Apple en Samsung sluiten deal. Weinig tot geen OLED over

Apple en Samsung sluiten deal. Weinig tot geen OLED over

Volgens de laatste geruchten hebben Samsung en Apple een deal gesloten. Samsung zal het Amerikaanse bedrijf grof weg 70 miljoen OLED panelen leveren. De hofleverancier van AMOLED beeldschermen houdt zo weinig tot geen beeldschermen meer over voor andere fabrikanten.

Apple heeft toegekeken hoe de OLED techniek zich heeft ontwikkeld en bewezen. De Amerikaanse premium vlaggenschip fabrikant is om. Het bedrijf heeft waarschijnlijk een deal gesloten met Samsung voor de levering van maximaal 100 miljoen OLED schermen. Samsung heeft voor zijn eigen vlaggenschepen ook miljoenen beeldschermen nodig met deze techniek. Er blijven dus weinig tot geen beeldschermen over voor concurrenten zoals Huawei of Oppo.

iPhone 8 met OLED beeldscherm

Terwijl verschillende fabrikanten al smartphones met OLED technologie hebben uitgebracht, zat Appel nog op de zijlijn. Daarin is nu verandering gekomen. De Amerikaanse smartphonemaker heeft ongeveer 70 miljoen beeldschermen nodig voor de iPhone 8 met gebogen scherm van volgend jaar. Volgens bronnen van Digitimes heeft Apple die OLED schermen bij Samsung besteld. De Zuid-Koreanen en Apple hebben volgens de bronnen een overeenkomst voor maximaal 100 miljoen schermen getekend.

iPhone 2018

Samsung is de grootste leverancier van de kleine OLED panelen. Met de enorme order van Apple en de eigen vlaggenschepen heeft Samsung geen tot nauwelijks productiecapaciteit over voor derde partijen. Dus naast de Apple en Samsung vlaggenschepen zou het nog wel eens gedaan kunnen zijn met dit type beeldscherm vanaf 2017. Na 2017 verwacht men dat ook de volgende generaties tablets en smartphones van Apple beschikken over AMOLED panelen. De vraag naar deze technologie zal daarom gigantisch stijgen in de periode 2018 tot 2020.

De grote vraag en beperkte beschikbaarheid van deze technologie noodzaakt andere smartphone-leveranciers om hun heil ergens anders te zoeken.

Chinese fabrikanten zoals Huawei en Oppo slaan handen ineen

Gelukkig is Samsung niet de enige leverancier van OLED schermen. LG maakt ook smartphone beeldschermen met deze techniek, zij het in kleinere hoeveelheden. De landgenoot van Samsung richt zich met name op TV’s.

Door het dreigende tekort aan de AMOLED beeldschermen voor smartphones is een groep van Chinese smartphone fabrikanten (de top verkopers in China) samen gaan werken. Ze vormen een consortium met als doen, opschalen van de productie van OLED beeldschermen uit andere bronnen dan Samsung en Apple leveranciers.

Huawei, Oppo en Vivo verkochten gezamenlijk meer dan 70 miljoen toestellen in het laatste kwartaal. De fabrikanten zullen investeren in een OLED beeldscherm fabrikant, Royole. De Chinese smartphone fabrikanten hebben tot doel de productie van de AMOLED panelen aanzienlijk op te hogen in de aankomende jaren. Daarnaast verkent het consortium andere onafhankelijke opties.

De Chinese makers nog niet bezorgd over 2017. Volgend jaar zal Apple naar verwachting slechts één iPhone toestel lanceren met de ultra scherpe beeldschermtechnologie. Het grote tekort zal vanaf de periode 2018 – 2020 ontstaan. Naast Samsung zijn ook Sharp en JDI fabrikanten die over de OLED technologie beschikken.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding