Zo veel kost het om een iPhone 7 te maken

Zo veel kost het om een iPhone 7 te maken

IHS heeft berekend wat het kost om de iPhone 7 te maken. Als je de kosten van alle losse onderdelen bij elkaar optelt, dan kost het bijna 225 dollar om het nieuwe vlaggenschip te maken. Zaken als R&D en promotie zijn hier niet in opgenomen. 

Het is een sport geworden: iedere keer als Apple een nieuw vlaggenschip lanceert berekenen hoe groot de winstmarge van het Amerikaanse technologiebedrijf is. Dat heeft IHS ook dit jaar weer gedaan. Belangrijkste conclusie van het onderzoeksbureau is dat de iPhone 7 voornamelijk duurdere componenten bevat, maar dat Apple nog meer dan genoeg winst maakt op zijn vlaggenschip. Iets wat potentiële investeerders en aandeelhouders als muziek in de oren moet klinken.

Eerder deze maand onthulde Apple zijn nieuwste vlaggenschepen: de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. En hoewel ze verdacht veel op hun voorgangers lijken, hebben beide toestellen een geheel nieuw design gekregen. Zo zijn ze onder meer waterbestendig (IP67 gecertificeerd), heeft Apple de koptelefoonaansluiting weggelaten, krijg je voortaan een dubbele speaker aan de onderkant en heeft Apple de fysieke Home-knop aan de voorzijde vervangen door een aanraakgevoelige knop met haptische feedback. Ook krijg je voortaan minimaal 32GB aan intern geheugen, in het verleden was dit nog de helft.

Al met al reden genoeg waarom de nieuwste vlaggenschepen een fractie duurder zijn dan de telefoons die Apple in het verleden presenteerde. Waar zit hem het prijsverschil dan precies in? Onderzoeksbureau IHS brengt jaarlijks de kosten van de verschillende componenten in beeld. En wat blijkt? Deze zijn iets duurder dan voorgaande jaren. Ook niet zo vreemd als je nagaat dat alles net sneller, krachtiger en groter is geworden.

iphone-7

Componenten iPhone 7

Al met al is Apple volgens IHS een bedrag van 224,80 dollar kwijt aan materiaalkosten, ook wel Bill of Materials of BOM genoemd. Dat is 13 dollar of omgerekend 6% meer in vergelijking met de iPhone 6S. Componenten als de nieuwe Home-knop, Taptic Engine, cameralenzen en grotere batterij verhogen de BOM, maar sommige onderdelen zijn het afgelopen jaar juist goedkoper geworden, waaronder de behuizing en het Retina HD beeldscherm. Zodoende ontstaat er een balans tussen de extra kosten en kostenbesparing.

Leuk om te weten: de duurste onderdelen van de iPhone 7 zijn de display (43 dollar), modem (34 dollar) en A10 Fusion Chip met M10-bewegingscoprocessor (27 dollar).

Overigens moeten we de cijfers die IHS noemt met een korreltje zout nemen. De marktonderzoeker kijkt sec naar de verschillende componenten die Apple in de iPhone 7 verwerkt en laat verschillende kostenposten buiten beschouwing. Dan kun je denken aan ontwikkelingskosten (R&D), arbeidskosten en de kosten voor distributie en promotie. Als je dit alles zou meenemen in het totale kostenplaatje, dan valt de winstmarge dus een stuk lager uit. Maar geloof ons: zelfs met deze componenten behaalt Apple meer dan genoeg omzet en winst, zo blijkt keer op keer als het bedrijf zijn kwartaalcijfers presenteert.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Nokia telefoons
Honor telefoons
Alle mobiele telefoons