Zo schakel je de WhatsApp-koppeling met Facebook uit

Zo schakel je de WhatsApp-koppeling met Facebook uit

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan dat WhatsApp je gegevens gaat delen met Facebook. Wil je hier geen gebruik van maken, dan kan je deze koppeling binnen dertig dagen uitschakelen. Wil je weten hoe? Wij leggen het je hieronder uit.

Op het moment dat Facebook aankondigde dat ze WhatsApp hadden overgenomen, werd er sceptisch op gereageerd. Mensen stopte massaal met het gebruik van Whatsapp en gingen over op andere chatapplicaties omdat ze bang waren dat deze overname grote gevolgen kon hebben voor hun privacy. Gelukkig voor WhatsApp kwamen vele gebruikers na enkele dagen weer terug omdat bleek dat ze toch wel erg tevreden waren over de applicatie. Maar nu Whatsapp zijn plannen voor de komende tijd heeft aangekondigd bestaat de kans dat de ophef over privacy opnieuw terugkomt.

Hoe kan ik de koppeling tussen WhatsApp en Facebook uitschakelen?

Er zijn twee eenvoudige manieren die je kunt toepassen om de koppeling naar Facebook uit te kunnen zetten.

1. Voor het accepteren van je nieuwe servicevoorwaarden
Let op: Deze optie is alleen mogelijk als je de nieuwe service voorwaarden van Whatsapp nog niet hebt geaccepteerd. Dit doen veel mensen automatisch zonder te lezen. Dus denk even goed na of je het al hebt ontvangen en geaccepteerd. Zodra je de nieuwe voorwaarden ontvangt, klik je op “Lees”. Je komt nu op een uitgebreide pagina met heel veel tekst. Scroll naar beneden tot je bij het gedeelte met opties over de Facebook koppeling komt. Hier staat automatisch een vinkje aan. Zorg dat je het vinkje weghaalt, en accepteer vervolgens alsnog de voorwaarden en het privacybeleid. Nu worden je accountgegevens niet met Facebook gedeeld.

2. Binnen 30 dagen NA het accepteren
Als je per ongeluk toch direct op accepteren hebt geklikt is er geen reden tot paniek. Je hebt 30 dagen de tijd om alsnog van deze koppeling af te zien. Daarna verdwijnt deze optie. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar Instellingen
  2. Klik op Account
  3. Onderaan staat “Deel mijn accountinformatie”.
  4. Als je deze uitvinkt, wordt je informatie niet gedeeld met Facebook.

Zie je deze optie niet, dat is de kans groot dat je nog een update van Whatsapp moet installeren of moet ontvangen.

Veranderingen service voorwaarden Whatsapp

Whatsapp heeft in zijn nieuwe algemene voorwaarden een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo wordt het voor bedrijven mogelijk om WhatsApp berichten te gaan sturen om zo dus gericht reclame te gaan maken. Daarnaast gaat Whatsapp gegevens van je telefoon, zoals je telefoonnummer, type besturingssysteem en accountinformatie, delen met Facebook. Let op: er worden geen berichten gedeeld. Wat jij met je vrienden/familie bespreekt zal nooit worden doorgegeven aan Facebook. Doordat er echter bepaalde informatie wel wordt gedeeld met Facebook zal je je algemene voorwaarden opnieuw moeten accepteren. Dit geeft je ook meteen de mogelijkheid om het delen uit te schakelen.

Waarom wil Facebook deze informatie van je ontvangen?

Een belangrijk verdienmodel van Facebook is reclame. En dat doen ze met behulp van advertenties op je tijdlijn. Op deze manier kan Facebook dit nog gerichter op zijn doelgroep toepassen. Door de koppeling te maken met WhatsApp hebben ze meer informatie over jou als gebruiker en kunnen ze nog specifieker adverteren op jouw wensen. In zekere zin wordt je hierdoor geholpen omdat je enkel reclame zult tegenkomen waar jouw interesse naar toe gaat. Natuurlijk speelt bij dit soort zaken altijd de kwestie “Privacy” en vooral misbruik maken hiervan een grote rol.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Reacties (3)
Sjako schreef op 27 augustus 2016 om 20:34

Keurig, dank voor de informatie. Ik had zonder na te denken over de consequenties al op accepteren geklikt. Nu vinkje weer uit gezet. Goede service!

Noa schreef op 28 augustus 2016 om 13:37

Hoi, ik wil de koppeling uitschakelen. Toen ik een melding kreeg wist ik niet wat het was, dus heb ik op ‘niet nu’ geklikt. Daarna wist ik wel wat het was en moet je de koppeling uitzetten. Ik krijg de melding niet meer om het uit te zetten en bij ‘account’ staat nergens om de koppeling uit te zeggen. Wat kan ik doen?

René Dekker schreef op 28 augustus 2016 om 15:06

Hallo Noa, als je op “niet nu” hebt geklikt, dan denk ik dat je daarmee nog geen update van Whatsapp hebt gedaan. Je zou kunnen kijken in de Appstore / Playstore of er een update voor Whatsapp klaar staat. Als dat zo is volg je daarna de bovengenoemde stappen. Zoals je in ieder geval omschrijft is er nog geen update gedaan en heb je dus ook nog niks geaccepteerd. Een andere optie is om even je telefoon aan en uit te zetten. Wellicht verschijnt de update van Whatsapp na het opnieuw opstarten automatisch.

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones