De ontwikkeling van Augmented Reality (AR) heeft een gigantische vlucht genomen in 2016 en dat is nog maar het topje van de spreekwoordelijke AR ijsberg. De techniek is pas sinds kort beschikbaar geworden voor ons als consument. In 2016 lanceerde Lenovo de Lenovo Phab 2 Pro, een Tango enabled smartphone, en Niantic introduceerde het razend populaire AR spel Pokémon Go. Eén van de grote voorstanders van AR techniek is Apple’s CEO Tim Cook. We verwachten dan ook dat het Amerikaanse mega concern niet lang zal wachten met de introductie van nieuwe AR applicaties en hardware. Maar wat heeft Augmented Reality voor een gevolgen voor onze privacy?

Groei augmented realiteit

Vandaag de dag zijn er maar weinig mensen die nog nooit van Pokémon Go gehoord hebben. Het Niantic spel heeft wereldwijd gigantisch veel succes en is een schoolvoorbeeld voor Augmented Reality. AR voegt iets toe aan de werkelijkheid. Over de beelden die je ziet wordt extra informatie geplaatst. De techniek is in de laatste jaren pas echt voor consumenten beschikbaar. Denk aan hardware zoals de Lenovo Phab 2 Pro. Deze Tango enabled smartphone is voorzien van drie camera’s die je kamer niet alleen fotograferen. Ze meten alle afmetingen van de ruimte en je kunt op die manier 3D objecten in je kamer plaatsen. De nieuwe AR techniek kan echter op verschillende manieren zorgen voor inbreuk op je privacy. Pokémon Go bijvoorbeeld, vraagt niet alleen toegang tot je camera, het spel houdt ook je bewegingen bij. Go weet precies waar jij staat en waar je heengegaan bent. De Lenovo Phab 2 Pro is in principe in staat om met allerlei slimme cross referentie apps extra data te laten zien in een foto. Het is nog onduidelijk hoe onze privacy straks wordt gewaarborgd.

Wat is Augmented reality?

Augmented reality (AR) of toegevoegde realiteit is een live, directe of indirecte weergave van een fysieke (echte/live) omgeving dat met elementen (zintuiglijke input) worden aangevuld vanuit een computer. Bij die input moet je denken aan video, geluid, afbeeldingen of zelfs GPS-gegevens.

Wat betekent AR voor onze privacy?

AR en VR werden een decennium geleden nog als toekomst muziek gezien. Tegenwoordig is de techniek een onderdeel van ons hedendaagse leven geworden. Denk hierbij aan de techniek achter Google Glasses en natuurlijk Google Tango. De AR software wordt in meer en meer smartphones verwerkt. Maar ook populaire spellen zoals Pokémon Go maken gebruik van een Augmented reality. Wat heeft AR überhaupt te maken met onze privacy zul je denken. Behoorlijk veel kunnen we je verklappen. Neem bijvoorbeeld ons schoolvoorbeeld, Pokémon Go. Dit spel wordt door miljoenen mensen uren lang gespeeld. De game vraagt niet alleen toegang tot je camera, maar weet ook exact waar jij je bevind.

Pokémon Go en privacy

Een van de problemen voor onze privacy wordt duidelijk vanuit het spel Pokémon Go. Het location based spel gebruikt namelijk verschillende objecten in ons straatbeeld en maakt daar gyms van. Een volstrekt onschuldige actie verwacht je, toch kan dit leiden tot bijzondere privacy problemen. BuzzFeed vertelde op 10 juli 2016 het verhaal van Boon Sheridan.

Sheridan kocht met zijn familie een nieuw huis. In tegenstelling tot veel andere mensen kocht hij een oude kerk uit 1800. Toen Sheridan het spel had gedownload en zijn huis als ‘Gym’ zag staan, dacht hij daar nog niet veel van. Tot hij een dag later allerlei mensen rond zijn huis zag. Zonder dat hij het in de gaten had of hiervoor toestemming had gegeven heeft Pokémon Go zijn huis tot Gym gebombardeerd. Vervolgens was het een komen en gaan van mensen en vooral tieners. Sommige mensen zaten in het park tegenover zijn kerk, maar de meesten kwamen zeer dichtbij. Sheridan merkte zelfs, dat mensen de hele nacht door voor zijn huis stonden te ´trainen´, nogal creepy. De reden dat mensen zo lang bleven hangen is dat ze enige tijd nodig hebben om hun Pokémons te trainen in een gym.

Lurkend gevaar van AR

Augmented Reality is nu onderdeel van ons leven. Google Glass bracht AR in het collectieve bewustzijn, maar de AR techniek bestaat al vanaf de dag dat er een smartphone werd geleverd met een camera. Eén van de grootste privacy gevaren van AR is de gelaagdheid van data. Via cross-referentie van ruwe data, krijg je een volledig nieuwe wereld aan data. Inbrekers hebben in potentie een letterlijke schatkaart in de handen. Er zijn namelijk al apps, die vanuit een kaart met checkins uit een apps als Foursquare een cross referentie kunnen maken met het Facebook en Twitter accounts van de betreffende personen. Een checkin is de benaming voor het online aangeven dat je ergens geweest bent. Verschillende kroegen in Nederland vragen bijvoorbeeld om checkin’s. Je moet de kroeg ‘liken’ om toegang te krijgt tot hun WiFi. Door het combineren van data uit verschillende app kom je nog meer checkins te weten van mensen.

Je begrijpt dat het combineren van verschillende informatie met bijvoorbeeld checkin geschiedenis van een persoon, kan leiden tot ernstig privacy probleem. Cross referentie van data kan dus letterlijk leiden tot een schatkaart voor criminelen, zie onderstaande afbeelding van AR Lab. De afbeelding toont een extreme situatie. Een situatie die niet al te ver in de toekomst ligt.

Privacy waarborgen

Moeten we nu met alle macht de ontwikkeling van AR tegen houden? Natuurlijk niet. Zelfs niet als we dat zouden kunnen. Een van de grote uitdagingen voor de toekomst is het opslaan van persoonlijke gegevens en in hoeverre je die gegevens vrijgeeft. Mensen in 2017 moeten zich er van bewust zijn, dat alle informatie die zij achter laten op het Internet teruggevonden kan worden. Sterker nog dankzij slimme apps en databases kunnen zelfs patronen worden ontdekt. Dit probleem ligt echter niet alleen bij AR. AR maakt de cross reverentie en de bruikbaarheid van de data echter wel groter. De inbreuk op privacy ligt daardoor wel degelijk op de loer.

Augmented reality en de wet op Privacy

Om te zien in hoeverre de AR technologie onze privacy doorbreekt moeten we natuurlijk kijken naar onze privacy wet. Dit zijn de belangrijkste bepalingen van de Wet bescherming persoonsgegevens:

  • Persoonsgegevens mogen alleen in overeenstemming met de wet en op een behoorlijke en zorgvuldige manier worden verwerkt.
  • Persoonsgegevens mogen alleen voor welbepaalde, vooraf uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden worden verzameld. En vervolgens alleen verder worden verwerkt voor doeleinden die daarmee verenigbaar zijn.
  • Degene van wie persoonsgegevens worden verwerkt (de betrokkene genoemd), moet ten minste op de hoogte zijn van de identiteit van de organisatie of persoon die deze persoonsgegevens verwerkt (de zogeheten verantwoordelijke) en van het doel van de gegevensverwerking.
  • De gegevensverwerking moeten op een passende manier worden beveiligd. Voor bijzondere gegevens, zoals over ras, gezondheid en geloofsovertuiging, gelden extra strenge regels.

We zien dat wetgeving van cruciale invloed is, want de wet geeft bedrijven ook veel vrijheid. Wat versta je namelijk onder een “behoorlijke en zorgvuldige”? Daarnaast maakt de AR techniek de scheidingslijn tussen weten wie jouw persoonlijke gegevens heeft en kan gebruiken erg dun. Oude gegevens kunnen ook leiden tot problemen. Neem je daarbij het bovenstaande voorbeeld van Boon Sheridan. Want het spel heeft waarschijnlijk een oud bestand met kerken. De ene persoon is zeer introvert en wil echt geen massa’s mensen rond zijn of haar huis. Terwijl de ander juist extrovert is en iedereen verwelkomt.

De oplossing moet waarschijnlijk gezocht worden in sterke internationale wetten, die wetten kunnen er voor zorgen dat onze openbare gegevens niet misbruikt worden voor criminele doeleinden. Toch ligt de verantwoordelijkheid hiervoor voor een deel bij ons als consument. Want voordat we al onze gegevens vrijgeven, is het ook onze plicht te onderzoeken waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Iets dat bijna geen enkel mens natuurlijk doet. Voor deel ligt de verantwoordelijkheid ook bij onze regeringen en voor een groot deel natuurlijk bij de bedrijven die onze gegevens opslaan.

Er is geen directe aanleiding om augmented reality te vrezen, maar we moeten onze privacy natuurlijk ook niet zomaar opgeven. Wees wel altijd bewust welke gegevens je waar achter laat en in hoeverre het nodig is om die gegevens überhaupt te geven.

Bekijk ons volledige dossier over AR en ontdek wat Apple van plan is met deze nieuwe functionaliteit.

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones