Apple goed voor 79% van de wereldwijde smartphone winst 2016

Apple goed voor 79% van de wereldwijde smartphone winst 2016

Samsung verkoopt de meeste smartphones in de wereld, maar Apple Inc. maakt het meeste winst met smartphones in de wereld. De Amerikaanse smartphone fabrikant verovert 79,2 procent van de wereldwijde winst die vorig jaar werd gemaakt met smartphones.

Een recente onderzoek van Strategy Analytics concludeert dat de Amerikaanse fabrikant van hippe vlaggenschepen meer dan drie kwart van alle smartphone winst realiseert. Indrukkende cijfers en de smartphone fabrikant heeft de cijfers behaald door de iPhone prijzen te maximaliseren en de productiekosten te minimaliseren. De totale smartphone industrie heeft in 2016 en winst geboekt van 53,7 miljard dollar waarvan 79,2 % voor de rekening van Apple kwam.

Apple goed voor ruim 79% wereldwijde smartphone winst

In 2016 werd door alle smartphone fabrikanten 53,7 miljard dollar (circa 50,9 miljard euro) winst behaald. Apple Inc behaalde daarvan het leeuwendeel. De fabrikant uit Amerika heeft een operationele winst van 44,9 miljard dollar behaald, 79,2% van het totaal. De winstmarge van het bedrijf bedroeg vorig jaar 32,4%. Een gigantisch aandeel, maar het aandeel in het derde kwartaal van 2016 was nog indrukwekkender. In Q3 2016 wist Apple zelfs 103,6% van de totale winst uit smartphone markt te realiseren. Verliezen van bedrijven als LG en HTC zijn de reden dat het percentage meer dan 100% was. Hoewel de iPhone 7 en iPhone 7 Plus veel geld in de la van Apple brengen, waren het natuurlijk ook oudere modellen die vorig jaar aan de winst bij droegen.

Winstmarge resterende fabrikanten marginaal

De nummer één smartphone fabrikant ter wereld, Samsung, behaalde een operationele winst van 8,3 miljard dollar. Het Koreaanse bedrijf is daarmee goed voor 14,6 % van de winst behaald in de wereldwijde smartphone markt. Zonder het debacle met de Galaxy Note 7 zou de winst natuurlijk hoger geweest zijn van de gigant uit Zuid-Korea.

De nummers drie tot en met vijf in winstgevendheid binnen de smartphone markt zijn de bekende drie uit China, Huawei, Oppo en Vivo. De winstgevendheid van de Chinese fabrikanten is nog laag. Terwijl de fabrikanten in snel tempo marktaandeel winnen, zijn de verdiensten van goedkopere smartphones relatief laag.

Huawei heeft over 2016 een winst geboekt van 929 miljoen dollar (cira 881 miljoen euro), daarmee is de Chinese onderneming goed voor 1,6% van het totaal in de wereld. Oppo behaalt 1,5% en Vivo is goed voor 1,3% van de wereldwijde winst uit smartphones.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones