Apple boekt grootste winst van alle fabrikanten in Q1

Apple boekt grootste winst van alle fabrikanten in Q1

Apple heeft het eerste kwartaal van 2017 compleet gedomineerd als het gaat om de winst die uit smartphone verkopen gehaald worden. Nummer twee is uiteraard Samsung. Benieuwd naar welke cijfers Apple mag overleggen? Lees dan het gehele artikel.

Het zijn gouden tijden voor Apple. Het bedrijf uit Cupertino heeft maar liefst 83.4 procent van de wereldwijde winst die werd behaald met de verkoop van smartphones in het eerste kwartaal van 2017 weten binnen te hengelen. Dit percentage staat gelijk aan een winst van ruim tien miljard euro. Ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder, zijn de zaken er voor Apple op vooruit gegaan. In het eerste kwartaal van 2016 wist de fabrikant nog 79.8 procent van de totale smartphone winst naar zich toe te trekken. Dit percentage was destijds goed voor een totale winst van 9.7 miljard euro. Het zijn dus eigenlijk altijd gouden tijden voor Apple. Dit alles valt te lezen in een onlangs gepubliceerd rapport van Strategy Analytics.

Runner-up

Drie keer raden wie de nummer twee op de lijst van best verdienende smartphone fabrikanten is. Waarschijnlijk heb je het goed. De runner-up is natuurlijk Apple’s aartsrivaal Samsung. De Zuid-Koreanen wisten een kleine dertien procent van de totale winst in het eerste kwartaal naar zich toe te trekken. Dit staat gelijk aan 1.45 miljard euro. De tijden zijn minder florisant voor de Zuid-Koreanen indien je het met een jaar eerder vergelijkt. Toen wist het bedrijf nog 21.9 procent van de gehele winst naar zich toe te trekken. Ook doet Samsung het slechter qua marges. De Zuid-Koreanen hebben over het algemeen, na aftrek van alle kosten, namelijk een netto-winst van 9.7 procent. Apple heeft daarentegen een netto-winst van een waanzinnige 30.7 procent.

Hoe komt dit?

Strategy Analytics heeft daarbij wat duiding aan de cijfers proberen te geven door industriekenners te vragen naar hun mening over de statistieken. Volgens hen heeft Samsung last van verzadiging op de smartphone markt en dalende marges. Daarbij komt ook nog eens dat Samsung te maken heeft met enige imagoproblemen dankzij de compleet mislukte lancering van de Galaxy Note 7. De experts geven daarbij nog een interessant feitje bloot. Volgens hen zijn van de ruim 300 smartphone fabrikanten wereldwijd, slechts een schamele 10 daadwerkelijk winstgevend. Dit bevestigd iets wat we natuurlijk allang weten: de telefoonindustrie is kei- en keihard.

Refurbished Note 7

 

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones