Wat is resolutie?

Wat is resolutie?

Resolutie is het aantal beeldpunten of pixels in de lengte en de breedte van een beeldscherm. Over het algemeen geldt: hoe meer pixels er op een scherm passen, des te beter de kwaliteit van het beeld op het scherm en hoe hoger de resolutie van het beeldscherm is.

Pixels en resolutieBenieuwd welk abonnement het beste bij je past?

Bekijk keuzehulp
Als een fabrikant een nieuw vlaggenschip aankondigt, willen we altijd het naadje van de kous weten. We willen weten welke processor er onder de motorkap schuilgaat, hoeveel werkgeheugen of RAM een telefoon heeft, wat de opslagcapaciteit is, hoeveel capaciteit de batterij heeft, en ga zo maar door.

Eén van de belangrijkste dingen is echter het beeldscherm: je staart er immers voortdurend naar. Het is dan ook niet vreemd dat dit aspect extra goed wordt uitgelicht als een nieuwe smartphone wordt gepresenteerd. Wat valt er te zeggen over een scherm? Zo heeft hij een bepaalde schermgrootte of beelddiagonaal, is hij gemaakt van LCD of OLED, heeft hij bepaalde kijk- en werkhoeken, een maximale schermhelderheid en pixeldichtheid, et cetera.

Eén ding dat we nog niet genoemd hebben is de resolutie. Dit geeft aan hoeveel pixels er op een scherm passen. Uitspraken zoals ‘de Google Pixel XL heeft een resolutie van 1440 bij 2560 pixels’ horen we om de haverklap voorbijkomen. Het geeft aan hoe scherp een display is: hoe meer pixels er op het schermoppervlak passen, des te meer mooier de beeldweergave is. Video’s en foto’s zien er op een Quad HD-scherm mooier uit dan een HD- of Full HD-display, er van uitgaande dat het schermtype en het schermoppervlak identiek zijn.

Schermresoluties

Er zijn allerlei verschillende schermresoluties in omloop. Als we ons beperkten tot smartphones, dan horen we vaak de termen HD, Full HD, Quad HD, QHD of 2K. De onderstaande afbeelding geeft een aardig beeld van de omvang van deze verschillende schermresoluties. Meer weten over deze en andere resoluties? Lees dan het achtergrondartikel ‘Alles over de pixels van een smartphone’.

Resolutie en schermgrootte

 

Op zoek naar een nieuwe Android-smartphone?
Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26