112 niet overal bereikbaar bij KPN

112Het Europese alarmnummer 112 is niet in heel Nederland te bereiken. Zo’n 50.000 adressen kunnen in geval van nood niet gebruik maken van de alarmdienst. Vooral binnenshuis kampen deze huishoudens met problemen. Opvallend genoeg spelen deze problemen niet alleen op afgelegen plattelandsgebieden, maar ook in de grote steden.

Dat bevestigt telecomprovider KPN na berichtgeving in enkele kranten van de Persdienst. Het zou volgens KPN gaan om minder dan 1 procent van het Nederlandse grondgebied waar geen mobiele dekking is. Om dit probleem tegen te gaan zouden er volgens de provider meer zendmasten moeten worden geplaatst. “Dat is echter nogal een weerbarstig proces en praktisch gezien haast onmogelijk”, aldus KPN.

Grensregio

De klachten over gebrek aan bereik bij het bellen van 112 komen vooral uit de grensregio. Volgens een woordvoerder van KPN beperken de klachten zich echter niet tot die regio. “Ook in de Jordaan in Amsterdam zijn er plekken waar een gsm-toestel het niet doet.”

Dat dit probleem ernstige en soms fatale gevolgen kan hebben, blijkt wel uit het feit dat er al enkele voorbeelden zijn van ernstige ongelukken, waarbij het alarmnummer 112 niet met een mobieltje te bereiken was. Naar aanleiding van de berichtgeving komt het Ministerie van Economische Zaken later dit jaar dan ook met de resultaten van een onderzoek naar het mobiele bereik in Nederland.

Vaste lijn

KPN is wettelijk verplicht om een landelijke dekking te garanderen om 112 te bereiken. Deze dekking hoeft echter niet perse mobiel te zijn. Zowel de provider als de overheid raden mensen in gebieden met een slechte dekking dan ook aan om in ieder geval een vaste lijn te nemen. Op de dekkingskaart van KPN is precies te zien waar de telecomprovider nog geen dekking biedt.

Bekijk het laatste nieuws over KPN:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones