Wat is Bluetooth?

Wat is Bluetooth?

Bluetooth is een manier om draadloos bestanden over te brengen op een snellere manier dan infrarood. Door de komst van Bluetooth is het aansluiten van apparaten met kabels verleden tijd. Bluetooth is de standaard voor communicatie tussen verschillende apparaten waaronder mobiele telefoons.

De naam Bluetooth is niet zo origineel. In de tijd van de ontwikkeling van deze nieuwe standaard in communicatie werd het project Bluetooth genoemd. De naam verwees naar een Vikingenkoning, genaamd Harald Blauwtand. Naarmate het project vorderde en de werkelijke naam verzonnen moest worden was er bij gebrek aan een betere naam de term Bluetooth ontstaan.

Ontwikkeling van Bluetooth

bluetoothVanaf 1994 heeft Ericsson druk onderzoek gedaan en de eerste ontwikkelingen opgestart. Al gauw werd duidelijk dat deze nieuwe vorm van communicatie effectief zou kunnen worden en in 1998 werd een werkgroep opgezet waar menig fabrikant zich bij aansloot, zoals Samsung, Motorola en Nokia. Bluetooth moest een vrij toegankelijk communicatiemiddel worden en derhalve werden er ook geen licenties uitgegeven en elke fabrikant mocht het vrij gebruiken.

De eerste versie van Bluetooth was nog behoorlijk instabiel en bevatte de nodige fouten. Als snel volgde dan ook versie 1.1 die in grote lijnen al vele malen beter was. Versie 1.2 volgde kort daarop met een verbeterde snelheidsoverdracht en een betere kwaliteit van spraak- en audio overdracht. Hierna werd het even stil rondom de ontwikkeling, maar op de achtergrond werd zeker niet stil gezeten. In 2004 kwam versie 2.0 met enkele forse verbeteringen zoals een drie maal zo hoge datasnelheid en een lager stroomverbruik. Vijf jaar later werd versie 3 geïntroduceerd met wederom verbeteringen in de snelheid en de samensmelting van Bluetooth met WiFi. Halverwege 2010 is versie 4 geïntroduceerd waarbij de focus voornamelijk gelegd was op energiezuinigheid. Inmiddels zijn we alweer aanbeland bij Bluetooth v5.

Bluetooth toepassen in smartphones

Inmiddels treffen we Bluetooth in elke smartphone of mobiele telefoon aan. Het is de nieuwe standaard geworden van communicatie. Het kan ingezet worden om snel afbeeldingen of video’s van het ene apparaat naar het andere apparaat over te zetten, maar een veel gebruikte methode is bijvoorbeeld het handsfree bellen. Veel carkits werken tegenwoordig op Bluetooth en bij het inschakelen van Bluetooth worden alle contactgegevens naadloos gesynchroniseerd met de carkit. De telefoon kan dan gewoon in de broekzak blijven zitten en je bent toch bereikbaar in de auto. Ook headsets werken veelal op deze manier en zo kun je dus ook draadloos naar jouw favoriete muziek of radiostation luisteren via een headset.

Een andere, steeds meer voorkomend, vorm van deze communicatie is de draadloze communicatie met een stereo of home cinema set. Door jouw telefoon te synchroniseren met een van deze twee apparaten kun je genieten van jouw favoriete muziek in de huiskamer. Het zijn slechts enkele voorbeelden van Bluetooth en de mogelijkheden hiervan. Bluetooth is inmiddels niet meer weg te denken uit ons straatbeeld en komt vaker voor dan menigeen denkt.

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 8 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26