3 of 4 Nokia-smartphones dit jaar nog op de markt

3 of 4 Nokia-smartphones dit jaar nog op de markt

Het gerucht ging al even de ronde en wordt nu door Nokia zelf bevestigd. Ming Wang, een topman bij de Chinese tak van Nokia, laat via de Chinese zakenkrant The Paper weten dat het bedrijf nog voor het einde van het jaar drie of mogelijk zelfs vier nieuwe Android-apparaten op de markt gaat brengen. Het gaat zowel om smartphones als tablets.

Geschiedenis Nokia

Het verhaal van Nokia is er een met pieken en dalen. In de jaren ’90 en aan het begin van de 21e eeuw beleefde het Finse technologiebedrijf zijn hoogtijdagen. Tientallen miljoenen mobiele telefoons, waaronder de populaire Nokia 3310, vlogen als warme broodjes over de toonbank. Maar dan slaan ineens andere spelers hun slag. Bedrijven als Samsung, Apple en BlackBerry slagen er in om ieder een eigen aandeel op de smartphonemarkt te veroveren. Het eens zo grote en machtige Finse technologiebedrijf lijkt verslagen te worden met zijn eigen spel.

Nokia laat het er echter niet bij zitten en slaat terug. Het sluit een samenwerkingsdeal met Microsoft om zo een comeback te maken op de smartphonemarkt. Helaas slaagt het bedrijf er niet in: in twee jaar tijd lijdt het bedrijf een verlies van meer dan vijf miljard euro.

Dan besluit Microsoft om het heft in eigen handen te nemen en het Finse bedrijf in te lijven. Het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf legt een bedrag van 5,4 miljard euro op tafel voor deze overname. Eén van de afspraken is dat Microsoft de merknaam Lumia nog tot het einde van het jaar mag gebruiken. Deze afspraak komt binnenkort dus te vervallen.

Nokia is al druk bezig om zijn rentree te maken. Samen met het bedrijf HMD Global –dat door enkele oud-Nokia medewerkers is opgericht– gaat Nokia de komende drie jaar een bedrag van 500 miljoen euro uitgeven aan wereldwijde marketingactiviteiten. Het bedrijf mag de komende tien jaar gebruikmaken van de naam en reputatie van het Finse bedrijf.

Android-smartphones

Wat gegarandeerd parten heeft gespeeld bij de mislukte deal met Microsoft, is dat alle toestellen die Nokia op de markt bracht met Windows Phone waren uitgerust. Niet bepaald een gewild besturingssysteem onder smartphonegebruikers, zo bewijzen de cijfers: het OS van Microsoft heeft wereldwijd een aandeel van slechts 2% tot 3%. Android daarentegen is zeer geliefd: volgens schattingen draait driekwart van alle mobiele telefoons en tablets op het besturingssysteem van Google. Ook de Nokia N1, de eerste Android-tablet van de Finnen, bleek een regelrechte hit in China en Taiwan. Het is dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat Nokia zijn nog te verschijnen telefoons op Android laat draaien.

Dat Nokia met enkele Android-apparaten op de proppen zou komen, was geen geheim. De grote vraag was echter wanneer. Ming Wang, een topman bij de Chinese tak van het Finse bedrijf, laat tegenover The Paper China weten dat het bedrijf in het vierde kwartaal van het jaar drie of vier Android-apparaten op de markt gaat brengen. Het gaat zowel om Android-smartphones als -tablets.

Wang verwacht dat de aankondiging van de nieuwe telefoons en tablets nog voor het einde van het jaar plaatsvindt. De daadwerkelijke lancering kan best wel eens uitgesteld worden tot begin 2017, zo merkt hij op in de Chinese zakenkrant.

Details over de mogelijke specificaties wil Wang niet geven. Het geruchtencircuit daarentegen is er van overtuigd dat Nokia twee smartphones op de markt gaat brengen een 5.2 en 5.5 inch AMOLED-scherm hebben met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels (Quad HD), Qualcomm Snapdragon 820 processor, 22 megapixelcamera, metalen behuizing en waterdicht design. Naast twee smartphones zou Nokia naar verluidt tevens plannen hebben om binnen afzienbare tijd twee zogeheten feature phones op de markt te brengen: mobiele telefoons zonder internetconnectiviteit en –mogelijkheden waarmee je alleen kunt bellen en sms’en.

Bekijk het laatste nieuws over Nokia:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones