Dossier: Alles over Apple en Augmented Reality

Dossier: Alles over Apple en Augmented Reality

Als onze voorspellingen juist zijn stapt Apple op korte termijn (mogelijk zelfs al in 2017) in de wereld van Augmented Reality. Dit zou weleens de grootste stap van de Amerikaanse tech-gigant ooit kunnen worden. Mogelijk zelfs nog groter dan de eerste iPhone. Dus dat belooft nog wat. Reden genoeg voor ons om daar eens flink in te duiken. In dit dossier voegen we al het nieuws rondom AR bij Apple samen en brengen we je volledig op de hoogte van de mogelijkheden op dit gebied en de ontwikkelingen hiervan bij Apple. Wij denken het bewijs te hebben gevonden dat Apple aan de slag gaat (of eigenlijk al is) met Augmented Reality.  Of je nu van gamen houdt, of AR voor zakelijke doeleinden wilt gaan gebruiken.  De mogelijkheden hierin zijn eindeloos.

Wat is Augmented Reality

Laten we beginnen bij het begin. Wat is Augmented Reality en wat kan je er precies mee? En is het hetzelfde als Virtual Reality? Mogelijk ken je de applicatie Layar nog wel. Layar is een Nederlandse app uit 2009. Inmiddels is de app al heel wat jaren uit, maar eigenlijk was Layar één van de grondleggers van wat we nu verstaan onder Augmented Reality, afgekort AR. Bij Layar maak je gebruik van de camera van je smartphone. Je wijst naar een gebouw of een winkel en vervolgens geeft Layar meer informatie over wat je daar bijvoorbeeld kunt kopen of over de geschiedenis van het gebouw. Vandaag de dag wordt deze techniek steeds vaker toegepast. Wat dacht je bijvoorbeeld van een functie bij het kopen van een woning. Je wijst naar huis met een verkoopbord in de tuin en een applicatie vertelt je voor welke bedrag het huis te koop staat. Maar het gaat nog veel verder dan dat. Game-ontwikkelaars hebben Augmented Reality ook uitgevonden. Zo ontstond in 2016 een enorme trend bij het spel Pokémon Go waarbij je als gebruiker de straat op werd gestuurd om met de camera van je smartphone monsters te gaan zoeken en verslaan.

Is Augmented Reality hetzelfde als Virtual Reality?

Augmented Reality is niet te vergelijken met Virtual Reality. Het grote verschil is namelijk dat je bij Augmented Reality in de gewone wereld blijft. Je waant je niet in een andere wereld, maar je wereld wordt verrijkt met meer informatie. Dat kan overigens van alles zijn. Video, tekst, afbeeldingen, etc. Bij Virtual Reality draag je een grote bril en verandert de gehele wereld om je heen waardoor het net lijkt alsof je ergens anders bent. Dit zijn dus twee wezenlijke verschillen. Augmented Reality kan vandaag de dag al prima worden toegepast op je smartphone. Wij denken echter dat de toepassingen pas echt eindeloos worden als er naast je smartphone ook een specifieke bril voor wordt gemaakt. Google heeft ooit een poging gedaan met de Google Glass. Dit project werd echter afgeketst omdat het waarschijnlijk nog te vroeg was. De komende jaren verwachten wij echter dat Apple deze markt gaat veroveren. De naam is nog onduidelijk. Wordt het iGlass? Apple Glass? Of Apple Smartglass?

Wat kan je precies met Augmented Reality?

Om de mogelijkheden duidelijker weer te geven sommen we hieronder zes verschillende basis doelen voor je op:

Analyseren van een persoon

Het lijkt misschien een beetje op een science fiction film maar er zijn al verschillende mogelijkheden om een persoon te scannen. Vervolgens kunnen er verschillende zaken naar voren komen. Scannen van een persoon kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan zijn profiel op social media waardoor je in één oogopslag op de hoogte bent van zijn of haar naam, leeftijd, beroep etc. Dit klinkt erg interessant, maar er kleven ook wat privacy-gevoelige gevolgen aan. Meer hierover kan je lezen op onze pagina met informatie over AR en de wet op privacy. Er zijn naast “fun” ook hele interessante toepassingen mogelijk bij het scannen van een persoon. Zo kan je bijvoorbeeld AR inzetten als leugendetector. Door specifieke reacties op een vraag kan worden geconstateerd dat iemand de waarheid spreekt of juist liegt.

Gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning kan worden toegepast als je op zoek bent naar een persoon. Door iemand te scannen wordt zijn gezicht dan vergeleken met alle bekende gezichten uit een database. Als er vervolgens gelijkenis te zien is krijg je een match. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden door de politie bij een zoektocht naar een crimineel.

Objectherkenning
Detecteren van een specifiek object. Daarnaast kan met behulp van GPS de locatie van het object worden doorgegeven, waardoor het gevonden kan worden. Ook hiervoor gelden natuurlijk zeeën van toepassingen in zowel de zakelijke sfeer als particuliere sfeer. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden bij een kinderfeestje en ingezet worden als speurtocht. Maar tegelijkertijd kan dit ook veel interessante mogelijkheden leveren voor bijvoorbeeld de politie.

Informatie doorgeven
Een andere toepassing van AR is het direct verschaffen van extra informatie nadat een persoon of object is geïdentificeerd. AR biedt ook de mogelijkheid om meer informatie te verschaffen zodra deze bekend is. Zo wordt het beeld van de persoon of object steeds duidelijker.

Focus op je smartphone scherm wordt verlegd naar AR

Een groot voordeel van AR is dat mensen niet langer steeds op hun scherm zitten te staren. AR zorgt er voor dat je naar voren kijkt. De functies die je normaal op je smartphone scherm ziet, krijg je nu recht voor je te zien. Dit maakt het veiliger en socialer.

AR toepassen op de werkvloer

In bovenstaande alinea hebben we al een aantal voorbeelden opgenoemd. Maar zoals we eerder al aangaven zijn de mogelijkheden eindeloos. De toepassing van AR in ons dagelijkse leven zit momenteel nog in de kinderschoenen. Voor iedere beroep of hobby zijn toepassingen te bedenken die je leven makkelijker maken met behulp van AR. Wat dacht je bijvoorbeeld van een nagelstylist die voor het zetten aan haar klanten kan laten zien hoe de nagels eruit komen te zien door even met de camera op haar nagels te richten? Vervolgens verschijnt er een extra laag over het beeld heen waarop je te zien krijgt hoe de nagels eruit zien. Ook kan je vervolgens makkelijk switchen naar een andere stijl. Dit maakt het werk als nagelstylist natuurlijk een stuk makkelijker, omdat je niet steeds een voorbeeld hoeft aan te brengen. Het is daardoor ook nog eens kostenbesparend.

Geen fysiek scherm meer nodig, projecteer je scherm waar jij dat wilt

Als we eenmaal AR hebben toegelaten in ons leven zijn veel fysieke oplossingen van producten voor een groot gedeelte overbodig. Door je minimalistische bril op te zetten creëer je de mogelijkheid om overal waar je maar wilt een gewenst scherm te projecteren. Anderen hebben er overigens geen last van, want alleen de persoon die de bril draagt krijgt het scherm te zien. Wil je een groter scherm? Geen probleem. Dan stel je dat toch even in? Jij hebt de bril op, dus jij bepaalt wat je ziet en hoe je dat te zien krijgt.

Conference calls worden intenser en uitgebreider

De conference call die we vandaag de dag kennen zal verdwijnen en plaats maken voor een geavanceerdere call. Je bent niet langer achter een schermpje tegen elkaar aan het praten, maar kan elkaar projecteren zodat het net lijkt alsof je bij elkaar in dezelfde ruimte zit. En het hoeft niet meer achter je laptop, maar kan overal waar je maar wilt. Dit maakt jou als werknemer niet alleen veel flexibeler, maar het verhoogt ook nog eens de projectiviteit.

Realtime checken wie je tegenover je hebt zitten

Als de wet op privacy eenmaal volledig van tafel is, of zodanig is aangepast dat AR met gezichtsherkenning is toegestaan ontstaan er veel interessante mogelijkheden. Een CV opsturen bij een sollicitatie is bijvoorbeeld niet meer nodig. Je kan namelijk realtime de kandidaat die tegenover je zit checken op zijn talenten. Of wat dacht je ervan als je dit toepast bij datingdoeleinden. De persoon die tegenover je zit ken je al voordat je ook maar één woord hebt gewisseld.

AR kan worden toegepast als je persoonlijke assistent
Vandaag de dag zien we steeds vaker dat smartphones steeds slimmer worden. Ze leren dagelijks bij en worden meer en meer gebruikt als je persoonlijke assistent. Deze toepassing wordt met AR nog verder doorontwikkeld. Je agenda, je reistijden, berichten, e-mails, whatsappberichten, herinneringen, todo’s altijd en overal bij de hand. Zo vergeet je nooit meer een verjaardag en kom je voortaan altijd op tijd bij je volgende afspraak.


In een aparte pagina over de toepassingen voor verschillende beroepen gaan we hier uitgebreid op in. Lees voor meer info de pagina met uitleg over hoe AR toe te passen op de werkvloer?

Winkelen met behulp van AR

Bij AR gaat het er niet zo zeer om dat je iets op afstand kan bestellen, maar zoals we eerder al aangeven moet het je wereld verrijken. Met betrekking tot het kopen van producten zoals kleding, eten, meubels, elektronica etc. zijn er tal van mogelijkheden denkbaar die gebruik kunnen maken van Augmented Reality. Wij hebben hieronder een opsomming van de in onze ogen interessantste doeleinden gemaakt.

Realtime zien hoe kleding staat
Stel je eens voor: je loopt door een winkelstraat met je stijlvolle Apple Glass op. In de etalage van een winkel zie je iets heel moois waar je interesse in hebt. Via je bril zie je nu meteen de prijs, de leverbare maten, de voorraad, de kleurvarianten en meer, maar je ziet ook nog eens realtime hoe het zou staan als jij het aan zou hebben. Hoe makkelijk is dat. Windowshopping krijgt op deze manier een geheel nieuwe dimensie. Niet alleen voor vrouwen is dit een erg mooie vooruitgang, maar ook voor mannen. Nu hoeven we namelijk niet meer zo vaak kleding te passen.

Hoe zal je nieuw bankstel staan in jouw woonkamer?

Als je weleens nieuwe meubelen voor in huis hebt gekocht weet je hoe moeilijk het kan zijn om in te schatten of iets wel staat in je huis. Een kast kan in de winkel er geweldig uit zien, maar misschien is hij wel veel te groot voor in je woonkamer? En bij een bank is het al helemaal ingewikkeld om in te schatten of de afmetingen juist zijn. Hoe geweldig zou het dan zijn als je even je bril op zet. Inlogt in de winkel waar je de meubelen wilt kopen en vanuit je winkelmandje de producten in je woonkamer plaatst. Je ziet realtime hoe je bankstel zou staan en weet meteen of de kast niet te groot of te klein is. En dat is nog niet alles. Doordat de spullen nu echt in jouw huis te zien zijn kan je ook meteen de kleuren op elkaar afstemmen. Winkelen was nog nooit zo makkelijk. AR zal ook bij woonwinkels voor een enorme revolutie zorgen.

AR inzetten voor gezond eten

Mijn persoonlijke favoriete toepassing is het inzetten van je bril bij het kiezen van de juiste ingrediënten voor je eten. Een groot struikelpunt bij het doen van boodschappen zijn de vele ingrediënten. Dagelijks loop ik door de supermarkt met mijn smartphone in de hand. Ik pak de achterkant om te zien hoeveel kcal erin zit en let op zaken als suikers en vetten. Toch zie je tegenwoordig door de bomen het bos niet meer als het gaat om benamingen. Welke E-nummers zijn slecht voor je en hoe weet je nou zeker dat een product geen ongezonde vetten of suikers bevat? Ook hierbij komt de Apple Smart Glass (of hoe hij ook gaat heten) natuurlijk extreem van pas. Denk je eens in dat je met je bril op direct realtime informatie te zien krijgt over verkeerde voedingsstoffen die erin zitten. En nog belangrijker, je ziet meteen welke voedingsmiddelen je wel en niet moet kopen.

Als het om winkelen gaat zijn de mogelijkheden natuurlijk nog veel uitgebreider dan hierboven beschreven. We gaan hier op de pagina Gebruik AR in de winkelstraat dan ook uitgebreid op in.

AR toepassen in de Gaming-industrie

De gaming-markt is ontzettend groot. En dat zal de komende jaren ook alleen maar groeien. En Augmented Reality zal daar een grote rol bij spelen. Vroeger speelde kinderen vooral op straat. Tegenwoordig doen ze dat veelal achter hun spelcomputer of op hun mobiele telefoon. Kinderen zitten te veel en dat draagt bij aan een algemene tendens in overgewicht bij kinderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat als je op jonge leeftijd al te maken hebt gehad met overgewicht, de kans op zwaarlijvigheid in je volwassen leven ook groter is. Dus het is belangrijk om kinderen meer naar buiten te krijgen. En laat dat nou meteen de mogelijkheid bij AR zijn. Nintendo heeft in het jaar 2016 al gezorgd voor zo’n trend door mensen monsters te laten verzamelen en verslaan buiten op straat met behulp van het spel Pokémon Go. De wereld zag er ineens heel anders uit. En niet alleen voor kinderen. Maar ook volwassenen. Iedereen liep buiten het spel te spelen. De komende tijd zullen er nog velen van dit soort games op de markt komen. Een spel spelen wordt weer interessant om buiten te doen.

Het onderwerp “gaming” wordt uitgebreid toegelicht op de pagina AR voor gamers.

Nog meer toepassingen op het gebied van AR

De volgende onderwerpen komen nog uitgebreid aan bod:

 • AR toe te passen in het klaslokaal
 • Bewegen en AR
 • Toegankelijkheid en AR
 • AR op social media
 • AR in de horeca
 • Museumtours met AR
 • AR in het ziekenhuis
 • AR in de bouw
 • Transport en AR
 • AR toepassingen voor Defensie
 • Marketing & Reclame op AR
Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 8 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26