Apple iPhone X onder vuur in Kassa-uitzending

Apple iPhone X onder vuur in Kassa-uitzending

Apple heeft gisteren de volle laag gekregen tijdens een live-uitzending van het tv-programma Kassa. Onderwerp van gesprek was de Apple iPhone X en de kwetsbaarheid van dit toestel. Volgens Danny Mekic, een technologie-expert, schuilt in de kwetsbaarheid van dit toestel een lucratief verdienmodel voor Apple. Consumenten kunnen een vervangend toestel krijgen tegen betaling van 600 euro indien hun eigen toestel is gevallen. Onterecht en schadelijk, zo stelt Mekic.

Ruim 1,3 miljoen mensen zagen gisteren de uitzending van consumentenprogramma Kassa over de Apple iPhone X. Onderwerp van de avond was vooral de kwetsbaarheid van het nieuwe Apple paradepaardje. Hij mag er dan mooi uitzien, de bouwkwaliteit is minder sprankelend. Aangezien het toestel compleet uit glas bestaat doe je er goed aan het toestel stevig vast te houden. Eén confrontatie met de ondergrond en je kunt opzoek naar een nieuwe telefoon, of voor reparatie gaan. Technologie-expert Danny Mekic schoof aan om het te hebben over het lucratieve verdienmodel dat Apple hanteert. Volgens de expert slaat Apple namelijk twee vliegen in één klap: gezien de kwetsbaarheid van de iPhone X kan het bedrijf flink cashen op reparaties.

‘Apple hanteert lucratief verdienmodel’

Mekic stelt in het gesprek namelijk dat reparaties in toenemende mate een belangrijk onderdeel vormen van Apple’s verdienmodel. Voor het instapmodel van de iPhone X leg je 1159 euro neer. Hiervoor krijg je het toestel met 64 GB aan opslag. Voor het uitgebreidere model met 256 GB opslag dien je maar liefst 1329 euro te betalen. Aangezien het toestel compleet van glas is, is de behuizing ronduit het meest waardevolle aspect van de telefoon. Vervanging van de behuizing kost je ruim 600 euro: een fors bedrag. Op dat moment doet Apple je een interessante aanbieding: voor 600 euro krijg je namelijk een ‘nieuw’ toestel. Dit toestel is voorzien van refurbished onderdelen, die dus eerder zijn gebruikt en zijn opgeknapt.

Vaak geen dekking vanuit de verzekering

Een interessante aanbieding voor de consument. Je krijgt immers een ‘nieuw’ toestel mee en zit niet wekenlang zonder telefoon, wat doorgaans gebruikelijk is bij een reparatie. Hierin schuilt volgens Mekic een belangrijk onderdeel van Apple’s bedrijfsstrategie. Het bedrijf verdient namelijk flink op dergelijke vervangen toestellen. Het in elkaar zetten van een iPhone X kost ze immers ‘slechts’ 300 euro: de helft. Mekic is van mening dat het zo nu en dan laten vallen van je telefoon valt onder normaal gebruik. Verzekeringsmaatschappijen, inclusief Apple’s eigen Apple Care + programma, vinden echter van niet: het laten vallen van je toestel valt buiten de dekking van je polis. Precies dit is het punt waarop Mekic Apple, naast andere telefoonfabrikanten, aanvalt.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones