulke telefoons de Amerikaanse markt te betreden. Eerder uitte Apple al een plagiaat-beschuldiging richting de Chinese fabrikant.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones