ACM wil actieve informatieplicht smartphoneverkopers

ACM wil actieve informatieplicht smartphoneverkopers

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) pleit voor een actieve informatieplicht voor smartphoneverkopers. Volgens de consumentenwaakhond moeten Nederlandse retailers bij de mobiele telefoons die ze verkopen vermelden als ze niet langer updates voor het besturingssysteem ontvangen. Zodoende kunnen consumenten een betere keuze maken bij de aankoop van een telefoon.

Dat zegt de toezichthouder tegenover Tweakers.net.

ACM: retailers moeten kopers beter informeren

De ACM is van mening dat de beschikbaarheid van toekomstige updates van het besturingssysteem een belangrijk argument is voor consumenten om al dan niet voor een bepaalde smartphone te kiezen. Om de informatiepositie voor consumenten te verbeteren, is het daarom van essentieel belang dat ze vooraf over deze informatie beschikken. Zo zegt woordvoerder Murco Mijnlieff van de consumentenwaakhond tegenover Tweakers.net:

“ACM is van mening dat consumenten goed geïnformeerd moeten worden over beperkingen die redelijkerwijs niet kunnen worden verwacht. Als een fabrikant geen updates meer maakt en daarmee de telefoon minder goed werkt en/of bestookt wordt met virussen, is dat essentiële informatie voor normaal gebruik van de telefoon.”

De ACM zegt verder dat consumenten de koop van een mobiele telefoon ongedaan kunnen maken als ze vooraf hier niet actief over zijn ingelicht. Ze moeten dan wel aannemelijk kunnen maken dat ze het toestel niet gekocht zouden hebben als ze vooraf hadden geweten dat toekomstige updates uitgesloten waren.

Consumentenbond

De ACM is niet de enige partij die opkomt voor consumenten in deze kwestie. De Consumentenbond klaagde afgelopen jaar dat het ontevreden is over de informatievoorziening van smartphonefabrikanten. Volgens de Bond is het moeilijk om op internet de juiste informatie te vinden welke mobiele telefoons wel en geen update krijgen. Begin vorig jaar stapte de belangenorganisatie naar de rechter voor een proefproces om zo producenten te dwingen meer duidelijkheid te verschaffen over hun updateplannen. Het spande een kort geding aan tegen Samsung, maar zonder succes. De rechtbank oordeelde dat het belang te gering was om daadwerkelijk tot een rechtszaak over te gaan.

Bij Telefoonabonnement.nl begrijpen wij heel goed dat het belangrijk is om te weten welke telefoons wanneer een update krijgen naar nieuwe Android-versie. Daarom doen wij onze uiterste best om jullie hierover te informeren. Maar dat is niet altijd eenvoudig. Zo zijn wij afhankelijk van de informatievoorziening die we van fabrikanten ontvangen. Daarnaast is het meer dan eens voorgekomen dat de uitrol tijdelijk wordt stopgezet. HTC en Sony deden dat onlangs nog met enkele van hun toestellen.

Android-versies

Zo werkt het Android-updateproces

Het uitrollen van een update van het besturingssysteem is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn vele partijen bij betrokken die ieder hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Het begint allemaal bij Google die een nieuwe versie van zijn besturingssysteem ontwikkelt en test. Deze worden in bètaversies onder een select groepje gebruikers beschikbaar gesteld: in het geval van Android 7.0 (Nougat) waren dat er vijf.

Als de testfase afgerond is, stuurt Google een Software Development Kit (SDK) door naar chip- en smartphonefabrikanten. Omdat iedere smartphone zijn eigen hardware, schermgrootte en Android-skin heeft, moet er voor ieder model gekeken worden of deze overweg kan met de nieuwste Android-versie. In dit stadium bepalen fabrikanten welke smartphones wel en niet in aanmerking komen voor de update. Dan begint er een uitgebreide testronde om te kijken of het besturingssysteem daadwerkelijk doet wat ie hoort te doen en of er geen bugs of andere schoonheidsfoutjes in het OS zijn geslopen.

Hierop volgt wederom een testronde. Providers, telecomwaakhonden en Google kijken dan of de implementatie van de nieuwe Android-versie door de fabrikanten in orde is. Als zij allemaal akkoord gaan met de vormgeving en werking van het besturingssysteem kan de uitrol beginnen. Vervolgens is het aan providers of zij bereid zijn om de update al dan niet uit te rollen. Zij verkopen liever nieuwe toestellen dan oudere telefoons van updates te voorzien. Producenten en providers maken gezamenlijk afspraken over hoe de uitrol gaat plaatsvinden. Dan is de nieuwste Android-versie eindelijk binnen handbereik.

De ontwikkeling en uitrol van een nieuwe Android-versie is een complex proces dat maanden in beslag neemt.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones