14 juni 2014 door in Algemeen.

Blackphone1De privacy-veilige smartphone ‘Blackphone’ is over zo’n drie weken al verkrijgbaar in Nederland. Dat meldt de website Computerworld, op basis van bronnen uit het bestuur van fabrikant SGP Technologies. In de voorverkoop zouden al enkele duizenden Blackphones zijn verkocht. KPN neemt honderdduizenden toestellen af voor verkoop in Nederland, België en Duitsland.

Silent Circle

De Blackphone is een smartphone die draait op een speciale versie van Google’s besturingssysteem Android. Daarmee krijgt de gebruiker veel meer privacy, doordat er met de telefoon versleuteld gebeld en gesms’t kan worden. Dat gebeurt met de apps die het bedrijf achter de telefoon, Silent Circle, ook al heeft uitgebracht voor iOS en Android. Via de apps Silent Phone en Silent Text wordt alle informatie van eind tot eind versleuteld. Na alle onthullingen over afluisterende overheden en spionerende regeringsdiensten wordt dan ook verwacht dat er zeker vraag is naar deze smartphone.

Blackphones-bezitters kunnen volledig versleuteld informatie uitwisselen. Als bij bellen of sms’en één van de twee de privacyvriendelijke smartphone niet heeft, is de informatie die van de Blackphone-gebruiker via de Silent Circle-servers gaat alsnog versleuteld.

Niet ‘NSA-veilig’

Toch biedt de telefoon geen absolute garantie op privacy. Volgens Phil Zimmerman, mede-oprichter van Silent Circle, is de Blackphone niet ‘NSA-veilig’. De gebruiker krijgt vooral weer de controle over zijn privacy. “Als de NSA echt heel graag toegang wil tot je telefoon, dan lukt het dat”, stelt hij.

De NSA is volgens Zimmerman niet al te blij met de komst van de Blackphone. Ondertussen hebben meerdere inlichtingendiensten in onder andere de Verenigde Staten echter interesse getoond in de Blackphone. Ze willen misschien zelf de smartphone gaan gebruiken.

De Blackphone kost 629 dollar (ruim 450 euro). De exacte Europese adviesprijs is nog niet bekend.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones