Certimark: ‘Garantievoorwaarden Apple beroerd’

Certimark: ‘Garantievoorwaarden Apple beroerd’

Certimark heeft de garantievoorwaarden van twintig smartphoneproducenten onder de loep genomen. Er zijn een aantal fabrikanten die hun zaakjes goed op orde hebben, maar sommige laten het ernstig afweten. Zowel Apple als BlackBerry krijgen de laagste score van het keuringsinstituut.

Allereerst een paar cijfers over smartphonebezit en marktaandelen van fabrikanten. Vier op de vijf consumenten in Nederland loopt rond met een smartphone. Daarbij is Android de absolute marktleider met een aandeel van 77%. Apple volgt op ruime afstand met 20%. Kijken we naar fabrikanten die Android-telefoons uitbrengen, dan is Samsung veruit de grootste. De Zuid-Koreaanse smartphoneproducent heeft in ons land een marktaandeel van 45%. Ongeveer één op de drie smartphones in ons land is afkomstig van Apple.

Garantievoorwaarden

Een smartphone kopen kan een dure aangelegenheid zijn als je gaat voor kwaliteit en snelheid. Vlaggenschepen met high-end specificaties kosten al gauw 600 tot 700 euro, of in het geval van Apple nog meer. Als je zo diep in de buidel tast verwacht je dan ook dat het wel snor zit met de garantievoorwaarden. Uit onderzoek van Certimark blijkt dat consumenten veelal verwachtingen hebben van smartphonemakers die ze niet waar maken.

Zo verwachten klanten dat ze drie jaar garantie krijgen op hun aankoop. In praktijk is de garantietermijn meestal niet langer dan twee jaar. Bij Apple krijg je standaard slechts één jaar garantie. Daarnaast verwachten consumenten dat eventuele problemen binnen één dag opgelost worden door de fabrikant. Zo niet, dan gaan ze er van uit dat ze in de tussentijd een leentoestel krijgen. Maar dat zijn onrealistische verwachtingen.

Certimark heeft de garantievoorwaarden van twintig smartphonemakers die in Nederland actief zijn bestudeerd. De after sale service is hierbij buiten beschouwing gelaten. Apple en BlackBerry komen er bekaaid van af terwijl Huawei en LG hoog scoren.

Apple

Apple en BlackBerry bungelen onderaan de lijst. Zij krijgen van Certimark slechts één van de vijf sterren. Op welke punten de fabrikanten slecht scoren laat het keuringsinstituut in het midden. Mogelijk sluiten ze bepaalde componenten uit in de garantievoorwaarden –denk bijvoorbeeld aan de accu– of brengen ze hoge reparatiekosten in rekening. Waar Apple berucht om is, is dat het slechts één jaar garantie biedt op zijn producten terwijl Europese regelgeving minimaal twee jaar voorschrijft.

Ook Samsung, de grootste smartphonefabrikant in ons land, komt niet al te best uit de test. De Zuid-Koreaanse smartphonemaker krijgt slechts twee van de vijf sterren en eindigt daarmee op de vijftiende plaats. Hier geldt: hoe hoger je plaats op de ranglijst, des te beter de garantievoorwaarden.

Huawei en LG

Huawei en LG zijn de braafste jongetjes van de klas. Zij hebben volgens Certimark hun garantievoorwaarden goed op orde. Zij hebben “klantvriendelijke voorwaarden” en bieden op papier een goede service. Maar ook hier is er ruimte voor verbetering. Daarom krijgen beide partijen vier van de vijf sterren.

Hieronder vind je de volledige lijst.

Certimark ranglijst

Garantieregeling in Nederland

Hoe zit het met de garantieregeling in ons land? In de wet zijn een aantal zaken vastgelegd waar je als consument een beroep op kunt doen. Zo staat er onder meer in de wet dat je recht hebt op een deugdelijk product: dat wil zeggen een compleet en onbeschadigd product. Zo niet, dan heb je recht op een vervangend product of gratis reparatie. Ook kun je aan de verkoper vragen om je geld terug te storten op je rekening. Als je product binnen zes maanden de geest geeft of mankementen vertoont, dan moet de verkoper bewijzen dat dit door jouw toedoen komt.

Een wettelijke garantietermijn bestaat in ons land niet. Dat komt omdat sommige producten duurzamer zijn dan andere en dus langer meegaan. Wel heb je volgens Europees wetgeving recht op minimaal twee jaar garantie als je bijvoorbeeld een smartphone koopt. Als je immers zo diep in de buidel tast om een telefoon aan te schaffen, mag je verwachten dat hij minimaal zo lang meegaat. In dit verband spreken we ook wel over de economische levensduur van een product.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones