Camera Galaxy S8 heeft moeite met focussen

Camera Galaxy S8 heeft moeite met focussen

Heb je moeite met scherpstellen op de Samsung Galaxy S8 of Galaxy S8 Plus? Dan ligt het mogelijk aan jouw toestel. Op het Amerikaanse forum van Samsung hebben zich de afgelopen maand honderden consumenten gemeld met vergelijkbare problemen. Wil je weten wat je er aan kunt doen? Lees dan snel verder.

De Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus werden eind maart gepresenteerd. Het waren de eerste vlaggenschepen van de Koreaanse smartphoneproducent met het zogeheten Infinity Display. Dit OLED-scherm heeft flinterdunne randen en bedekt nagenoeg heel de voorzijde. Sindsdien hebben vele concurrenten het voorbeeld van Samsung gevolgd en telefoons met randloos scherm uitgebracht, waaronder Huawei, HTC, Wiko en Apple.

De Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus zijn de afgelopen maanden menigmaal in de prijzen gevallen. Vlak na de lancering van de vlaggenschepen prees Raymond Soneira van DisplayMate Technologies het indrukwekkende scherm. Tijdens het Mobile World Congress (MWC) eind juni in Shanghai werd de Galaxy S8 uitgeroepen tot ‘beste smartphone’ van de beurs. Ook bij de EISA Awards kwam het vlaggenschip als grote winnaar uit de bus. Begin augustus kreeg de hij een klimaatcertificaat van milieuorganisatie EPEAT voor het feit dat Samsung bij de productie van het toestel gebruik maakt van duurzame materialen. En begin oktober mocht het vlaggenschip de titel ‘smartphone van het jaar’ van de vakjury van de Mobile Choice Consumer Awards in ontvangst nemen.

Cameraproblemen

Echte noemenswaardige problemen hebben we niet gehoord over de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus. Toch zijn de vlaggenschepen niet geheel zonder kinderziektes. Zo concludeerden de Nederlandse en Franse consumentenorganisaties dat beide telefoons behoorlijk broos zijn. De Amerikaanse verzekeraar SquareTrade verklaarde dat het ‘de meest kwetsbare smartphones ooit’ zijn die Samsung tot nu toe gemaakt heeft. Vlak na lancering hoorden we tevens kritische geluiden over boot-loopproblemen, maar ook een rode gloed over het scherm, problemen met de stabiliteit van de WiFi-verbinding en speakers die er spontaan de brui aan gaven.

Vandaag kunnen we een ander euvel aan deze waslijst toevoegen. Op het consumentenforum van Samsung lezen we dat de camera van de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus soms moeite hebben met scherpstellen. Dit probleem doet zich niet alleen voor bij de Camera-app van Samsung, maar ook bij andere apps die de camerafunctionaliteit gebruiken zoals WhatsApp en Snapchat. De afgelopen maanden hebben zich honderden mensen gemeld met hetzelfde probleem. De laatste tijd is de klachtenstroom flink toegenomen.

Dit is de oplossing

Een forum moderator van Samsung heeft een aantal mogelijke oplossingen geopperd. In een stappenplan legt hij uit wat je kunt doen om de camera te fixen. Om te beginnen raadt hij iedereen aan om ervoor te zorgen dat alle apps en het besturingssysteem up-to-date zijn. Zo niet, dan moet je direct de laatste updates binnenhalen en installeren. Mocht dat niet baten, dan adviseert hij om zachtjes tegen de achterkant aan te drukken, of zachtjes met je telefoon te schudden. Tot slot helpt het volgens de moderator als je het cachegeheugen van zowel de apps als de telefoon leegmaakt. Daarin worden achtergrondprocessen en data tijdelijk opgeslagen zodat ze sneller aangesproken kunnen worden door het geheugen als je ze op een later tijdstip opent.

Mocht je alle bovenstaande stappen hebben gevolgd en nog steeds niet scherp kunnen stellen met de camera? Dan is er mogelijk iets defect met je telefoon. In dat geval raadt de moderator aan om je toestel terug te brengen naar de verkoper om te laten nakijken en repareren.

Het probleem is inmiddels aangemerkt als ‘opgelost’. Dat betekent dat degene die de thread aanmaakte op het forum weer normaal kan fotograferen. Kennelijk heeft hij dus iets gehad aan de tips van de forum moderator. Mocht je tegen dezelfde problemen aanlopen, dan weet je wat je te doen staat.

Over de Samsung Galaxy S8 (Plus)

De Samsung Galaxy S8 heeft een 5.8 inch Infinity Display met WQHD+-resolutie van 2960 bij 1440 pixels en Corning Gorilla Glass 5. Het vlaggenschip wordt aangestuurd door de 2,3 GHz krachtige Exynos 8895 processor. De chipset wordt bijgestaan door de Mali-G71 GPU, 4 GB werkgeheugen en 64 GB uitbreidbaar geheugen.

De 12 megapixel Dual Pixel camera is uitgerust met Phase Detection Autofocus (PDAF), Smart Autofocus, optische beeldstabilisatie (OIS) en LED-flitser. De selfiecamera heeft een resolutie van 8 megapixels. Samsung heeft sterk ingezet op beveiliging. Zo beschik je over een vingerafdrukscanner, irisscanner, gezichtsherkenningstechnologie, Samsung Knox en Secure Folder (Veilige Map). Verder is Galaxy S8 uitgerust met 3000 mAh batterij en Bluetooth 5 en is hij IP68 gecertificeerd. Uiteraard draait hij op de nieuwste Android-versie: Android Nougat.

De Samsung Galaxy S8 Plus heeft dezelfde specificaties, maar heeft een iets groter scherm (6,2 inch) en grotere 3500 mAh batterij.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones