Alles wat je moet weten over iOS 10

Alles wat je moet weten over iOS 10

Maandagavond Nederlandse tijd was het zo ver: toen begon het Worldwide Developer Conference (WWDC) van Apple. Liefhebbers, ontwikkelaars, aandeelhouders, managers en andere professionals kijken veelal al maandenlang reikhalzend uit naar het evenement. Vanaf dit podium showt Apple zijn nieuwste producten en diensten. Grote ontbrekende zijn jammer genoeg een nieuwe iPad en iPhone. Wees gerust: deze aankondigingen zijn dusdanig belangrijk voor Apple dat het bedrijf hier afzonderlijke persevenementen voor houdt. Dat betekent dus alleen dat je wat meer geduld moet opbrengen.

De keynote speech van maandagavond stond bol van de aankondigingen. Zo zagen we onder meer de nieuwste versie van MacOS X Sierra voorbijkomen (voorheen OS X), WatchOS 3, nieuwe functies voor tvOS, de facelift van Apple Music en de introductie van Swift Playground, een platform waar kinderen op speelse wijze kunnen leren programmeren in Apple’s codeertaal Swift.

Eén grote aankondiging heb ik echter nog niet genoemd: iOS 10, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod Touch. Deze iteratie brengt zo veel vernieuwingen dat Telefoonabonnement.nl er een afzonderlijk en uitvoerig artikel aan wijdt.

Dit is er nieuw in iOS 10

De huidige versie van Apple’s besturingssysteem is iOS 9.3.2, maar we weten dat het Amerikaanse technologiebedrijf aan een opvolger werkt (iOS 9.3.3) en deze op korte termijn gaat uitrollen. Overigens zit iOS 10 ook al geruime tijd in de pijplijn. Begin dit jaar kwamen we al aanwijzingen tegen dat Apple al volop bezig was om het nog te verschijnen besturingssysteem te testen. Zo meldden diverse websites dat ze in de statistieken van hun site zagen dat sommige bezoekers al iOS 10 op hun iPhone of iPad hadden geïnstalleerd. Behalve het bestaan viel er verder niets te zeggen over het besturingssysteem.

Na maandagavond weten we precies wat iOS 10 brengt. Zo is de digitale spraakassistent Siri nog dieper geïntegreerd in het besturingssysteem en apps, zijn er nieuwe features voor 3D Touch toegevoegd en is het vergrendelscherm grondig aangepakt.

Wij hebben alle nieuwe functies en toevoegingen van iOS 10 voor je op een rij gezet.

WWDC 2016 en iOS 10

Lockscreen en notificaties

We beginnen bij het vergrendelscherm of lockscreen. Als je iPhone straks op deze versie van Apple’s besturingssysteem draait, wordt je scherm geactiveerd op het moment dat je je mobiele telefoon oppakt. Je hoeft dus niet langer op een knop te drukken om het scherm in te schakelen. Makkelijk als je snel even wil kijken hoe laat het is, of van wie je berichten hebt ontvangen. Deze waakfunctie kennen we van de Apple Watch, maar wordt nu ook naar de iPhone gebracht.

Een andere toevoeging is dat je straks vanaf het vergrendelscherm berichten uitgebreid kunt bekijken zonder dat je eerst de bijbehorende app hoeft te openen. Hiervoor benut Apple zijn drukgevoelige technologie 3D Touch. Ook zijn notificaties makkelijker te verwijderen: weliswaar niet door een eenvoudige swipe-beweging zoals op Android, maar wederom door gebruik te maken van 3D Touch. Notificaties worden duidelijker weergegeven en zijn ze chronologisch ingedeeld. Ook is het eenvoudiger geworden om de widgets en camera te bereiken vanaf het notificatiescherm.

iOS 10

Meer opties met 3D Touch

Zoals je net al kon lezen heeft Apple zijn 3D Touch een grotere rol toegekend in iOS 10. Het bedrijf heeft echter nog meer toepassingen met 3D Touch toegevoegd. Zo is het straks mogelijk om vanuit het lockscreen het widgetpaneel te openen. Dit paneel is onder handen genomen door Apple. De weergave is aangepakt, evenals de vormgeving van de widgets.

Over widgets gesproken: door harder op app-icoontjes te drukken verschijnen er uitgebreidere widgets in beeld. Als je bijvoorbeeld 3D Touch gebruikt op Apple’s weerapplicatie, dan verschijnt een weersvoorspelling voor de komende dagen in beeld. Ook voor het bekijken van foto’s en video’s kun je voortaan deze drukgevoelige technologie gebruiken.

Nauwere integratie met Siri

Zoals gezegd heeft Apple zijn digitale spraakassistent Siri een prominentere rol gegeven in iOS 10. Zo kun je straks meer apps van onafhankelijke ontwikkelaars aansturen, zoals bijvoorbeeld WeChat. Dat betekent dus dat ontwikkelaars straks hun eigen apps kunnen uitrusten met Siri integratie en allerhande eigen toepassingen kunnen ontwikkelen. Daar schreven we gisteren al over, maar toen ging het nog om verhalen die door anonieme bronnen de wereld in werden geslingerd. Zo wordt het dus mogelijk om een taxi te reserveren via Uber, of een pizza te bestellen met de Domino’s app. Apple maakte bekend dat Siri in de toekomst ook werkt met apps als WhatsApp, Slack, Pinterest, Runtastic en Runkeeper.

Ook kan Siri straks jouw foto’s doorzoeken. Fitnessdoelen stel je eveneens spraakgestuurd in en een Skype-gesprek start je eveneens met Apple’s spraakassistent. Grote kans dat deze functionaliteit aanvankelijk alleen in het Engels werkt en dat ondersteuning voor andere talen op een later tijdstip worden toegevoegd.

Siri is straks ook in het toetenbord van je iPhone, iPad of iPod Touch terug te vinden. Zo wordt het mogelijk om jouw huidige locatie te delen doordat er een Share-knop in beeld verschijnt. Siri is eveneens geïntegreerd met QuickType, Apple’s toetsenbord dat jouw woorden voorspelt. Zodoende komt de spraakassistent met betere woordsuggesties en slimmere antwoorden.

Siri

Foto’s

Apple voegt een nieuwe technologie toe aan zijn Foto-app die bekend staat onder de naam Advanced Computer Vision (ACV). Deze software is in staat om mensen, dieren en andere objecten te herkennen en identificeren. Hierdoor worden je foto’s beter geclusterd: al je foto’s van die ene vakantie worden bij elkaar geplaatst. Precies wat Google al enige tijd doet met zijn foto-app Google Foto’s. Dit alles gebeurt lokaal op jouw iPhone, zonder gebruik te maken van software in de cloud. Zo wil Apple jouw privacy waarborgen.

Ook heeft Apple een nieuw tabblad aangemaakt die Memories heet. Deze functionaliteit maakt automatisch filmpjes voor je aan waarin alle foto’s van een gebeurtenis worden verwerkt. Inclusief bijbehorende muziek. In dat opzicht verschilt Apple’s foto-app met Google Foto’s. Bij Google’s alternatief kun je alleen een collage aanmaken.

Tot slot wordt het nog makkelijker om foto’s op te zoeken doordat Apple slimme algoritmes toevoegt.

Apple Maps

Apple Maps is het antwoord van Apple op diens concurrent Google Maps. In het verleden kreeg Apple meer dan eens de wind van voren, omdat de applicatie niet naar behoren werkte en satellietbeelden vervormd werden weergegeven. De verantwoordelijke man voor deze dienst moest destijds noodgedwongen opstappen. De afgelopen jaren heeft Apple zijn navigatiedienst flink aangepakt. Zo ook in iOS 10. De app is in een nieuw jasje gestoken en kent meer proactieve functies.

Om te beginnen leert Apple Maps jouw favoriete locaties kennen. Zo weet hij op welke tijdstip je van en naar je werk gaat, welke restaurants en cafés je graag bezoekt, waar de school van je zoon of dochter is gevestigd, en ga zo maar door. Op basis van deze informatie geeft Apple Maps jouw actuele informatie, bijvoorbeeld als er file is als je onderweg bent naar kantoor. Maps geeft je dan een alternatieve rijroute om de file te omzeilen en hoeveel extra rijtijd dit kost.

Ook nieuw is de optie om in en uit te zoomen. Handig om te kijken hoe je moet rijden, maar ook om de verkeersdrukte in te schatten. Ook de zoekfunctie in Apple Maps is verder uitgebreid.

Net als Siri wordt Apple Maps opengesteld voor ontwikkelaars. Handig als je bijvoorbeeld een eigen restaurant hebt en je bezoekers de mogelijkheid wil geven om vanuit Maps een tafeltje te reserveren. Het wordt bijvoorbeeld ook mogelijk om een taxi te bestellen via de app.

Apple Music

Apple Music

Apple Music is de muziekstreamingdienst die Apple vorig jaar lanceerde. In iOS 10 heeft Apple zijn muziekdienst in een geheel nieuw jasje gestoken. Hierdoor moet het nog makkelijker worden om je favoriete muziek te vinden en af te spelen. Zo heeft het bedrijf onderin nieuwe tabbladen opgenomen: van Library tot Search. Ook is er voortaan een tabblad waar alle muziek is terug te vinden die je hebt gedownload. Ook zijn er straks songteksten of lyrics beschikbaar, evenals een overzicht van de nummers die je recentelijk hebt afgespeeld.

Apple News

Apple News telt momenteel zo’n 2.000 publicaties en meer dan 60 miljoen bezoekers die de app maandelijks gebruiken. Deze applicatie krijgt in iOS 10 een nieuw design: iedere sectie krijgt zijn eigen kleur zodat ze in één oogopslag zijn te herkennen. Tevens introduceert Apple abonnementen voor betaalde publicaties en kun je aangeven dat je een bericht wilt ontvangen als er baanbrekend nieuws is.

HomeKit

Om slimme huishoudelijke apparaten centraal aan te sturen is HomeKit bedacht. Apple maakte maandagavond bekend dat het voor dit doeleinde een aparte app gaat lanceren genaamd Home. Even snel de lamp aan of uit doen in de woonkamer of andere ‘connected devices’ is een peulenschilletje met Home. De app geeft gebruikers een overzicht van alle apparaten die werken met HomeKit. Ook is het mogelijk om pushberichten te versturen.

Telefoon en voicemail

Heb je een oproep gemist en heeft de persoon aan de andere kant van de lijn een voicemail achtergelaten? Dan is het in iOS 10 mogelijk om een transcript van dit bericht op te vragen. Of deze functie ook in het Nederlands wordt ondersteund is nog maar de vraag.

Wil je een van je contacten bellen via Skype of WhatsApp? Daarvoor moest je vroeger eerst de betreffende applicatie openen. In het nieuwe besturingssysteem van Apple wordt het mogelijk om dit rechtstreeks vanuit je Contacten te doen.

Tevens komt er een API voor VoIP-apps. Dat betekent dat de makers deze kunnen integreren met bijvoorbeeld recente telefoongesprekken en favorieten, of deze aan het beginscherm kunnen toevoegen.

Control Center

Het Control Center is het scherm dat je in beeld ziet zodra je met je vinger van onder naar boven veegt. Apple heeft deze nog eenvoudiger en overzichtelijker gemaakt, inclusief een apart blad voor muziek. Door met je vinger opzij te bewegen, beland je op deze pagina.

iMessage

Apple’s berichtenapp iMessage gaat zogeheten rich links vertonen. Hierdoor krijg je een preview te zien van bijvoorbeeld een video. Bij links of URL’s toont Apple meer informatie over de pagina in beeld waarnaar deze verwijzen.

Emoji’s toevoegen met iMessage wordt eenvoudiger. Emoji’s worden voortaan drie keer zo groot weergegeven als voorheen. Ook zie je direct welke woorden je kunt omzetten in een emoji. Ook komen er nieuwe bubbeleffecten. Hiermee kun je berichten in grote of kleine letters weergeven, maar ook verbergen achter een patroon die de ontvanger zichtbaar maakt door een extra tik op het scherm. Ook is het mogelijk om handgeschreven berichten te versturen door deze te tekenen op je iPhone.

Naast Siri en Apple Maps wordt ook iMessage opengesteld voor derden. Zo kunnen ontwikkelaars apps maken die binnen de berichtenapp te gebruiken zijn, zoals bijvoorbeeld stickers of animated gifs. Ook betalingen worden geïntegreerd met iMessage zodat je vanuit de berichtenapp online een aankoop kan doen.

iOS 10

Standaard-apps

Apple heeft maandag diverse van zijn eigen apps in de App Store geplaatst. Waarom het bedrijf dat precies heeft gedaan is een raadsel. Wij kunnen twee redenen hiervoor bedenken: Apple wil vaker updates uitbrengen voor zijn eigen apps en deze buiten systeemupdates om kunnen bijwerken, of gebruikers kunnen standaard-apps als iCloud, FaceTime, Aandelen en iBooks van hun iPhone en iPad verwijderen en eventueel opnieuw installeren. De laatste optie klinkt niet erg aannemelijk, dus wellicht dat Apple dit heeft gedaan om vaker een update te kunnen aanbieden.

Beschikbaarheid iOS 10

iOS 10 is dit najaar beschikbaar. Een exacte uitroldatum heeft Apple maandagavond niet genoemd, maar dat is waarschijnlijk tussen half en eind september.

Compatibel

Op welke apparaten is iOS 10 straks te gebruiken? Apple heeft op zijn iOS 10 Preview Page een overzicht opgenomen met alle iDevices die straks het nieuwe besturingssysteem kunnen installeren. Daar noemt het bedrijf de onderstaande apparaten.

iPhones
iPhone 5, iPhone 5S, iPhone 5C, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE.

iPads
iPad 4 (iPad with Retina), iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro (12.9), iPad Pro (9.7), iPad Mini 2, iPad Mini 3, iPad Mini 4.

iPod
iPod Touch (zesde generatie).

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones