Apple CEO best verdienende directeur binnen S&P 500

Apple CEO best verdienende directeur binnen S&P 500

Tim Cook, de CEO van Apple, boert goed. Uit een verslag van de Amerikaanse aandelenbeurs S&P blijkt dat de directeur maar liefst 150 miljoen dollar per jaar opstrijkt. Opvallend hierbij is dat het grootste gedeelte van zijn verdiensten via aandelen verworven zijn. 

Het mag algemeen bekend zijn dat de directeur van Apple geen hongerloontje krijgt maar riant betaald wordt. Dat de huidige CEO, Tim Cook, echter zoveel jaarlijks op zijn saldo mag bijschrijven was ook voor ons een verrassing. Standard & Poor (S&P) is een aandelenbeurs die een goede graadmeter vormt voor hoe de Amerikaanse economie ervoor staat. Beursgenoteerde bedrijven, waaronder Apple, Microsoft en General Electric verhandelen via deze beurs hun aandelen. Bij een open aandelenstructuur hoort een transparante verslaggeving omtrent betaalde salarissen. Onze collega’s van GSMArena stuitten hierbij op onderstaande tabel waarin de totale lonen van diverse CEO’s gegeven worden.

Beloningsstructuur

Hierbij is opvallend dat het basissalaris van Tim Cook relatief laag is. Hierbij wel de nadruk op relatief aangezien de beste man alsnog 8.75 miljoen Dollar per annum opstrijkt. De grote vetpot zit hem echter in zijn aandelen binnen Apple. Cook heeft maar liefst 1.26 miljoen aandelen die een gigantische waarde vertegenwoordigen. Opvallend is hierbij dat Cook redelijk op zichzelf staat wat betreft beloning structuur. Zoals te zien in de tabel vergaren de meeste andere CEO’s een groot gedeelte van hun salaris via bonus constructies of beloningen in cash. Bij Tim Cook is dit echter totaal niet het geval. Op de tweede plek komen we overigens een andere directeur van een bekend bedrijf tegen: namelijk Reed Hastings van Netflix. Deze directeur zit er eveneens warmpjes bij alhoewel zijn basissalaris slechts rond de miljoen dollar ligt.

Cook is niet onomstreden

Tim Cook heeft onlangs trouwens zijn contract verlengd en blijft voor de komende drie jaar verbonden aan de maker van onder meer de iPhone 7. Hierbij heeft hij een belofte moeten doen tijdens een aandeelvergadering dat hij de komende jaren aan boord blijft. Onze collega’s van het Amerikaanse zakenblad Bloomberg hebben hierbij de berekening gemaakt dat Cook per jaar ongeveer 150 miljoen dollar opstrijkt. De leiding van Tim Cook is overigens niet onomstreden. Volgens diverse criticasters is Apple sinds het overlijden van mede-oprichter Steve Jobs zijn schwung en innovativiteit kwijtgeraakt. Ook de verkoopcijfers lijken enigszins te stagneren onder het bewind van Cook. Of dit te maken heeft met een verzadigende markt, of het beleid van Cook, is hierbij niet door ons te zeggen. Desondanks is de beurskoers van Apple gigantisch stabiel en komen diepe dalen en hoge pieken vrijwel nooit voor.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones